2. ročník výběru trakénských hřebců v Čechách

Ve středu 25. listopadu proběhly v Hřebčíně Amona (Borová – Bolatice) výběry plemenných hřebců. Komise ve složení MVDr. V. Holý, P. Hudeček, M. Strnadel a Z. Vitůj shlédla hřebce Skandau a Schralling, úvodem akce byl předveden plemeník Quintar (Quintet – Stella po Saint Tropez), mnohonásobný vítěz a umístěný skokových soutěží pro mladé koně, včetně vítězství v šampionátu 4 a 5tiletých koní. Všestranný Quintar působí v PK TRAK a PK CS a k dispozici jsou i zmražené ID. Podrobnosti v článku.

Oba mladí hřebci pocházejí z chovu Dr H. E. Wezela (Gestüt Schralling) a budou výraznou posilou pro český chov.

SKANDAU, tmavý hnědák nar. 18. 4. 2013 je velmi korektní hřebec s KVH 161 cm a holení 20.5 cm, velmi dobrého pohybu, zejména ve cvalu. Při předvedení vynikl skokovou technikou a celkovou schopností. Na přání publika absolvoval i zvýšený skok (oxer 140 cm) bezchybně a s velkým přehledem. Skandau tak přináší do chovu tolik potřebnou pohybovou a skokovou kvalitu, exterierovou vyrovnanost a dostatečnou mohutnost. Má velmi dobrou horní linii a vynikající fundament včetně dokonalých kopyt.

Otec Singolo absolvoval HLP s drez. Indexem 128, v chovu se blýskl hned vítězem německého körungu Kissingerem a výborným hřebcem Fairmont Hill, jeho dcera Zikade je německou bundesšampionkou 5tiletých. Singolo kombinuje krev olympijského Partouta (A. Van Grunsven a legendárního Biotopa Dr. Klimkeho).

Matka Schlodien II dala již 17 hříbat a z toho již 4 plemenné hřebce. Její syn Schenkendorf (Topkij) dosáhl v Anglii skoku stupně T a Sir Ted byl na körungu v Neumünsteru vyhodnocen jako nejlepší skokan se známkou 10 za cval a skok!

Otec Schlodien II, plnokrevný Königspark dal řadu vynikajících koní v čele s vítězem testu hřebců a Koněm Roku 2004 Herzrufem. Ten pak je otcem olympijského Herzrufś Erbe (Ulla Salzgeber), vítěze körungu v Neumunsteru Donaurufa nebo finského Koně roku 04 a 05 Payana.

Rodina SCHWALBE patří mezi nejcennější trak. Rodiny na světě a u nás je zastoupena v původu šampionplemeníka a vítěze skoku mohutnosti na výšce 2 metry – Topase.

Skandau tak splňuje všechny předpoklady moderního plemeníka – exterier, pohyb a skokové schopnosti.

Výsledné bodové hodnocení: exterier 8, pohyb 8, skok 8.5, vnitřní vlastnosti 8.1, celkem 8.2

 

SCHRALLING hnědák, nar. 4. 6. 2013, KVH 163, holeń 21 cm. Mohutný hřebec s vynikajícím pohybem a charakterem projevil i dostatečné skokové schopnosti. Geneticky převažují drezurní vlohy, matka výše uvedeného Skandaua je Schrallingovou bábou. Impozantní hřebec předvedl ohromnou lehkost, dynamiku a prostornost pohybu, zejména krok a klus (známky 9). Nechyboval ani ve skoku až do výšky 130 cm. V českém trakénském chovu považujeme za nutné, aby hřebci splňovali „dvojitý talent" a nepovažujeme za správné u mladých hřebců ulevovat drezurním původům ve skoku a skokovým v pohybu.

Otec Banderas byl plemeníkem ve Warendorfu a v původu jsou GP drez. hřebci Le Rouge a Friedenfürst, mimochodem oba i se skokovým talentem. Le Rouge získal hodnocení 9 v testu hřebců jako 3letý (2. místo), stal se trakénským šampionem Německa 3 a 4 letých, dal 5 plemeníků včetně vítěze německého körungu Iskandera a ve finále úspěšně startoval na drezurním německém Derby v Hamburgu. V jeho původu je i vynikající Donaumonarch, úspěšný vítěz Poháru Národů ve skákání.

Matka Sechserben je dcerou Hřebce Roku Německa 2012 Connerryho (otec slavného GP hřebce a Koně Roku 2015 Imperia!) Connery je synem Hřebce Roku 2010 Buddenbrocka a ten se zase narodil po mnohonásobném vítězi těžkých skákání Sixtusovi (Hřebec Roku Německa 2001). Její matkou je výše uváděná Schlodien II.

Sechserben je vítězkou přehlídky klisen oblasti Bayern.

Schralling je tak mimořádně nadějným drezurním plemeníkem s genetickými vlohami i pro skákání. Má vynikající charakter a inteligenci, skvělý pohyb a svým projevem během testu se okamžitě stal miláčkem publika.

 

Oba hřebci v současnosti působí v Hřebčíně Amona – Bolatice  MVDr. Heleny Holé.

V loňském roce licentovaný, rovněž z Gestüt Schralling dovezený hřebec PRÖKELWITZ nar. 2012 po Chokkej z Pinna Colada po Apogej (majitel rovněž Hř Amona) stojí v současnosti v Makotřasech u Prahy (L. Marešová) vedle stájové „jedničky" plemeníka PLESANTA a připravuje se do drezurních soutěží. Bude působit i v PK CS a jsou i zmražené ID.

Pro trakénskou plemennou knihu jsou dále licentováni hřebci ARIZONAS a SYMONT. Arizonas stojí v Trojanovicích (L. Strnadlová) a je popsán již v aktualitách na www.ceskytraken.cz, Symonta si od Teamu Nijhof pronajal Hřebčinec Tlumačov a bude k dispozici i pro plemennou knihu ČT. Symont v sobě kumuluje vynikající krev Monteverdi – Olympic Partout, Kostolany, Mahagoni a Maharadscha. Je tak krevně příbuzným s olympijským vítězem Abdullahem a 3násobným Mistrem světa a rekordmanem Totilasem!

Arizonas

 

Co dodat? V sezoně 2016 budeme mít tedy již 7 trakénských plemeníků vysoké kvality, z nichž 4 (Plesant, Quintar, Symont a Prökelwiz) budou působit i CS či ČT. Do chovu se tak dostává tolik potřebná tvrdost, inteligence, pohybový potenciál, výkonnost a krásný exterier. Trakénský kůň je moderním zlepšovatelem a krevním přínosem nejen pro drezuristy a militaristy, ale v našich podmínkách i pro skokové koně. A tyto výše uvedené vlastnosti ocení zejména ženy a dívky, které tvoří 90 % jezdecké veřejnosti.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.