Trakehner Hengstmarkt 2016 - Neumünster

Ve dnech 22. - 23. října 2016 se k výběrům sjelo do holstenhalle celkem 36 hřebců, z nichž výběr obdrželo 13. Mezi 5ti premiovanými se stal nakonec vítězem výběru HIS MOMENT ( Millennium – Le Rouge ) . Skvěle se pohybující i skákající hnědák potvrdil drtivou nadvládu Millennia, který má již přes 20 zařazených synů a 3 vítěze körungů.

Zařazen byl i jeho další syn – RHENIUM ( Millennium – Hofrat ).    His Moment se za 170 tis euro přesouvá do dánské stáje ke špičkovému jezdci A. Helgstrandovi. Rezervním vítězem se stal bílý, velmi elastický ZAUBERREIGEN ( Rheinklang – Interconti ) s dvojitým talentem. Další premiovaní byli HERZENBRECHER ( Ruffian Reef xx – Imperio ), HIGH FIVE ( Saint Cyr – Summertime ) a IN STEP ( Schwarzgold – Buddenbrock ). Nejlepším skokanem lotu byl vyhlášen KARLSSON ( Dramatiker – Elimcal xx ). Jeho otec Dramatiker byl již prodán do Číny, ale během letošních výběrů mu byl udělen titul ELITE HENGST za mimořádný přínos ve skokových vlastnostech. V Čechách působí ve sportu i chovu jeho syn HEIDEKRUG ( z matky Sky Dancer ) - vítěz KMK drez. 6Tiletí 2016, který byl během körungu v roce 12 rovněž skvělým skokanem a navíc jako 3letý zvítězil v německém testu s hodnocením 8.31.....

Nejlepší klisnou roku 2016 byla zvolena KOSIMA ( Scwqarzgold – Oliver Twist ).

Hřebcem roku se stal vynikající militarista olympijského vítěze Michaela Junga GRAFENSTOLZ ( Polarion – Camelot ), Koněm roku v drezuře olympijský IMPERIO ( Connery – Balfour xx ) , v military SAMBUCCA ( Handryk – Inkognito ) a ve skákání DER DÜRER ( Waitaki – Trafaret ).

Doslova šokem byla dražba hříbat, kdy za KONSTANTINa ( Millennium ) byl ochoten Hofgut Rosenau zaplatit neuvěřitelných 80 ( ! ) tisíc euro.

Poměrně draho se prodávaly i mladé klisny, v průměru za více než 23 tisíc euro. Nejdražší byla premiovaná AMBIENTE ( Oliver Twist – Hofrat ) za 42 tisíc euro.

Během ukázek byl předveden výborný T skokan HIRTENTANZ ( Axis – Kostolany ) a jeho synové ve sportu a také jeho vnuk, vycházející hvězda z chovu Dr Wezela ( Schralling ) LEBENSTRAUM ( Abendtanz – Cheops ). Ten byl nejen během výcviku nejlépe hodnoceným hřebcem mezi různými plemeny v Adelheidsdorfu ale s mladičkou velmi talentovanou Leou Siegl již oslňuje v základních soutěžích skoku i military. Jeho matku Lebensfreude zakoupil do čr známý chovatel L. Holada.

Trakénům se letos dařilo i na Bundeschampionatu ve Warendorfu kde v military nenašli žádného přemožitele. AMAZING PRINCE ( Prince Patmos – Heraldik xx ) se Stephanie Böhe zvítězil v 5tiletých a KÖNIGSEE ( Interconti – Tambour ) vyhrál v sedle s olympijskou vítězkou Ingrid Klimke 6tileté. Mezi 6tiletými drezuristy se vicešampionem stal GOLDMOND ( Imperio – Latimer ) s Birgit Hild.  Na Mistrovství světa mladých militaristů v Lion D'Angers získal skvělé 4 . místo PAINTER'S MAXIM ( Phlox – Painters Row xx ) - Kai Steffen Meier, když po drezurách a crossu byl dokonce 1....

 V drezurním světě zářili letos zejména olympijský AXIS ( Buddenbrock -Angard ) finky Terhi Stegars, olympijský IMPERIO ( Connery – Balfour xx ) H. Schmidta a mnohonásobný vítěz GP drezur HEUBERGER ( Imperio – Michelangelo ) A. Balkenhol.

Novým prezidentem Trakehner Verband byl po Petře Wilm zvolen letos Dr Norbert Camp, který vyjádřil snahu o dalším rozšiřování mezinárodní spolupráce a se zájmem hovořil i o Svazu chovatelů Českého trakéna. Zajímal se o působení německých hřebců v Čechách ( Heidekrug, Arizonas, Ultimo, Schralling... ) a o využití plnokrevných hřebců v trakénském chovu. S návrhem na rozvoj spolupráce se na nás obrátili i zástupci Rakouska ( Helmut Mayer – předseda Rakouského svazu ). S velkým ohlasem se v cizině setkala Mezinárodní výstava trakénů v Ostravě z 15. října 2016.

Sezona 2016 tedy dopadla pro trakény dobře doma i ve světě a můžeme si jen přát, aby se dařilo i v příštích letech.... 

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.