Výstava trakénů a finále 80ti denního testu trakénských hřebců 2019

Výstava trakénských koní zažila již svůj 6. ročník. První 2 ročníky proběhly  v rámci výstavy v Pardubicích, 3. ročník byl uspořádán v arealu Baníku Ostrava a od roku 2017 je pořadatelem Hřebčín Amona v Borové – Bolaticích. Celkem 27 koní od 9ti vystavovatelů vyplnilo zajímavý program. Důležitou součástí výstavy bylo finále 80ti denního testu hřebců, kterého se zůčastnili 2 velmi kvalitní 3letí hřebci – TOP GUN a IBROX PARK.

Počasí letos pořadatelům nepřálo, vytrvalý déšť od nočních hodin je donutil přesunout většinu programu do kryté haly. I tak přijelo přes 50 diváků nejen ze vzdálených míst republiky, ale i z Rakouska, Německa a Polska. 

   Mezinárodní komise pracovala ve složení MVDr Vít Holý, MVDr Josef Dvořák, Ladislav Holada, Sigrun Wiecha ( GER ) a Witek Rudnicki ( POL ). Ve skoku ve volnosti bylo předvedeno 10 koní, kteří předvedli velmi dobré výkony a sklidili zasloužený potlesk diváků. Výstavu zahájil kapitální, již prověřený hřebec QUINTAR ( Quintet – Stella po Saint Tropez ) . Mohutný , exterierově vydařený hřebec vynikl v pohybu i ve skoku. Svůj mimořádný charakter předává i na potomstvo. Quintar je již posledním žijícím čistokrevným zástupcem linie Quoniam, která patřila k tomu nejlepšímu v československém chovu. Je smutnou skutečností, že vyhynutí této linie dopustily domácí chovatelské svazy. Následovali plemeníci AKTIS ( Aktiv – Kachetia po Chalif 5 ) a AKTIEN ( Aktiv – Schlodien II po Königspark xx ) . Tito 4letí plemeníci jsou již testováni ve sportu a absolvovali 7, respektive 14 bezchybných parkurů. Aktien má již narozené první potomky ve velmi dobrém typu. Hřebci jsou v majetku MVDr H. Holé- Hřebčín Amona.

  Z Tlumačova přijel na výstavu neprávem opomíjený hřebec ERSTE ( Esteban xx – Heling ). Souladný hřebec elegantního pohybu a výborného skoku je výbornou možností pro zájemce o military. Erste je v majetku Ing P. Galatíka.

  Jako další se předvedly 2 letošní vítězky testu 3letých klisen, ryzky PROSTOTA RVP ( Prökelwitz – Parika po Ikar ) a KASIA ( Grand – Kasiopea po Landor S ). Exterierově velmi kvalitní klisny předvedly silný a technicky bezvadný skok spolu s výborným pohybem. Kasia je příkladem teplokrevníka s výrazným podílem trakéna. Kromě čistokrevného chovu je právě užitkové zušlechťovací křížení velmi významné. Ve světě jsou takto trakéni hojně využíváni s vynikajícími výsledky. Nejznámnějším příkladem je z poslední doby využití hřebců Totilas ( 3 násobný mistr světa v drezuře ) a vítěz körungu v Neumunsteru a dnes již otec více jak 40ti plemeníků  Millennium. Cheops ( po Cherson ) zas koluje v krvi letos nejatraktivnějšího 5tiletého skokana na Mistrovství světa mladých koní v Lanaken....

Prostota RVP

  Po 3letých klisnách se v hale objevila 5tiletá IRLANDA ( Grand – Ikarie po Ikar ). Atraktivní černá hnědka je také příkladem užitečného křížence s vysokým procentem trakénské krve ( Granát, Ikar ) a navíc pochází z rodiny vynikající Iluze ( Przedswit X ), kvalifikované i na OH v Moskvě. Irlanda sama se 2x umístila v kvalifikacích KMK.  Po Irlandě se předvedl 3letý trakénský valach APOLON , který je synem veleúspěšného GP skokana Abreka a je nabízen k prodeji. A pak už diváci netrpělivě očekávali oba účastníky 80ti denního testu. Jako první vstoupil do předvadiště TOP GUN ( Schenkendorf – Evita Peroni po Panoraam ). Elegantní mimořádně charakterní hnědák s výborným pohybem předvedl velmi silný skok. V jeho původu se snoubí 2 úspěšní olympionici Topkij a Paket a také vítězové mezinárodních Velkých cen Panoraam a Palladium. Kombinace těchto krví nemá v současnosti v Evropě obdoby...

Top Gun

     Pozornost se vzápětí upřela na vysokého černého hnědáka v krásném trakénském typu – IBROX PARKa ( Hirtentanz – Iduna V po Velasquez ) . Tento doslova tančící hřebec má neomezené skokové schopnosti doplněné velmi dobrou technikou a jsme proto právem zvědavi na jeho další karieru. Jeho otec Hirtentanz je mnohonásobným vítězem těžkých skákání, Hřebcem Roku Německa a otcem několika plemeníků. V současnosti již není v Evropě k dispozici, na závěr sezony odcestoval do USA. Průlomově byl tento extremní skokan dokonce licentován i do holštýnského svazu. V Čechách máme již 3 velmi dobré klisny – skokanky – po jeho synovi Abendtanzovi.

Ibrox Park

 Po zajímavých skokových ukázkách byly k vidění chovné klisny, hříbata a dorost. Mezi nejkvalitnější patřila CHARISMA ( Sargoni – Bura po Quoniam II ). Tato již 22 let stará klisna je  stále v dobrém stavu a své první hříbě CHIARU, klisničku po Schralling, porodila až ve 20ti letech.Předváděla se i její roční dcera CHAIRA po Quintar, veliká, exterierově i pohybově výborná.Charisma sama dosáhla výkonnosti ST** ve skákání a St Georg v drezuře. Její matka Bura byla šampionkou 6tiletých klisen v KMK v sedle s legendárním Jiřím Pecháčkem.

    23 let měla předváděná dcera Topase – 23 TRIANA. Sama prověřena v parkurech S** z matky po Quoniam VIII dala již několik velmi kvalitních hříbat. Její dcera Trianka byla letos 2. ve finále KMK 6tiletých a synové Tristan a Titan dosáhli úrovně až ST**. S Trianou byla předvedena její roční dcera TRISCHA po Schralling. Tato vranka způsobila doslova poprask svým vynikajícím a lehoučkým pohybem a ihned o ní projevili zájem zahraniční chovatelé.

    SOPHIE , mohutná bělka po Quinten v sobě nese dvojnásobné prochování na linii Quoniam a pro udržení této krve byla letos připuštěna hřebcem Quintarem, stejně jako výše uváděná Charisma...

   Její praprabábu zakoupil kdysi německý olympionik M. Plewa a podařilo se mu z ní vychovat několik špičkových militaristů na nejvyšší úrovni. Z plnokrevné rodiny Sophie pocházejí Derby vítězové Symbol, Silver a Silvaner.

  Arabskou rodinu v sobě zas nesla klisna JASNÁ ( Ikar- Tamisa po Sargoni ) se svou dcerou po Quintar ROZÁRKOU.

  Německá HAVANNA je dcerou Hřebce roku Hohensteina a tato kapitální vranka se skvělým pohybem je letos březí po Quintar.  JOSEFÍNA pak byla dcerou Eliáše po legendárním Eolovi. I ona se již pyšní krásnou 2letkou po Quintarovi – JESABELL. Závěr trakénské kolekce patřil zajímavému ročnímu hřebečkovi SCHAMPUSovi ( Schralling – Chanelle po Quintet ). I on je nabízen k prodeji.

   Užitečné křížence s trakénskou krví ještě zastupovaly klisny ARLEA ( Landjonker – rodina Pika Fatmé trak ), a AQUILA  ( Quintet – Amon ). Aquila je již testovaná na parkury stupně S**.

   Za předvedení děkujeme chovatelům a majitelům : MVDr H. Holá, Ing Fr Cinek, Ing S. Fialová, L. Mestenhauserová, M. Moravcová, J. Holec, B. Říhová, Ing V. Ducháčová,J. Sobek....

    Po krátké přestávce naštěstí na chvíli přestalo pršet a tak mohl být dokončen test hřebců. TOP GUN se v drezuře předvedl s Klárou Nevařilovou, IBROX PARK s Ivetou Červenkovou. V parkuru pak oba hřebce sedlal Rostislav Hlaušek. Drezura na mokré trávě lehce poznamenala oba výkony, ale parkur na písku už vrátil hřebcům sebejistotu a oba dokončili zdárně celý test s velmi dobrým hodnocením. Zvítězil TOP GUN s 7.8 bodu před IBROX PARKEM s 7.7 b. Top Gun má velmi dobrý pohyb a charakter, ve skoku je silný ale ne vždy technicky dokonalý. Ibrox Park získal vysoké ocenění za cval- 9  a ve skoku byl za schopnost hodnocen 8.5. Vyniká technikou končetin a pozorností. Chovatelem TOP GUNa je pan Dr H E Wezel, Gestut Schralling GER a majitelkou MVDr. H. Holá. Oba hřebci budou nadále testováni ve sportu.

      I přes špatné počasí vládla na přehlídce velmi dobrá atmosféra, diváci se neradi rozjížděli a řada jich zůstala do pozdních nočních hodin a dalšího dne. Kvalitu koní i předvedení ocenili i zahraniční účastníci a o řadu plemeníků projevili zájem . Podařilo se doplnit kolekci trakénských plemeníků o další nejlepší světovou krev. Doufejme, že noví hřebci splní i ve sportu naše očekávání a budou i chovatelsky využiti. V jednání je využití jejich inseminačních dávek v zahraničí. A už dnes se můžeme těšit na 7. ročník přehlídky trakénů na Borové !

Soubory ke stažení

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.