Dostihový svět: Fantazie pro český turf - Nagano Gold v Ascotu druhý

Geniální, úžasné, nevěřitelné. Superlativy, kterými  lze poprávu orámovat letošní vystoupení českého zástupce na královském mítinku Royal Ascot, přinesly Hardwicke Stakes poté, co Nagano Gold dokončil dostih na druhém místě. A nepoškodit ho hned dvakrát loňský vítěz Derby Masar, kdo ví, zda by nakonec slavil triumf favorizovaný Defoe.   Největší dostih královského mítinku na „klasické“ vytrvalecké distanci jedné míle a čtyř furlongů napsal  jeden z nejúspěšnějších příběhů knihy historie českého turfu.

Letošní královský mítink sobotním programem skončil a přinesl mnoho velkých příběhů. Sedm vítězství Frankieho Dettoriho na cestě za titulem nejlepšího žokeje mítinku jako připomenutí jeho někdejších „magnificent seven“, kterými si právě v Ascotu získal navždy srdce dostihového světa. Úspěch Hayley Turnerové, kterým ukončila 32 let trvající čekání žen na jezdecký úspěch v rámci královského mítinku. Symfonii Stradivariuse na tratu Gold Cupu. Suverénní kralování Aidana O´Briena mezi trenéry.

Ale to všechno v očích země ze střední Evropy neznamená nic ve srovnání s úspěšným startem Nagano Golda. Kůň ze země, kterou britská televize ITV jednoznačně pasovala na dostihovou nižší ligu, měl totiž velmi blízko k triumfu na královském mítinku, a zapsal si nesporně jeden z nejlepších výsledků českých koní na mezinárodní scéně vůbec. Krátce po startu dostihu grupy 2 přitom mohlo být ze strany českých ambicí „vymalováno“, neboť godolphinský Masar nešťastně škobrtl a Christophe Soumillon měl v sedle Nagano Golda co dělat, aby se udržel v sedle. Nagano Gold pak absolvoval dostih na posledním místě, aby v rovině předvedl impozantní závěr, ve kterém nakonec dorážel i na vítězného Dafoea.

„Kolize s Masarem nás stála vítězství,“ svěřil se poté Soumillon v britských médiích s přesvědčením že v silách koně, kterého jezdil, je v letošním roce opanovat dostih grupy 1. K jednomu takovému je Nagano Gold přihlášen do Berlína, ovšem zcela mimo úvahy realizačního týmu nyní není ani King George na ascotské dráze.

 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.