Dostihový svět: Most - Pepa Havel & double Pavlíny Filipové

Na Hipodromu Most se v na naše poměry netradičním „poledním“ termínu uskutečnil druhý dostihový den ve spolupráci s francouzskou společností PMU, která na prvních pět dostihů ve Francii přijímala totalizátorové sázky.

Hlavním dostihem byl vytrvalecký „dvojkový“ handicap Cena Hipodrom Most a. s., ve které se poměrně překvapivě prosadil nejstarší účastník dostihu devítiletý veterán Pepa Havel(ž. Hlubučková) z tréninku legendárního Václava Chaloupky, když po aktivním průběhu o tři čtvrtiny délky porazil Arlingtona (ž. Lukášek), který jen těsně o hlavu odrazil nápor Mystic Golfera (ž. Verner). Hvězdou rámcového programu (a přenosu do Francie) byla jezdkyně Pavlína Filipová, která vybojovala dvě vítězství v sedlech klisen Jessi trenérky Záhorové a Drama z lotu dvorní trenérky mateřské stáje Filip Kateřiny Bertier.

Do hlavního dostihu pátečního mosteckého „přespoledne“ Ceny Hipodromu Most a. s. (II. kat., 3+, 2 200 metrů, 90 000 Kč) odstartovalo devět koní, přičemž krátce po startu posunula žokejka Kateřina Hlubučková do čela devítiletého svěřence Václava Chaloupky Pepu Havla a on tam i díky minimální nesené hmotnosti vydržel až do cíle. Ve finiši se sice musel bránit náporu dvojice Arlington (ž. Lukášek) a Mystic Golfer (ž. Verner), ale jejich nápor dokázal odrazit a zvítězil jistě v novém rekordu dráhy 2:17,65 o tři čtvrtiny délky před o deset kilogramů více nesoucím Arlingtonem, třetí Mystic Golfer ztrácel hlavu, čtvrtý další půl délky zpět finišoval Fantasticadventure (ž. Chaloupka) a tabuli s odstupem dvou a čtvrt délky uzavřel Polish Pearl (ž. Foulon).

V rámcových dostizích se tentokrát dařilo především Pavlíně Filipové, která ze čtyř startů dokázala vytěžit dvě vítězství. Nejprve v Handicapu PMU (III. kat., 3+, 1 600 metrů, 60 000 Kč), který v souladu s očekáváními odvodila Quaff (ž. Foulon), vybojovala vítězství v sedle pětileté svěřenky Evy Záhorové Jessi, když o půl délky odrazila nápor favorizované Nazmy (ž. Rája) a posléze i v Handicapu Chantilly (IV. kat., 3+, 1 800 metrů, 40 000 Kč) poté co v závěru cílové rovinky jistě kontrolovala vítězství klisny Drama připravované trenérkou Kateřinou Bertier o délku a čtvrt před Miss Reemeyou (am. Kacerová).

Úvod mosteckého odpoledne obstarala Cena Maison – Laffite (IV. kat., 3+, 1 400 metrů, 40 000 Kč), ve které se lehce stylem start cíl poprvé v kariéře prosadila čtyřletá svěřenka Josefa Bartoše staršího Doubravka (ž. Verner), když v závěru dokázala zareagovat na atak nakonec o čtyři délky druhého bělouše Hyacinta (ž. Hlubučková), třetí finišoval poslední dobou velmi matný někdejší vítěz Svatováclavské ceny Dodybud (žk. Liška). Následovalo maiden pro tříleté Cena PMU (III. kat., 3 l., 1 600 metrů, 60 000 Kč), ve kterém v cílové rovině svedli dlouhý a napínavý souboj o vítězství Guillotine Shave (ž. Palík) a Adamant Rock (ž. Hlubučková), přičemž v cíli byl nakonec o krk úspěšnější prvně jmenovaný svěřenec Luboše Urbánka.

Oba triumfy Pavlíny Filipové odděloval Handicap Saint – Cloud (V. kat., 3+, 1 600 metrů, 20 000 Kč), který odvodila Rakia (Ferhanov), přivedla pole do cílové roviny, ale v závěru se musela sklonit před útokem koní z druhé vlny. Vítězství nakonec vybojovala Maceshka(Hrouda) z lotu letos mimořádně úspěšného trenéra Petra Kantka, která o tři čtvrtiny délky porazila Naději (Florian), jeden a čtvrt délky zpět získala třetí místo Lemesína (ž. Korečková), když o nos předstihla stagnutící Rakii. Závěr dostihového dne obstaral „postbumper“ Cena města Mostu (IV. kat., 4+, 3 000 metrů, 40 000 Kč), v němž nepříliš rychlé tempo diktoval žokej Jiří Chaloupka v sedle Sonyatty, avšak v cílové rovině nejúdernější koncovku předvedla Petrem Juránkem připravovaná Golden Irene (ž. Lukášek), která po boji o krátkou hlavu porazila White Ghosta (Hrouda), třetí s odstupem jedné a tří čtvrtin délky finišovala Playmonka (ž. Rája).

 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.