Hřebec na dnešní den: Dartoni

PR text / Hřebec DARTONI patří mezi pouhé tři v ČR uchovněné potomky slavného belgického plemeníka Darco, který byl jako doposud jediný čtyři roky nejlepším skokovým plemeníkem na světě. DARTONI je holštýnský teplokrevník odchovaný a vlastněný českým chovatelem ing. Jiřím Mayerem a v roce 2019 působí na jeho stanici Farma Ohrazenice (www.holstyni.cz) v rámci PK CS.

DARTONI zaujme na první pohled svým šarmem a inteligentním výrazem, které podporuje také ideálně nasazený a klenutý krk a silná kostra tohoto nadějného skokana, vybaveného výbornou technikou skoku, výbušností a skokovou inteligencí. Díky svému skvělému charakteru a je od počátku ježděný výhradně ženou.

DARTONI má za sebou velmi úspěšnou sezonu 2018. Od konce května mu skvělá forma vydržela až do konce září, zvítězil v otevřeném L** na čas a také ve dvou kvalifikacích KMK šestiletých (L** a S*) a získal velké množství předních umístění v dalších otevřených soutěžích až do stupně S. Ve druhém kole finále KMK (S**) obdržel navzdory lehké chybě nejvyšší stylové hodnocení ze všech startujících hřebců.

Dartoniho otec Darco po Lugano van la Roche x Codex byl dlouholetým čtyřnohým sportovním partnerem Belgičana Luda Philipaertse a kromě řady dalších úspěchů s ním obsadil 7. místo na OH v Barceloně 1992. Vykázal neuvěřitelnou tvrdost, když po velmi dlouhé skokové kariéře působil až do svých 28 let v chovu a ještě si vybojoval místo nejlepšího skokového plemeníka světa (WBFSH) v letech 2008-2011. Jako zatím jediný si toto prvenství udržel celé 4 roky. Dopomohla mu k němu celá řada vynikajících potomků, z těch nejznámějších například Winningmood, Otterongo, Parco, Copin van de Broy, Coriana van Klapscheut či týmová olympijská vítězka Sapphire. Kromě toho dal již několik velmi úspěšných synů-plemeníků, zejména Winningmooda, Non Stopa, Ogana Sitte, Parca či Douglase. Na posledním spolkovém šampionátu v německém Warendorfu se ukázal jako vynikající producent skokanů i Liggesův Dibadu L. Spojení Darca s ušlechtilými matkami s holštýnskou krví se výrazně osvědčilo - Winningmood je z matky po Cassini I x Ladalco, Non Stop z matky po Lord x Carneval, oba dosáhli výkonnosti 160 cm v parkurech a ještě se stali ceněnými plemeníky.

Dartoniho matka Clarima dosáhla během dvou sezon výkonnosti S*, přičemž ve své první sezoně jako šestiletá zvítězila v jednom z kol KMK. V sezoně 2018 se velmi úspěšně a vítězně vrátila do parkurového sportu. Její pravý bratr McClaren úspěšně absolvoval MS ve všestrannosti v Tryonu 2018 s legendárním dvojnásobným zlatým olympionikem Markem Toddem (NZL).

Dartoniho mateřský otec Clarimo po Clearway z Wismy po Caletto II patří k hvězdám holštýnského svazu, léta se prezentoval v nejvyšších parkurech pod Rolfem-Göranem Bengtssonem a vyniká zejména energickým odrazem a dynamickým skokem, který předává i svému potomstvu – nejznámějšími jsou 6. z MS 2018 Chardonnay a svazový hřebec Crunch. Clarimo je zároveň z matčiny strany polobratrem legendárních plemeníků Cassini I a II. Dartoniho bába Toni I po Landjunge x Sir Shostakovitch xx je pravou sestrou valacha Lando s výkonnosti T** a polosestrou dvou mezinárodních T*-skokanů po Caretino.

Svým potomkům by měl DARTONI předávat zejména svou tvrdost, pružnost, jezditelnost, výbušnost a inteligenci.

 

 

 

Rozhodli jste se připustit svou klisnu? Je potřeba vybrat si správného plemenného hřebce? Výběr vhodného hřebce je velmi důležitý, a v tom vám i letos může pomoci časopis Jezdectví. Jako každoročně pro vás připravujeme do únorového a následujících čísel speciál o připouštěcí sezoně, inseminaci, jednotlivých plemenných hřebcích, přehlídkách hřebců v chovatelských stanicích.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.