Zastupitelstvo města Napajedla bude jednat o hřebčínu

Ve středu 19. 6. 2019 je svoláno VEŘEJNÉ zasedání zastupitelstva města Napajedla od 15,00 hod. v zasedací místnosti radnice v Napajedlích. Pokud se tohoto veřejného zasedání ZM zúčastní víc zájemců a nebude kapacita zasedací místnosti dostačující, musí být jednání přemístěno do většího sálu, předpokládám do napajedelského kina. Mimo jiné se bude jednat o Hřebčíně Napajedla.

Na posledním zasedání ZM dne 24.4.2019 byl schválen návrh změny územního plánu, který podali majitelé hřebčína. Na základě tohoto rozhodnutí byla vydána petice, ve které občané a příznivci koní a chovu anglického plnokrevníka podpořili otevřený dopis MVDr. Antonína Černockého ze dne 11.5.2019, který byl zaslán zastupitelům Města Napajedla. Dle §4 zák. č. 85/1990 Sb., o právu petičním je uvedeno, že podpisový arch se týká petice: CHCEME ZACHOVÁNÍ STÁVAJÍCÍHO ÚZEMNÍHO PLÁNU V LOKALITĚ „VÝBĚHY“ parc. č. 2063/1, 2035, 279, 795 a zachování funkčního využití plochy tak, jak je ve stávajícím územním plánu uvedeno, a to plocha zemědělská, plocha výroby zemědělské a lesnické.

Hřebčín Napajedla má letos 133 let od svého založení hrabětem Baltazzim. Když se vdova po hraběti Baltazzim dostala v 30-tých letech minulého století do finančních potíží a hřebčín prodala, koupil stát, díky ing. Tichotovi, stádo chovných klisen, plemeníky a ročky. Pozemky a nemovitosti koupila firma Baťa. V roce 1937 se dohodl stát s firmou Baťa a vyměnil státní pozemky v katastru Otrokovice za pozemky přináležící k hřebčínu. Od roku 1937 byl Hřebčín Napajedla státním podnikem a přežil první republiku, válku, komunisty až byl po revoluci, díky „úspěšné kupónové privatizaci“, zprivatizován a stal se akciovou společností. Vystřídalo se zde několik majoritních vlastníků. Poslední z majoritních vlastníků, po zisku více jak 90% akcií přetransformoval akciovou společnost Hřebčín Napajedla do společnosti Sygnum, s.r.o. Společnost Sygnum s.r.o. podala návrh na změnu územního plánu, jak je výše uvedeno.

V příloze je znění otevřeného dopisu, jak je rovněž výše uvedeno.

Vážení občané města Napajedla a příznivci chovu koní, pokud máte zájem a jste přesvědčeni, že není možné, aby zanikl chov anglického plnokrevníka v Napajedlích se 133-letou tradicí, z Hřebčína Napajedla se stalo muzeum a pastviny, bezprostředně navazující na centrální dvůr hřebčína, se staly téměř 8 ha betonovou plochou s činžovními domy, přijďte na jednání zastupitelstva a přesvědčeme zastupitele, že toto si občané Napajedel, ani dostihová veřejnost nepřejí.

Zánik chovu A 1/1 v Napajedlích by byl chovatelským a historickým zločinem a to přece nemůžeme dopustit.

Děkuji vám za pochopení a jsem s pozdravem

 

MVDr. Antonín Černocký

(starobní důchodce)

 

OTEVŘENÝ DOPIS

Soubory ke stažení

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.