Víkend ve znamení irských cobů

V sobotu 11. června se na Ola Ranči uskutečnil svod irských cobů pod záštitou mateřské plemenné knihy Irsko. Koně byli zapsáni do nově schválené plemenné knihy v ČR. Vzhledem k tomu, že ČR respektive o. s. ICSCR je filiálkou mateřské plemenné knihy, tak výsledky ze svodu jsou uznatelné pro všechny plemenné knihy zabývající se irským cobem v Evropě.

Jako hlavního inspektora jsme pozvali paní Lisellote Jensen z Dánska, která je jednou z mála kdo je držitelem certifikátu nejvyšší úrovně 1 pro posuzování irských cobů v Evropě. Dalšími inspektory byli M. Moravcová a A. Reinbergerová, které jsou držitelkami certifikátů úrovně 2 pro posuzovaní irských cobů. Významným hostem svodu byl i Boleslav Políček, tajemník ASCHK, který se tak mohl seznámit s praktickými kriterii posuzování tohoto plemene.

Na inspekci se přihlásilo 32 koní, což je nejvyšší počet za pětiletou historii chovu irských cobů v ČR. To samozřejmě svědčí o obrovském zájmu zapsání koní do schválené plemenné knihy v ČR. Celkem 23 koní se předvedlo přímo v rámci svodu na Ola ranči, sedm koní bylo posouzeno následující den v Krupé u Rakovníka a dva koně se odhlásili ze zdravotních důvodu.  Na svodu byli posuzováni irští cobové v několika věkových kategoriích, rozděleni dle pohlaví. Šampionem svodu se stala teprve 2 letá klisna Carolenna Brackenhill Choice v majetku Ivety Hladké farma Habrůvka.  Tato klisna byla importována z Anglie a budila velkou pozornost i mezi diváky. 

 

šampionka svodu Carolinne Brackenhill Choice

Rezervním šampionem se stal 4 letý elitní hřebec Rose´s Sambo v majetku Ivy Procházkové a Jiřího Votoupala. Velkým konkurentem tohoto hřebce byl Guiness VI. v majetku J. Hrdličkové, který získal ocenění Elita.  Vysoký počet bodů také získala nově uchovněná klisna Kessy chovatelů Bajerových a majitele Petra Skřečka, která vyhrála ve třídě tříletých klisen. Dále mezi tříletými byli uchovněny klisny Collete de Cantervile, majitelka B. J. Trávničková a Dougies Lizz van ICCP v majetku Miroslava Szuse. V kategorii starších klisen vyhrála klisna April v majetku manželů Moravcových a získala ocenění Elitní.

šampionka svodu Carolinne Brackenhill Choice

Svod byl obohacen doprovodným programem, kde své umění předvedl Jiří Votoupal s hřebcem Rose´s Sambo v zápřeži. A nově uchovněný hřebec Celtick Angel,  maj. A. Reinbergerová, se ukázal společně se psem Rikim v show nazvaném „Kůň a pes“.
Generálním sponzorem akce byla firma ALMS Brno neželezné kovy, kterým pořadatelé ještě jednou děkují. A rovněž díky patří manželům Kadlecovým, kteří se postarali o úžasné prostředí na jejich ranči. Závěrem celého svodu byla oslava nově otevřené plemenné knihy.

 

 

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.