Dostihový svět: Lysá nad Labem - Karel IV. aneb překvapení na úvod

Na velikonoční Červené pondělí odstartovala na závodišti v Lysé nad Labem letošní tuzemská dostihová sezóna. V rámci dostihového dne sponzorovaného stájí Statek Blata Český ráj manželů Dufkových se uskutečnilo šest rovinových dostihů a jeden přes proutěné překážky. V hlavním dostihu Ceně Statku Blata Český ráj však v barvách sponzorské stáje startující derby vítězové Touch of Genius (ž. Verner) a Timekeeper (ž. Janáček) nestačili na dvojici největších outsiderů Charles Quatrieme (Hrouda) a Celeste (ž. Laube), kteří spolu svedli souboj o vítězství, v němž byl nakonec o krk lepší prvně jmenovaný svěřenec trenérky Evy Záhorové.

V hlavním dostihu pondělního lysolabského mítinku Ceně Statku Blata Český ráj (II. kat., 4+, 2 200 metrů, 100 000 Kč + bonus 100 000 Kč) růžovobílé barvy sponzorské stáje hájila dvojice derby vítězů – majitel exfederálního derby double z roku 2015 Touch of Genius (ž. Verner) a vítěz Slovenského derby z roku 2016Timekeeper (ž. Janáček), avšak dostih skončil obrovským překvapením, když o vítězství bojovali dva největší outsideři. Diktování tempa dostihu se krátce po startu chopil temperamentní Duke of Darehorse (ž. Chaloupka), který startovní pole přivedl až do oblouku před cílovou rovinou. Zde celé pole vyrovnalo a zatímco Duke of Darehorse začal postupně slábnout, zásadní progres nepředvedli favorizovaní Touch of Genius a Timekeeper, nýbrž soupeřům se začala vzdalovat dvojice se kterou nikdo nepočítal – sázkovou kanceláří Tipsport v okamžiku startu 15:1 nabízený Charles Quatrieme (Hrouda) trenérky Záhorové a Radimem Bodlákem připravovaná Celeste (ž. Laube) odskočivší v kurzu 13:1. Tyto dva koně spolu svedli nádherný souboj o vítězství, přičemž cílovou čáru jako první protnul osmiletý valach Charles Quatrieme o krk před o polovinu mladší Celeste, třetí místo s odstupem sedmi délek získal Touch of Genius, čtvrtá dvě a půl délky zpět finišovala slovenská Mooreen (ž. Palík) a pomyslnou tabuli se ztrátou půl délky uzavřel Timekeeper.

Jezdci vítězného Charlese Quatrieme Michalu Hroudovi se v Lysé dařilo, neboť k triumfu v hlavním dostihu přidal i vítězství v trojkovém letounském handicapu Cena společnosti Realstav MB (III. kat., 4+, 1 000 metrů, 45 000 Kč), když jím vedený Pale Martini, v závěru jistě o jeden a čtvrt délky předčil od startu tempo diktujícího favorita Epocha (ž. Janáček). Jezdecké double v pondělí získala i žokejka Vendula Korečková, která nejprve v Ceně společnosti Sport Invest (II. kat., 4+, 1 700 metrů, 100 000 Kč) při vytáčení do cílové roviny ukázkově po bariéře protáhla Tomášem Váňou připravovanou Sašu a ta získanou výhodu přetavila v jisté vítězství o dvě a čtvrt délky před zvnějšku finišujícím Dominiquem (ž. Pavlíček), který nestihl více než o krk předstihnout tempo diktujícího obhájce loňského vítězstvíTamarind Covea (ž. Janáček). Druhé vítězství Korečková přidala v závěrečném handicapu pojmenovaném Cena Sportprogres (V. kat., 4+, 1 300 metrů, 20 000 Kč), když Jiřím Michalem připravovaného Zlomka provedla cílem o dvě a půl délky před Valmontem (Hrouda).

Vítězství se v rámci odpoledne dočkala i pořádající Stáj Statek Blata Český ráj, sice to nebylo v žádném z hlavních dostihů, ale na druhou stranu díky koni, který ukázal velký potenciál – v Ceně společnosti Colas CZ (III. kat., 3 l., 2 200 metrů, 45 000 Kč) pro nestartovavší tříleté stylem start cíl velmi lehce o devět délek dominoval svěřenec Tomáše Váni Mandachal (ž. Janáček) a potvrdil tak oprávněnost svých přihlášek do vytrvaleckých klasických dostihů Českého derby a St. Leger. Druhé místo obsadil další kůň k zapamatování  a to Orpheus z lotu trenérky Evy Záhorové, jenž navzdory mnoha délkám rozdaným průběhu dostihu měl v cíli na třetího Chartuma náskok pěti délek. Posledním z dosud nezmíněných rovinových dostihů byla vytrvalecká Cena Zliner a Top Sport Management (IV. kat., 4+, 2 200 metrů, 30 000 Kč), v níž se lehce prosadila třetí z Ceny prezidenta 2016 Santin (ž. Verner) o pět délek před o pět kilo méně nesoucí Finále (žk. Sikorová), třetí s dvoudélkovým odstupem finišoval Rumpl Cimpr Campr (ž. Havelková).

Jediným překážkovým dostihem pondělního odpoledne a chronologicky prvním dostihem letošní sezóny byly proutěné překážky Odbory Kovo MB (pp IV. kat., 4+, 3 000 metrů, 50 000 Kč). V poli pouhých čtyř koní si nekompromisně počínal šestiletý svěřenec Grega Wroblewského Bukhari (Dygrín), který si záhy vytvořil mnohadélkový náskok, který navzdory drobné chybě na posledním skoku udržel až do cíle. Bukhari zvítězil zadrženě o daleko a jeho jezdec David Dygrýn si v prvním životním překážkovém dostihu připsal první vítěztsví. Druhý finišoval Topography (Boekhout) a i jeho odstup od třetí Růži z Pohoří (Spáčil) cíloví rozhodčí označili jako daleko.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.