Dostihové sázky: Bez manipulačního poplatku

Před zahájením letošní české dostihové sezóny odpověděl na několik aktuálních otázek, týkajících se dostihových sázek, ředitel společnosti TOTO CZ Petr Mrňák.

Jaké jsou důvody pro ukončení náběru sázek ve Fortuně?

 

O sázky ve Fortuně byl poměrně zájem, i při klesajícím počtu dostihových dní na závodištích typu A se držel obrat mezi 2,7 až 3 mil. Kč ročně. Bohužel neustále stoupající výše odvodu ze sázek do státního rozpočtu nás dostává do situace, kdy již náběr u externího partnera nedává ekonomický smysl. K našemu rozhodnutí také přispěla informace o výměně programového vybavení na straně Fortuny, nový SW již nebude přímo propojitelný s naším systémem.

 

Dá se to konkrétně doložit?

Možná to lze dobře zdokladovat na jednotkové tržbě 1 mil. Kč:

  • tržba Fortuna (názorně, pro přehlednost): 1.000 tis. Kč
  • výnos Fortuna dle 2015 (27% včetně MP): 270 tis. Kč

z toho nutno uhradit náklady:

  • stát 23% z výnosu (platí od 2016): 62 tis. Kč
  • Fortuna -10% z obratu: 100 tis. Kč
  • pronájem SW + IT servis - 6 % ze zisku 16 tis. Kč
  • bookmaker (za on line řízení hry při 50 dostihových dnech): 30 tis. Kč
  • hosting serveru: 24 tis. Kč

Nezbytné náklady tedy činí 232 tis. Kč a ze zbylých 38 tis. Kč zisku musíme pokrýt ještě další nezbytné náklady jako jsou povinná homologace společného serveru, on line propojení 2MB na jednotlivá závodiště, přípravu programu pro pobočky Fortuna a pravidelnou kontrolu režimu na pobočkách, na pobočkách působíme jako samostatný subjekt - podléháme samostatnému řízení a kontrole FÚ, včetně nutných interakcí na místě poboček.


Jaké vlastně byly podmínky pro činnost Betina na pobočkách Fortuny?

Náš prostor byl velmi omezený, projekt byl brán spíše jako určitá podpora dostihových sázek a dostihů ze strany Fortuny. Neměli jsme možnost prezentace na jejich firemním webu, stejně tak nebylo možné vystavit naši kurzovou nabídku na pobočkách. Hodně problémů nám působilo postupné zavírání kamenných poboček, dnes se dá říci, že kamenné pobočky realizují jen asi 15 % z celkového náběru velkých českých sázkových kanceláří.

 

Kde se podle Vás budou nabírat dostihové sázky v České republice?

Mimo vlastní závodiště nevím, pro sázkové kanceláře nepředstavují dostihy příliš zajímavý segment sázkařů, velkou roli v tom hraje i sezonnost dostihového dění v ČR. Zcela jistě je odzvoněno klasické sázkové pobočce s obrazovkou, kde sázející čekají na výsledky jednotlivých dostihů. Sázkové společnosti nemají zájem na provozu atypických sázkových modelů. Pokud zavedou do svého programu i dostihové sázky, budou zřejmě realizovat obvyklý koncept, nákup kurzů od subdodavatelů a co nejjednodušší sázkové hry. Pokud by dělali české dostihy, budou zřejmě od někoho nakupovat kurzy a riziko bude hlídat jejich bookmaker.

 

Celý rozhovor najdete na serveru dostihy.net

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.