Valná hromada ASCHK: Volilo se na další čtyřleté období

V pondělí 11. května se ve Spolkovém domě v Humpolci sešli delegáti jednotlivých chovatelských svazů, aby na valné hromadě ASCHK zvolili složení prezidia na další čtyřleté období.

Prezident ASCHK MVDr. Jaroslav Dražan seznámil společnost o činnosti Asociace v roce 2008 a následně předal slovo Ing. Lence Gotthardové, CSc. působící ve funkci viceprezidenta pro propagaci a výstavnictví. Zároveň jako současná ředitelka Hipologického muzea ve Slatiňanech vybídla všechny zástupce chovatelských svazů, aby se pokusili připravit prezentaci svých plemen pro vystavení v muzeu. O hospodaření ASCHK se pak zmínil tajemník Blahoslav Políček a nechybělo ani vyjádření kontrolní komise od Ing. Leopolda Jelínka.

To už se ale blížil další bod programu, ve kterém promluvili přítomní delegáti jednotlivých chovatelských svazů. První řečník Rudolf Nachtigal z Českého svazu chovatelů haflingů pochválil jejich rozšiřující se základnu a upozornil na zájezdy, které pro příznivce tohoto plemene chystají. Za Asociaci chovatelů ČSP promluvil Ing. Stanislav Hošák, zdůraznil zásadní změnu ve složení Rady plemenné knihy a pozval účastníky valné hromady dne 30. 8. do Opřetic na výstavu ČSP. V podobně příjemném duchu pokračovali i ostatní delegáti, přestože se u mikrofonu nevystřídali zdaleka všichni. Před přestávkou na tajnou volbu byli přítomní seznámeni s kandidáty na funkci prezidenta – s Ing. Miloslavem Šimáčkem a se současným prezidentem MVDr. Jaroslavem Dražanem, dále pak s kandidáty na viceprezidenta pro svazovou činnost a viceprezidenta pro legislativu.

Vyhlášení výsledků tajných voleb zajistil předseda volební komise Stanislav Kulanda. Z celkově 72 hlasů bylo 62 platných, z nichž 47 bylo pro současného prezidenta ASCHK MVDr. Jaroslava Dražana. Změna neproběhla ani na ostatních místech prezidia Asociace. Funkci viceprezidenta pro svazovou činnost bude nadále zastávat Miroslav Perníček a viceprezidenta pro legislativu Ing. Karel Kratochvíle, jednohlasně pak byli zvoleni viceprezident pro propagaci a výstavnictví Lenka Gotthardová, CSc. a viceprezident pro evidenci a chov MVDr. František Horník. Současně bylo schváleno i stávající složení kontrolní komise.

Program byl následně otevřen pro diskuzi, do níž jako první vstoupil Ing. Jan Navrátil s pozvánkou na ME v orbě konané dne 25. 9. v Zábřehu. Karel Růžička pak požádal za Svaz chovatelů českého teplokrevníka o vzájemnou spolupráci ve smyslu zachování koně ve formě hospodářského zvířete, z čehož plynou nesporné výhody v podobě chovatelských dotací. Žádal také ASCHK o garanci pro brněnskou výstavu PROPET. MVDr. Jaroslav Dražan se zastřešením této akce souhlasil, avšak mělo by se jednat spíše o výstavu prezentační než chovatelskou s počtem cca 50 koní. Klidné vody diskuze rozvířil až příspěvek pana Nováka, který byl výrazně nespokojen se spoluprácí mezi Radou plemenné knihy slezského norického koně a chovateli a následně vznesl i stížnost na revizní komisi ASCHK. Na obojí reagoval Ing. Jelínek a v závěru diskuze promluvil k chovatelům chladnokrevných koní i Petr Půlpán s žádostí o přesunutí těchto interních záležitostí na valnou hromadu příslušného svazu.

Další problematickou záležitost nastínil Ing. Nágr a to postavení ASCHK. Asociace by měla jednotně zastupovat všechny chovatele koní, což podle Ing. Nágra v současnosti není a před státními orgány to působí nedůvěryhodně. Řešením by bylo jistě zastoupení všech chovatelských svazů v předsednictvu. Většina delegátů se ale shodla především na přípravě změny stanov ASCHK. Chovatelské svazy zvolí do 1. 8. 2009 návrhovou komisi, která se tohoto úkolu zhostí. Důležitá bude také snaha získat při prodeji koní sníženou sazbu DPH.

Závěrem popřál Miroslav Perníček všem šťastnou cestu domů a MVDr. Jaroslav Dražan připomněl, že ASCHK je tu za všechny chovatele koní a podle toho by se mělo pokaždé jednat.

Připravila Pavlína Paroulková

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.