Hřebec na dnešní den: 2997 Aristo Z

Aristo Z se narodil ve světoznámém hřebčíně Zangersheide. Do ČR byl importován jako dvouletý. Je to hřebec s výbornou mechanikou pohybu, enormní silou odrazu a velmi dobrou technikou skoku. Tyto vlastnosti doprovází snadná jezditelnost a výborný charakter. Do plemenitby a současně akceleračního programu byl zařazen na základě sportovních výsledků, když jako šestiletý zvítězil ve finále KMK.

Aristo Z působil po tři roky zejména v chovu. Sportu se věnoval pouze okrajově a přesto dosáhl vynikajících výsledků.

V sezoně 2011 se Aristo Z vrátil do sportu a potvrdil své kvality. Jako jediný kůň ve dvanáctileté historii Českého skokového poháru dokázal 4 x zvítězit ve Velké ceně v jednom roce (Ostrva, Litomyšl, Strakonice, Hořovice), ve VC Martinic byl druhý a ve VC Opavy se umístil na třetím místě. K tomu přidal ještě vítězství v prestižním Memoriálu Jana Papouška a třetí místo v Memoriálu Ericha Režnara. Na velmi dobře obsazeném CSI ** v polském Leszne vybojoval v GP druhé místo. Následující dvě sezóny byly podobně úspěšné, ale nejlepší nejúspěšnější byla seznóna 2014. To se Aristo Z v sedle s Jiřím Hruškou stali mistři ČR v kategorii jednotlivců a přidali úspěšný start v Poháru národů v Bratislavě, když absolvovali první kolo s chybou a druhé čistě. Čistý párkůr předvedli i v nedělní GP stejně jako v rozeskakování a obsadili 6. místo.

Otec Artos Z absolvoval pod M. Leonem skvělou kariéru na parkúrech stupně TT. V roce 1994 se umístil čtvrtý ve finále Světového poháru a k tomu je vítězem mnoha Velkých cen a kvalifikací Svět. Poháru, např. Toronto, Washington atd. Po klisně Ratině Z je tím nejlepším co hřebčín Zangersheide dosud vyprodukoval. Vedle mateřského hřebčína působil v chovu USA a jeho potomci již rovněž dosáhli výkonnosti TT. V žílách Artose Z koluje krev legendárního Almého Z, jehož potomci získávají úspěchy na OH a v nejtěžších mezinárodních soutěžích. Podle výkonnosti potomstva je Almé Z nejúspěšnějším producentem sportovních koní všech dob. V ČR se již dříve v chovu velmi dobře uplatnili syn Ascot a vnuk Arras.

Matka Cartarise Z (vlastní výkonnost ST) je dcerou holštýnského Carthaga Z a klisny Cerise Z po Calando I. Carthago Z (syn Capitola) byl úspěšným účastníkem OH v Atlantě a Sydney. Svou vynikající sportovní kariérou se zařadil mezi absolutně nejúspěšnější německé koně. Neméně dobré bylo i jeho působení v chovu, kde se uplatnil zejména jako výborný otec matek. Matkou Cerise Z je U- Capitola, která je pravou sestrou legendy holštýnského chovu již zmíněného Capitola I. O potomky této pověstné rodiny 173 mají chovatelé po celém světě veliký zájem. Svědčí o tom mimo jiné i to, že Aristova prabába U-Capitola, její matka Folia a babička Vase daly dohromady neuvěřitelných 18 plemenných hřebců! Nejznámější z nich jsou Quite Kapitol, Cellebrio, Latus I a samozřejmě Capitol I. As Cold As Ice Z je stejně jako Aristo Z po Artos Z z matky po Carthago Z je v současnosti nejlepším sportovním koněm hřebčína Zangersheide.

 

Čerstvé sperma v ZH Tlumačov (2000 Kč + doplatek 6000 Kč)

Více info o hřebci a videa jeho potomků na www.jkopava.cz

 

Rozhodli jste se připustit svou klisnu? Je potřeba vybrat si správného plemenného hřebce? Výběr vhodného hřebce je velmi důležitý, a v tom vám i letos může pomoci časopis Jezdectví. Jako každoročně pro vás připravujeme do únorového a následujících čísel speciál o připouštěcí sezoně, inseminaci, jednotlivých plemenných hřebcích, přehlídkách hřebců v chovatelských stanicích.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.