Evropský pohár žokejů 2017 - žokejové z deseti zemí

Úspěšný Evropský pohár žokejů se vrátí do pražské Chuchle i letos! Bude se konat 2. září. Aktualizace 29. 8. 17:25 HOD: Do Prahy se míři utkat o titul žokejové z deseti zemí!

Oficiální webové stránky

 

Druhá polovina letošní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle velkolepě odstartuje již tuto sobotu, kdy se uskuteční třetí ročník Evropského poháru žokejů (European Jockeys‘ Cup - EJC). Akce, která v předchozích dvou letech zaznamenala mimořádný ohlas, opět nabídne soupeření mezinárodní sestavy šestnácti špičkových žokejů a bohatý doprovodný program. Celkem je připraveno devět dostihů (sedm pro aktéry EJC) se součtem cen a prémií 3,9 miliónu Kč, ve kterých bude startovat 115 koní a 28 jezdců. Slavnostní zahájení s představením zahraničních hvězd proběhne ve 14 hodin, úvodní dostih se poběží ve 14.35 hodin. Areál Conseq Parku bude otevřen již od 12 hodin.

O vítězi poháru opět rozhodne bodování jednotlivých dostihů, jehož systém není složitý. Za vítězství v EJC dostihu bude uděleno 10 bodů, za druhé místo 6 bodů, za třetí místo 4 body, za čtvrté místo 2 body, za páté místo 1 bod a v konečné tabulce budou každému žokeji započítány čtyři nejvyšší zisky bez ohledu na to, kolik dostihů celkem absolvoval (v případě rovnosti bodů v konečném pořadí rozhoduje o lepším umístění výsledek v dostihu EJC MILLION LERAM). Konečný součet získaných bodů určí vítěze Evropského poháru žokejů pro rok 2017. Nominace do čtveřice největších dostihů dne proběhla podle výběru trenérů a stájí, do dalších tří EJC dostihů byli žokejové vylosováni.

 

Dostihový program: 

14.35 – 1. dostih EJC BALTRO HANDICAP (hdcp III. k., 1600 m, 3l. a st.)

Úvod programu obstará mílový handicap, v němž startuje dvanáct ze šestnácti žokejů, soutěžících v letošním ročníku EJC. Do tohoto (a dále pak sedmého a devátého) dostihu byli jezdci losováni. Svou již třetí účast v EJC by mohl úspěšně zahájit švédský šampión Per-Anders Gråberg, jehož partnerem bude v létě zlepšený čtyřletý valach Dudlik, dobré šance mají také zkušený Němec Andreas Helfenbein s pětiletou klisnou Jessi a mnohonásobný španělský šampión Jose Luis Martínez na Luskovi.

 

15.10 – 2. dostih EJC PEMAT TRADING – 81. GERSCHŮV MEMORIÁL (Listed, 1400 m, 2letí)

V tradičním dostihu dvouletých koní budou tři aktéři debutovat a situace je velmi otevřená, neboť z tuctu uchazečů zatím pouze jediný dokázal zvítězit (Lianel, jehož pojede úřadující český šampión Jan Rája). V sedlech už se představí i čtveřice jezdců, na níž se v první položce nedostalo, naději na hodnotný vstup do pohárového dění má předloňský polský šampión Tomáš Lukášek, který povede stříbrnou z karlovarské Ceny Masise Priscillu.

 

15.45 – 3. dostih EJC LOKOTRANS MIDDLE (Listed, 1800 m, 3l. a st.)

Triumf z loňského ročníku zde bude obhajovat držitelka titulu Kůň roku 2016 Dally Hit, jejíž sedlo tentokrát obsadí Stéphane Breux, jelikož její loňský partner a obhájce celkového vítězství v EJC Bauyržan Murzabajev byl vybrán do sedla hvězdy letošního léta, české odchovankyně Venillie. Svěřenkyně Martiny Růžičkové byla do dostihu dohlášena po suverénní výhře v Ceně města Karlovy Vary a spolu se stříbrným z loňské edice, v kariéře již desetinásobným vítězem na francouzských drahách Ventaronem je hlavní kandidátkou nejvyšší příčky.

 

16.20 – 4. dostih EJC LERAM MILLION (Gd-3, 1400 m, 3l. a st.)

Nejbohatší bod scénáře se tentokrát poběží v polovině programu a opět se v něm představí všichni žokejové, na startu je šestnáct koní. Letošní pole je hodně vyrovnané, z vloni úspěšných účastníků jsou na startu třetí Sign of the Zodiac, v tomto ročníku s dvojnásobným českým šampiónem Jaromírem Šafářem, a pátý Father Frost, jehož povede Bauyržan Murzabajev. Hned čtveřici svěřenců posílá do dostihu trenér Václav Luka a z jeho ekipy by mít největší šance zkušený Sinbad, jehož žokej Thomas Huet jako první oblékne dres nové stáje herce Jakuba Koháka. Velmi vysoko by mohl zamířit také tříletý Ultimate Fight, kterému se sice nepovedla zdejší Velká jarní cena, ale pak zvítězil v mezinárodním sprintu v Bratislavě, ve výborných výkonech pokračoval i na francouzských drahách, kde v červenci také zvítězil, a jeho šance rozhodně zvyšuje i přítomnost Vincenta Cheminauda v sedle. Značné ambice netají ani tým okolo elitního polského mílaře Emperor Ajeeze, kterého podpoří Ital Antonio Fresu.

 

16.50 – 5. dostih CENA SPOLEČNOSTI TME SOLUTIONS (IV. k., 1400 m, 3l. a st.)

Dva prostřední dostihy do EJC počítány nebudou a startují v nich domácí jezdci. Do kratšího z nich nastoupí patnáctihlavé pole a na nedávná prvenství z Karlových Varů a Koles se budou snažit navázat klisny Fur Coat a Perchta.

 

17.30 – 6. dostih CENA SPOLEČNOSTI APELLA (III. k., 3200 m, 3l. a st.)

Nejdelšího dostihu odpoledne se zúčastní devět vytrvalců a také zde se zdají být vyšší šance pro klisny, konkrétně bronzovou z Karlovarské dvojnásobné míle Kopretinu a čtvrtou z loňské Ceny prezidenta Williann.

 

18.00 – 7. dostih EJC CENA SPOLEČNOSTI HORSERACING (IV. k., 1800 m, 3l. a st.)

Druhá část pohárových dostihů začne utkáním patnácti koní a žokejů na střední trati a byť klisna Last Opera Song zatím v kariéře nezvítězila, vypadá zde být solidní příležitostí pro řeckou legendu Panagiotise Dimitsanise. Navýšit svůj bodový zisk v tabulce EJC by tu mohli i Stéphane Breux v sedle Surikaty či Ir Fergus Sweeney s Alfa Wolfem.

 

18.30 – 8. dostih EJC TRADE FIDES LONG – 39. VELKÁ CENA ČESKÉHO TURFU (Listed, 2400 m, 3l. a st.)

Favority významného vytrvaleckého testu jsou oba svěřenci Radka Holčáka, reprezentanti stáje Monte Negro Intisari, do jehož sedla se vrací slovenský šampión Jaroslav Línek, který tu s ním před necelým rokem snadno vyhrál Cenu prezidenta, a premiant loňského ročníku EJC Long Always on Sunday, v jehož sedle loňskou star Géralda Mossého střídá ta letošní – Vincent Cheminaud. Velkou pozornost přitahuje i těsně druhý z letošního Českého derby Felix s Bauyržanem Murzabajevem, držitele řady umístění z velkých dostihů na delších tratích Fernanda pak povede Jan Rája. Poslední sobotní možností bude tento dostih jednak pro již jmenovaného Jaroslava Línka a také pro velezkušeného Francouze Thierryho Thullieze, jenž může podstatně pomoci bronzovému z předloňského Českého derby Bonysovi.

 

19.00 – 9. dostih EJC CENA SPOLEČNOSTI URC SYSTEMS (IV. k., 2400 m, 3l. a st.)

Vloni tímto dostihem celý program začínal, ten letošní jím naopak vyvrcholí. K obhajobě prvenství nastoupí s podporou Tomáše Lukáška Lord Beccari, avšak sedmiletý valach letos zatím za loňskými formami zaostává, a tak by tu mohla uspět kombinace značných zkušeností španělského matadora Joseho Luise Martíneze a vytrvaleckých dispozic čtyřletého valacha Mizuriho. Reprezentant stáje Václava Neckáře nastoupí po tříměsíční odmlce a kromě něj vysokými ambicemi disponují i tříleté klisny Sicili Pop s Andreasem Helfenbeinem a La Santiaga s Vincentem Cheminaudem.

Startovní listiny

Doprovodný program: 

Již od 13 hodin vystoupí hudební skupina Apollo Band & Jiří Votoček s písněmi Petra Spáleného. Ve 14 hodin bude III. Evropský pohár žokejů slavnostně zahájen představením účastníků.

Dále se můžete těšit na: VOLVO XC 60 Road show před VIP vstupem do tribuny,

představení závodního speciálu Tatra s možností prohlídky interiéru vozu,

prezentaci francouzské dražební společnosti OSARUS v altánu u dekorovacího padoku,

prezentaci vinařství BINDER,

autogramiádu žokejů, která proběhne v přízemí tribuny v čase od 17 do 17:30 hodin - moderuje Leoš Mareš,

dostih poníků Pony ligy 2017, jehož patronem bude Jakub Kohák.

Vstupné na dostihový den 2. září (III. Evropský pohár žokejů): 

Děti do 15 let, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P (u vozíčkáře i jednočlenný doprovod): zdarma

Držitelé platného plnocenného celoročního kupónu pražské MHD: zdarma

Mládež do 18 let, studenti do 26 let a držitelé zákaznické karty Pražská plynárenská, a. s.: 100 Kč

Cestující ČD se sobotním lístkem do Velké Chuchle: 100 Kč

Jednotlivá vstupenka pro dospělou osobu (včetně Dostihového programu): 250 Kč

Na tento den platí všechny celoroční vstupenky i již zakoupené jednorázové vstupenky (např. předprodeje)

 

 

 

 

Aktualizace 29. 8. 17:25 HOD: Do Prahy se míři utkat o titul žokejové z deseti zemí!

  • „Plné pole“ šestnácti jezdců
  • Do Prahy poprvé přijíždí Vincent Chéminaud, první držitel nevídaného double Grand Steeple-Chase de Paris – Prix du Jockey Club a jeden z neobletovanějších mladých žokejů současnosti.
  • Deset různých národností (Francie, Irsko, Německo, Itálie, Švédsko, Španělsko, Řecko, Kazachstán, Slovensko, Česká republika)
  • Šest vítězů dostihů grupy 1 (Andreas Helfenbein, Vincent Cheminaud, Sébastien Maillot, Jimmy Quinn, Fergus Sweeney, Thierry Thulliez)
  • Sedm šampiónů, devět vítězů derby po celé Evropě
  • Obhájce vítězství Bauyržan Murzabajev
  • Rok jezdeckých „obojživelníků“: roviny i překážky na nejvyšší úrovni jezdili Cheminaud,Thulliez, Rája a Línek.

 

 

Stéphane Breux: Francouzský světoběžník s českou rodinou

Narozen 1985 (Francie)

Zhruba 300 vítězství

Vedoucí muž šampionátu v Belgii

Největší úspěchy: Premio Coppa d’Oro (L, Trip To Rhodos), Swiss 2000 Guineas (Silver Train), velké dostihy v Indii

 

Pokud se někdo ze zahraničních účastníků Evropského poháru žokejů může pochlubit výbornou znalostí českého prostředí, je to jednatřicetiletý Stéphane Breux. V civilu partner bývalé výborné jezdkyně Ivy Miličkové letos čtyřikrát zvítězil ve Velké Chuchli, v sedle Trip To Rhodose ovládl listed Premio Coppa d’Oro v Miláně a na francouzských drahách příležitostně jezdí pro Václava Luku mladšího a další české trenéry. „V Chuchli jezdím vždycky moc rád. Je to velká korektní dráha a vždycky jsem tady měl štěstí na koně,“ říká žokej, který tu a tam tráví rodinné volno na Moravě a tamní slivovici přezdívá „šup šup“.

Breux se narodil v Chantilly a pochází z dostihové rodiny. Čeští diváci znají jeho otce Jeana-Michela i bratra Davida, které před sedmi lety dokázal porazit v unikátním rodinném doběhu 1-2-3 na závodišti ve Štrasburku. Vyučil se u slavného trenéra Roberta Colleta a prošel renomovanými stájemi Michela Delzanglese a Carlose Laffona-Pariase, rok strávil také u Richarda Hannona v Anglii. Aktuálně působí u Francise Graffarda.

Vítěz zhruba tří stovek dostihů nikdy neváhal za dostihovými příležitostmi cestovat. Dodnes si považuje vítězství v indické grupě 1, řadu úspěchů dosáhl také na Martiniku, kde dokázal vyhrát čtyři dostihy během jednoho dne. Aktuálně se mu kromě rodné Francie, kde se letos sedmkrát vracel k vážnici jako vítěz, nejvíce daří v Belgii. Tam je Stéphane Breux vedoucím mužem jezdecké statistiky a obletovanou hvězdou, která se na tamní dráze Mons-Ghlin cítí jako doma.

Pokud je tázán na špičkové koně, které jezdil, jmenuje mezi prvními „českého“ Trip To Rhodose. Zároveň se ale může pochlubit tím, že byl vůbec prvním jezdcem, jenž vedl v dostihu pozdější vítězku Ceny vítězného oblouku Danedream. Stalo se tak při jejím debutu ve Wissembourgu a Breux si s německou klisnou připsal lehké vítězství o 2 1/2 délky. „Měl jsem z ní dobrý pocit, ale měla před sebou ještě dlouhou cestu. Určitě jsem netušil, že se z ní jednou stane tak velká hvězda,“ vzpomíná Breux na angažmá, které mu už nikdo neodpáře.

 

 

Panagiotis Dimitsanis: Šampión šampiónů z Hellasu

Narozen 1976 (Řecko)

Přes 4000 vítězství

16x řecký šampión (1998 – 2003, 2005 – 2012, 2014 – 2016)

Největší úspěchy: Řecké 2000 Guineas (Criterion), řecké derby, prakticky všechny velké dostihy ve své rodné zemi

 

Jezdí dostihy už čtvrt století a láme jeden rekord za druhým. Šestnáctinásobný řecký šampión Panagiotis Dimitsanis bude jedním z nejzajímavějších aktérů třetího ročníku Evropského poháru žokejů. Na kontě má více než 4000 vítězství, a třebaže působí v zemi, která nepatří k dostihovým velmocím, jeho kariéra snese srovnání s mezinárodně známými hvězdami. Řekovo první vystoupení v Praze slibuje nevšední podívanou i proto, že žijící legendu dostihového Hellasu se chystá na místě podpořit početná výprava krajanů a příznivců.

Čtyřicetiletý Dimitsanis na sebe poprvé upozornil začátkem 90. let ve dvojici s legendární klisnou Misirlou. Následova opakovaná vítězství v řeckém derby, 2000 Guineas a dalších vrcholech tamního kalendáře. Dimitsanis následně podobným stylem jako svého času u nás Vlastimil Smolík nebo Václav Janáček nasadil k dlouhým šampiónským sériím. Svůj první zlatý bičík, který se v Řecku uděluje nejúspěšnějšímu jezdci sezóny, získal v roce 1998 a od té doby se nestal šampiónem jen dvakrát…

A to zdaleka není jediný Řekův neuvěřitelný kousek. V sezóně 2005 dosáhl 238 vítězství a v roce 2014 zvítězil v 37 procentech všech dostihů, do kterých nastoupil. Historickým dnem řeckého turfu se stal 10. únor 2014, kdy Dimitsanis „dettoriovským“ stylem ovládl všech 7 dostihů, které se toho dne konaly. Barvité legendy se vyprávějí také o stylu některých jeho vítězství, například o slavném „úprku“ v řeckém derby 2014.

Muž, který většinu svých vítězství dosáhl na drahách s pískovým povrchem a stylově připomíná americké jezdce, dokázal zvítězit také na Kypru, v Belgii a Francii, kde před čtyřmi lety absolvoval šestitýdenní hostování a od té doby se na francouzské dráhy příležitostně vrací zejména v letních měsících, kdy má řecká sezóna přestávku.

Poslední týdny strávil v Deauville a také letos si drží výbornou úspěšnost, v průměru vyhrává prakticky každý třetí dostih.

 

 

Antonio Fresu: „Mladá puška“ s hladem po úspěchu

Narozen 1991 (Itálie)

Přes 300 vítězství

Největší úspěchy: Al Maktoum Challenge (Gr.2, Furia Cruzada), UAE Oaks (Gr.3, Nomorerichblondes), Premio Fiume (L, Jakid), Premio Certosa (L, Chiara Wells), Dubai Creek Mile (L, Fitzgerald)

 

Je mu teprve pětadvacet let, do slavné italské dostihové školy v Pise nastoupil v roce 2010. Od té doby Antonio Fresu prokázal nezbytný talent i hlad po úspěchu. Už během učňovské praxe čerpal zkušenosti v britské pobočky Godolphinu, první jezdecké krůčky pak dělal v mocné italské stáji rodinného dua Alduina a Stefana Bottiho. Už jako mladíček obsadil druhou příčku v italském šampionátu se 146 vítězstvími.

Po vyučení se podobně jako většina mladých krajanů vydal na cesty. Dva roky strávil u Marca Bottiho v Newmarketu a pilně jezdil na britských ostrovech, v Evropě i na Blízkém výhodě. V současnosti pracuje pro britského trenéra Eda Dunlopa. Ačkoli jeho životopis čítá jen několik sezón, je nečekaně obsáhlý. Kromě většiny britských drah poznal i dostihy ve Spojených arabských emirátech, Bahrajnu, Německu, Švédsku či Španělsku. Ve střední Evropě se krátce mihnul ve varšavském Sluziewci a wroclawských Partynicích. Je doma na všech dostihových površích od polytracku po trávu, kromě anglických plnokrevníků pravidelně jezdí i klání arabů.

Má neustále otevřené oči, kde se otevírají nové příležitosti. Svým počínáním nezapře ambice dostat se do užší evropské špičky. Při svém prvním pracovním pobytu v Dubaji a tamním supermoderním závodišti Meydan na sebe v uplynulé zimě upozornil několika špičkovými výkony a vysloužil si pochvalná hodnocení od místních expertů i tisku. Mimo jiné si připsal vítězství v klasickém UAE Oaks na klisně Nomorerichblondes („Už žádné bohaté blondýny“). Po doběhu Fresu pobavil novináře nezáměrně dvojsmyslným hodnocením klisnina výkonu: „Ona je taková silová. Teď si víc věří, počínala si s velkou lehkostí…“

V letošní sezóně Fresu zaznamenal na britských ostrovech pět vítězství a dál se v tvrdé konkurenci pere o svou šanci. Týden před odjezdem do Prahy mu jen těsně uniklo vítězství v dostihu kategorie listed Hopeful Stakes v Newmarketu. V sedle outsidera 20:1 Intisaaba ztrácel z třetího místa na vítěze jen dvě hlavy.

 

Per-Anders Graberg: Seveřan s tváří pokerového hráče

Narozen 1974 ( Švédsko)

Přes 1000 vítězství

Mnohonásobný švédský šampión

Největší úspěchy: 4x Stockholm Cup International (Gr.3, Bank Of Burden), 2x Polar Cup (Gr.3, Silver Ocean, Tinnitus), 2x Scandinavian Open Championship (Gr.3, Bank Of Burden), IKC Fonder Pramms Memorial (Gr.3, Plantagenet), Stockholms Stora Pris (Gr.3, Bank Of Burden), Svenkst Derby (L, Duke Derby), Norsk Derby (L, Old Pal), Dansk Derby (Quite A Mission), Jockey Club Cup (L, Guerre)

EJC 2015: EJC Million – 3. Sign Of The Zodiac

EJC 2016: EJC Million – 3. Sign Of The Zodiac, EJC Middle – 5. Charles Quatrieme

 

Skandinávská hvězda Per-Anders Graberg se potřetí za sebou vrací na Evropský pohár žokejů a není třeba pochybovat o tom, že se opět ukáže ve výborném světle. V obou předchozích ročnících obsadil ve vrcholu mítinku EJC Million třetí místo na bělouši Sign Of The Zodiacovi. Muž s neproniknutelnou tváří disponuje typickým severským klidem a umí se skvěle připravit i na dostihy s méně favorizovanými koňmi. Na severu Evropy si mnohonásobný švédský šampión udělal velké jméno především s nezničitelným ryzákem Bank Of Burden, přezdívaným „král Skandinávie“, který doma ovládl řadu grupových dostihů a neztratil se ani v Německu.

Graberg byl od dětství všestranným sportovcem. Hrál fotbal a golf, lyžoval a od dvanácti let začal jezdit na koni. Jako chlapec byl tak frustrován svým nízkým vzrůstem, že byl odhodlán brát steroidy, aby aspoň trochu vyrostl. Naštěstí si to rozmyslel a dnes při výšce 1,64 metrů naváží 53,5 kilogramu. V patnácti letech tak dostal otázku, zda se nechce stát žokejem a využil se u trenérů Johna Hubera a Mischi Khan.

Mezi jeho úspěchy se nachází kompletní sbírka všech skandinávských derby, velmi populární je také v Polsku, odkud se zná s trenérem Gregem Wroblewským. Zimy tráví Graberg na Blízkém východě, nejčastěji v Dubaji, kam skandinávští trenéři často zajíždějí s několika koňmi. Graberg tyto pobyty považuje za klíčovou zkušenost, která mu pomáhá dál se zlepšovat. Koncem 90. let pracoval u trenéra Richarda Mandelly v USA, kde byl jeho mentorem slavný žokej Gary Stevens.

Aktuálně se Graberg nachází ve velké formě – týden před příjezdem do Prahy exceloval na norském závodišti Övrevoll, kde vyhrál tři dostihy včetně prestižního Polar Cupu. A to měl ještě smůlu, že byl z norského derby na poslední chvíli škrtnut jeho favorit Brocco.

 

Andreas Helfenbein: Zkušený Němec na horské dráze

Narozen 1967 (Německo)

Přes 1700 vítězství

45 vítězství v grupových dostizích

Největší úspěchy: Preis der Diana (Gr.1, Mystic Lips), Preis der Privatbankiers Merck, Finck & Co. (Gr.1, Sternkönig), Criterium de Maisons-Laffitte (Gr.2, Smooth Operator), German 1000 Guineas (Gr.2, Lolita), 2x Deutsches St. Leger (Gr.2, Liquido, Hey Little Görl), 2x Union-Rennen (Gr.2, Sea The Moon, Colomano), Grosser Kaufhof-Preis (Gr.2, Accento), Idee-Hansa Preis (Gr.2, Aeskulap), GP der Sparkasse Hannover (Gr.2, Forthe Millionkiss), GP der Wirtschaft (Gr.2, Hondo Mondo), Prix Eclipse (Gr.3, Smooth Operator), Prix Allez France (Gr.3, Fair Breeze), Macau Derby (Lucky And Wealthy)

 

Když v roce 1983 nastoupil do učení, někteří z jeho letošních soupeřů v Evropském poháru žokejů se ještě nenarodili. Andreas Helfenbein před měsícem oslavil padesátiny, ale do žokejského důchodu se stále nechystá. Naopak paradoxně tvrdí, že teprve v posledních letech se cítí být v optimální jezdecké pohodě. „Přehodnotil jsem životosprávu a výživu, přestal jsem se stresovat některými věcmi a víc si ježdění užívám,“ říká zkušený Němec, který do Prahy přijede navzdory tomu, že v jeho zemi právě vrcholí prestižní podzimní mítink „Grosse Woche“ v Baden Badenu.

Helfenbeinova kariéra přitom v mnoha ohledech připomíná jízdu po horské dráze, na níž velké dny střídaly strmé pády. Doma v Německu během uplynulých třiceti let vyhrál přes 1600 dostihů, další stovku přidal během asijského působení v Macau. Dosud se prosadil v bezmála 150 dostizích se statusem blacktype, na úrovni grupy 1 dovedl k úspěchu například kultovního bělouše a pozdějšího výborného plemeníka Sternköniga. Jezdil také ve Velké Británii, Francii, Švýcarsku, Španělsku, Jihoafrické republice, Japonsku, Hongkongu či Kataru.

V mezidobí ale bojoval s těžkými zdravotními problémy i různými peripetiemi. Ta největší přišla před třemi lety, kdy byl Helfenbein stálým jezdcem horkého favorita německého derby Sea The Moona. Těsně před derby žokeje potkal těžký pád a třebaže ho lékaři uznali zdravotně způsobilým, majitelé angažovali Christophe Soumillona. Hřebec vyhrál zadrženě o 11 délek.

O Helfenbeinovi, který prošel mnoha velkými stájemi a vždy jezdil i „lehké váhy“, je známé, že má mezi koňmi vždy nějakého oblíbence. Jednoho kdysi koupil, o jiném prohlásil: „Kdyby tahle kobyla byla ženská, okamžitě bych ji požádal o ruku.“

 

Thomas Huet: Francouz, který nadchl protinožce

Narozen 1983 (Francie)

Přes 650 vítězství

Největší úspěchy: Prix Hocquart (Gr.2, Top Trip), Prix Allez France (Gr.3, Aquamarine), Newcastle Newmarket Handicap (Gr.3, Artistry), Prix F B A-Aymeri De Mauleon (L, L’Archonte), Grand Prix du Conseil General des Alpes Maritimes (L, Wingstar), Prix Lyphard (L, Sky Crusader), Prix Omnium II (L, No Risk At All), Prix Volterra (L, Dream Peace), Prix Solitude (L, Dealbata)

 

„Nikdy neprohrávám. Buď vyhraju anebo se něčemu přiučím,“ zní motto na twitterovém účtu Francouze Thomase Hueta. Rodák z údolí Loiry vyhrál doma přes čtyři stovky dostihů a za své velké vzory považuje starší kolegy Oliviera Pesliera a Thierryho Jarneta, ale jeho kariéra se téměř od začátku vyvíjí netradičním směrem a určuje ji intenzivní cestování. Kromě Francie, Itálie nebo Německa si už ve svých prvních sezónách vyzkoušel dostihy v destinacích jako Mauritius nebo Maroko. V jednadvaceti letech odjel na tříměsíční stáž do Dubaje a od té doby se mu zalíbilo v roli cestujícího freelancera.

Na sklonku roku 2012 se vydal na zkušenou do Austrálie. „Bylo to takové náhlé hnutí mysli. Prostě jsem si koupil lístek a odjel jsem. Říkal jsem si, že je to dostatečně daleko od Francie, abych se tam mohl naučit něco nového,“ vzpomíná Huet. Původně počítal jen s tříměsíčním pobytem, ale nakonec zůstal u protinožců skoro čtyři roky. Etabloval se na závodištích Nového Jižního Walesu a získal přízeň hvězdných trenérů Gai Waterhousové a Paula Perryho.

Zpočátku měl určité problémy adaptovat se na australský styl ježdění dostihů a po několika incidentech si ho předvolala k vysvětlení dostihová komise, ale nakonec nasbíral skoro dvě stovky vítězství včetně grupy 3. „Australský provoz je postaven na sázkách a při rozměrech toho byznysu je pochopitelné, že si některé věci hlídají o dost tvrdším způsobem než v Evropě. Manévry během dostihu, kterých by si ve Francii nikdo ani nevšimnul, musíte v Austrálii obšírně vysvětlovat a vyvracet různá podezření.“

Velkou popularitu získal Huet díky spojení s výbornou klisnou Artistry, s níž vyhrál šest z osmi společných startů včetně prestižního Newmarket Handicapu na závodišti Rosehill.

Kvůli administrativním komplikacím se nakonec v listopadu 2016 rozhodl australské působení ukončit a vrátil se do Francie. V letošní sezóně má na kontě deset vítězství, kromě hlavních francouzských závodišť jezdí i na menší venkovské dráhy.

 

Vincent Cheminaud: Mladík z galaxie Auteuil

Narozen 1993 (Francie)

Přes 400 vítězství

Francouzský šampión na překážkách (2014)

Největší úspěchy: Prix du Jockey Club (Gr.1, New Bay), Sword Dancer Stakes (Gr.1, Flintshire), Qatar Prix du Moulin de Longchamp (Gr.1, Vadamos), Prix Niel (Gr.2, New Bay), Prix Eugene Adam (Gr.2, Finche), Prix Guillaume d’Ornano (Gr.2, New Bay), Darley Oettingen-Rennen (Gr.2, Vadamos), Prix du Gros-Chene (Gr.2, Son Cesio), Prix Hocquart (Gr.2, Ice Breeze), Prix du Muguet (Gr.2, Jimmy Two Times), Prix de la Grotte (Gr.3, Mexican Gold), Prix d’Aumale (Gr.3, Antonoe), Prix Djebel (Gr.3, Cheikeljack), Prix de la Porte Maillot (Gr.3, Jimmy Two Times), Prix Messidor (Gr.3, Vadamos), Prix Edmond Blanc (Gr.3, Jimmy Two Times), Grand Steeple-Chase de Paris (stch Gr.1, Storm of Saintly), Grand Prix d’Automne (pp Gr.1, Zarkandar), 2x Prix Alain-du-Breil (stch Gr.1, Roll on Has, Blue Dragon), Prix Ferdinand Dufaure (stch Gr.1, Storm of Saintly)

 

Příběh největší hvězdy letošního ročníku Evropského poháru žokejů místy připomíná pohádku a popírá řadu zákonitostí dostihového prostředí. Vincent Cheminaud byl od svých prvních krůčků velkým talentem – ale ve steeplechase. V pařížském překážkovém chrámu Auteuil už jako mladíček vyhrával vrcholy sezóny. V pouhých jednadvaceti letech získal titul překážkového šampióna a zdálo se, že mu v této disciplíně patří velká budoucnost.

Cheminaud však stále pošilhával po rovinových dostizích – a pomocnou ruku mu podalmnohonásobný šampión trenérů André Fabre. Ten v Cheminaudovi viděl tak velký potenciál, že mu předloni svěřil jízdu na hnědákovi New Bay ve francouzském derby a nepravděpodobná dvojice zvítězila. Cheminaudovi se podařil nevídaný kousek, kdy jako aktuální překážkový šampión vyhrál během jednoho roku Grand Steeple-Chase de Paris a derby. Bylo to jeho první grupové vítězství a na rovině stále disponoval jezdeckou úlevou.

Od té doby Cheminaudova kariéra nabrala dál na obrátkách. Stihl už hostovat v Hongkongu a pro mocnou stáj Khallida Abdullaha jezdí a vyhrává velké dostihy v Evropě, Americe i jinde. „Překážkové a rovinové dostihy jsou dvě rozdílné disciplíny, ale pan Fabre mi všechno vysvětlil a naučil mě, na co si dát pozor,“ říká Cheminaud, který letos vyhrál velký handicap i pro trenéra Zdena Koplíka a jeho Subway Dancera dovedl k výbornému čtvrtému místu v grupě 3.

 

Jaroslav Línek: Specialista na bílé koně

Narozen 1976 (Slovensko)

Zhruba 450 vítězství

Šestinásobný slovenský šampión (4x na rovině, 2x na překážkách)

Největší úspěchy: Grand Prix d‘ Avenches (L, Thunder Teddington), 4x Maďarské derby (King’s Honor, Thunder Groom, Mayday, Quelindo), 4x Veľká jarná cena (Romans, Tankred, Rosensturm, Ryan), 5x Slovenský St. Leger (Vandual, Atack, Taggerton, Kilword, Oriental Sky), Oaks (Saintnixa), Velká jarní cena (Innovator), St. Leger (Atack)

EJC 2015: EJC Fillies – 2. Living Colors, EJC Million – 5. Silent Blessing

EJC 2016: EJC Million – 1. Pretorian

 

Šestinásobný slovenský šampión Jaroslav Línek patří už léta k nejpopulárnějším žokejům na ose Bratislava – Budapešť – Praha. Disponuje totiž vším, co má špičkový žokej současnosti mít: výborným fyzickým fondem, díky němuž umí koně skvěle vyjet ve finiši a dostat z nich maximum, ale také schopností číst tempo dostihu a reagovat na nečekané situace v dostihu.

Vyrůstal v Borském Mikuláši, kde spolu se svým dvojčetem Pavlem začínal na ponících. Vyučil se ošetřovatelem koní, ale chvíli hledal svou parketu. Po nástupu do stáje PD Senica začal jezdit s amatérskou licencí a kombinoval starty na rovinách i překážkách. Jednou se dostal do cíle Velké pardubické a na nedostižném skokanovi Almanzorovi vyhrál řadu velkých steeplechase. Nakonec se ale rozhodl soustředit na rovinové dostihy a přestoupil mezi profesionály. Dnes má na kontě přes čtyři stovky vítězství včetně deseti klasických na Slovensku, devětkrát poslouchal hymnu pro vítěze na prestižním mítinku Turf Gala a jeho zřejmě největším úspěchem je vítězství ve švýcarském listed na maďarském vytrvalci Thunder Teddingtonovi. Na loňském Evropském poháru žokejů překvapil vítězstvím v hlavním dostihu s rakouským Pretorianem.

Kuriozitou je, že se Línkovi vždy mimořádně dařilo na koních bílé barvy. Všechna čtyři vítězství v maďarském derby získal na bělouších a jeho osudovým koněm byl stejně zbarvený šampión sprinterů Scyris, na kterém jel sedmkrát a pokaždé spolu zvítězili. „Hodně koňáků říká, že šiml snad ani není kůň, ale já to vidím přesně obráceně. Vždy jsem si s nimi rozuměl,“ směje se Línek.

Svou budoucnost vidí v trénování, od letošního roku působí jako samostatný trenér dvou desítek koní v západoslovenské Lakšárské Nové Vsi. „Jako mladšího mě lákalo hlavně ježdění a ty věci okolo jsem až tak nevnímal. S postupujícími lety mě začalo zajímat, jak se koně chystají, zkoušet jim hledat jejich parketu. Dvojrole jezdce a trenéra není snadná, ale díky výbornému týmu ve stáji to zvládám,“ vysvětluje.

 

Tomáš Lukášek: Český světoběžník na vzestupu

Narozen 1984 (Česká republika)

404 vítězství

Polský šampión (2015), vítěz 15 klasických dostihů ve střední Evropě

Největší úspěchy: 4x Polské derby (Intens, Greek Sphere, Caccini, Bush Brave), Perak Derby (Mr Ambassador), Premio EBF Terme Di Merano (L, Leo Gali), 3x Jarní cena klisen (Vinnah, Nidara, Najinska), 2x St. Leger (Savignon, Taro), Velká cena Prahy (Roches Cross), 2x Velká cena českého turfu (Taro, Mister Westminster), KMET Cup Sprint (Golden Eagle), Zlatý pohár (Out Of Eden), Internationales St. Leger (Lambertus), Velká jarná cena (Speed Machine), 3x Cena min. podohospodárstva (Alfkona, Efily, Ultimate Fight)

 

Ježdění dostihů má Tomáš Lukášek takříkajíc v genech, jeho dědeček Antonín Lukášek byl v sedmdesátých letech úspěšným žokejem a trenérem ve Velké Chuchli. Když se Tomáš vydal v jeho stopách, znalci mu záhy věštili velkou budoucnost. On sám ale do světla ramp nijak zvlášť nespěchal. Ve věku, kdy už jiní sbírají na domácích závodištích jedno vítězství za druhým, raději sbíral zkušenosti v zahraničí a procestoval jako pracovní jezdec řadu zemí včetně Anglie a Itálie. První vítězství v Praze slavil v jednadvaceti letech a pak už to šlo poměrně rychle.

Už o dva roky později měl Lukášek na kontě triumf v klasickém St. Legeru s hnědákem Savignonem. V roli stájového jezdce prošel několika dobrými adresami v českém turfu a zdálo se, že má našlápnuto k velmi solidní domácí kariéře. Lukášek ovšem záhy poznal limity takové pozice a začal se rozhlížet po světě.

Dnes patří k hrstce českých žokejů, jejichž jméno má mezinárodní zvuk. Velkou kariéru nastartoval zejména v Polsku, kde má obrovské renomé nejen díky čtyřem vítězstvím ve varšavském derby a množství dalších úspěchů, ale také faktu, že vedl celou řadu šampiónů poslední doby jako Intens, Caccini nebo aktuálně hnědáka Bush Brave, s nímž minulou neděli vyhrál polský St. Leger a získal tak klasickou trojkorunu.

Spolu s Caccinim loni opakovaně startoval na nejvyšší scéně v Německu včetně Velké ceny Berlína (Gr.1), ale zatím největším mezinárodním „zářezem“ Tomáše Lukáška zůstává úspěšné působení v Kataru z minulé zimy. Na Blízkém východě získal deset vítězství a představil se mimo jiné i v Qatar Derby (Gr.1). Navázal tak na šest let staré působení v Malajsii, kde vyhrál prestižní Perak Derby.

 

Sébastien Maillot: Klidná síla žokejského flegmatika

Narozen 1974 (Francie)

Zhruba 700 vítězství

Největší úspěchy: Prix Morny Casinos Barriere (Gr.1, Whipper), Prix d’Arenberg (Gr.3, Headache), Prix de Ris-Orangis (Gr.3, Mariol), Stockholm Cup International (Gr.3, Mores Wells), Prix Policeman (L, Great Pretender), Prix Djebel (L, Salut Thomas), Prix Urban Sea (L, Game Theory), Prix la Moskowa (L, Settler’s Son), Prix de Liancourt (L, Sweet Charity), Grosser Preis der Sparkasse Dortmund (L, Princess Gibraltar)

 

V Česku se Sébastien Maillot chystá jezdit poprvé, ale s naší scénou ho spojuje jeden historický milník. Když se loni na závodišti Chantilly díky valachovi Settler’s Sonovi zrodilo první vítězství v Česku trénovaného koně ve francouzském dostihu kategorie listed, byl pod tímto přelomovým úspěchem podepsán právě Maillot. Dvaačtyřicetiletý Francouz totiž už několik sezón spolupracuje s trenérem a majitelem Jiřím Michalem z Lysé nad Labem, s nímž jej pojí dlouholeté přátelství. Kdykoli Michal se svými koňmi vyjede do Francie, obléká jeho modrobílý dres právě Maillot. V zemi galského kohouta takto spolu vyhráli už deset dostihů, kromě zmiňovaného listed v Chantilly bylo velkým úspěchem i třetí místo Settler’s Sona v Prix Gladiateur (Gr.3).

Introvertní Maillot zatím nasbíral kolem 700 vítězství a ve francouzském turfu vystřídal několik dobrých adres. Zažil úspěšná léta u Roberta Colleta, nyní v Chantilly působí u Nicolase Clementa. Ačkoli ve svých nejlepších sezónách vyhrál i přes 60 dostihů ročně, v tvrdé francouzské konkurenci bylo vždy jeho údělem čekat na své šance a krýt záda stájovým jedničkám.

Zkušený žokej, který toho v civilu nikdy moc nenamluvil, ale dobře ví, že i toto aranžmá občas skýtá zajímavé šance. Tak se například dostal do sedla rychlého Whippera (pozdějšího otce vítěze Českého derby Roches Crosse a mnoha dalších úspěšných koní), s nímž vyhrál grupu 1. Příležitostně doprovází francouzské koně do zahraničí, cenný úspěch si připsal například ve Švédsku.

Do Prahy přijíždí Maillot v dobré aktuální formě. Letos si připsal 17 vítězství, mezi nimi i německé listed se sledovanou klisnou Princess Gibraltar.

 

Jose-Luis Martinez: Španělská legenda

Narozen 1970 (Španělsko)

Přes 700 vítězství

Osminásobný španělský šampión

Největší úspěchy: Prix de Guiche (Gr.3, Suances), Prix Andre Baboin (Gr.3, Celtic Rock), Copa de Oro de San Sebastian (Gr.3, Madrileno), 8x Critérium Internacional (Cumbrales, Madrileno, Microbass, Kashwan, Kantia, La Cibeles, Valiant Wings, Wag’n Tail), 2x Gran Premio Villapadierna – Spanish Derby (Madrileno, Arkaitz), Criterium Du Bequet (L, Noozhoh Canarias)

EJC 2015: Gerschův memoriál – 2. Miss Vikaniko

 

O síle dostihového sportu ve Španělsku máme lepší přehled teprve od doby, kdy tam působí dřívější český šampión Václav Janáček, zajímavé srovnání představuje také výborný středotraťař Ideal Approach, který byl před prodejem do Česka španělským zimním favoritem. V Jose-Luisi Marinezovi teď přijíždí do Prahy tamní žijící žokejská legenda. Ve Velké Chuchli jsme ho viděli již na prvním ročníku Evropského poháru žokejů, tenkrát však ve stínu Cristiana Demura a dalších nebyl o služby osminásobného španělského šampióna větší zájem. Jak velkou chybu české stáje udělaly, se ukázalo při Martinezově jediném angažmá, kdy v Gerschově memoriálu na maďarské klisně Miss Vikaniko potrápil favorita Lagara a skončil o krk druhý.

Martinez se vyučil v Madridu a svého prvního vítěze jel v únoru 1987 na sevillské dráze Pineda. Tituly sbíral už jako učeň, žebříček profesionálů poprvé ovládl v roce 1993, kdy zároveň slavil první grupové vítězství na pozdějším derby-vítězi a plemeníkovi působícím v Česku Cumbralesovi. V roce 1995 jako druhý jezdec španělské historie zvítězil ve všech dostizích trojkoruny. Velké úspěchy slavil zejména s derby-vítězem Madrilenem, na němž mimo jiné finišoval čtvrtý v grupě 2 Prix Dollar v pařížském Longchamp. Jezdil také většinu dalších hvězdných plnokrevníků na Iberském poloostrově. V sedle Suancese ho těsně před vítězstvím v grupě 1 Prix Jean Prat vystřídal Gérald Mossé, k blacktype vítězství na francouzské půdě však dovedl jiného slavného hřebce Noozhoh Canarias.

Když v roce 1996 došlo k uzavření madridského závodiště La Zarzuela, přestěhoval se Martinez do zahraničí. Krátce působil v britském Newmarketu, později léta jezdil v Itálii. Domů se natrvalo vrátil v roce 2005. I ve 47 letech nadále cestuje, kromě své domácí scény každý rok zajíždí do Francie.

 

Bauyržan Murzabajev: Obhájce vítězství

Narozen 1992 (Kazachstán)

234 vítězství

Trojnásobný český šampión (2013 – 2015)

Největší úspěchy: České derby (Gontchar), Oaks (Amga River), Velká jarní cena (Aldar), Velká cena Slovenska (Meandre), Velká cena Prahy (Limario), Velká cena českého turfu (Meandre), Altano-Rennen (L, Kashmar), Grosser bwin Sommerpreis (L, Amigo)

Vítěz Evropského poháru žokejů 2016 (EJC Middle – 1. Dally Hit)

 

Ještě předloni byl nesmělým mladíkem, který na prvním Evropském poháru žokejů uctivě pokukoval po hvězdách jako Demuro, Veron nebo Dwyer. Loňský ročník už Bauyržan Murzabajev s přehledem vyhrál a porazil všechny soupeře včetně slavného Géralda Mossého. Nyní se 25letý Kazach do Prahy vrací jako jedna z nejzářivějších hvězd EJC. Po několika letech strávených v Česku se před letošní sezónou přestěhoval do Německa a během několika měsíců se propracoval do užší špičky. Tamní experti věští „Boržanovi“ velkou budoucnost. Dost možná, že se na něj jednou bude vzpomínat podobným způsobem jako na fotbalisty Edina Džeka nebo Bonyho Wilfrieda – jako na sportovce, který svou velkou mezinárodní kariéru kdysi odstartoval v České republice.

Murzabajev pochází z koňařské rodiny. Narodil se v kazašské vesnici Čubar a první zkušenosti s koňmi čerpal na hipodromu v metropoli Almaty. Podobně jako jiní místní mladíci se specializoval na „alambajku“, ultravytrvalecké dostihy na 20 kilometrů ježděné bez sedla. S odstupem času skromně přiznává, že na rozdíl od svého mladšího bratra Jelemana těmto závodům nikdy úplně nepřišel na chuť. Více ho lákaly moderní dostihy. Díky kontaktům krajanů se před sedmi lety dostal do České republiky k trenérovi Arslangireji Šavujevovi . První vítězství získal v červenci 2012 v Lysé nad Labem. Šavujev mu postupně svěřil koně evropské třídy jako Meandre, Dux Scholar nebo Limario, loni spolu vyhráli České derby s hnědákem Gontcharem.

Tři roky za sebou byl Murzabajev českým šampiónem podle počtu vítězství, mezinárodní renomé získal pravidelným hostováním v Německu, Polsku či Maďarsku. Když se naskytla možnost přestoupit do Německa natrvalo, neváhal. Už v prvním roce působení u berlínské trenérky Evy Fabiánové nakoukl do top 10 německých jezdců. Na kontě má dvě vítězství v kategorii listed (srovnatelné svou prestiží s fotbalovou Evropskou ligou) a startoval v německém derby.

Je až neuvěřitelné, že jezdí dostihy teprve šestou sezónu. Mezi soupeři vyniká velkou psychickou odolností a vůlí na sobě pracovat. Jeho perfekcionismus je pověstný, i díky tomu se stále dokáže zlepšovat a posouvat dál.

 

Jimmy Quinn: Nezdolný veterán ze zeleného ostrova

Narozen 1967 (Irsko)

Přes 1500 vítězství

Největší úspěchy: Nunthorpe Stakes (Gr.1, Kingsgate Native), Grosser Müller Brot-Preis (Gr.2, Zöllner), Betfred Classic Trial (Gr.3, African Dream), Jardine Lloyd Thompson Dee Stakes (Gr.3, African Dream), Brigadier Gérard Stakes (Gr.3, Smokey Oakey), Firth of Clyde Stakes (Gr.3, Aspen Darlin), 2x Hessen-Pokal (Gr.3, Zöllner, Picotee), Badener Meile (Gr.3, Touch Down), Holsten Trophy (Gr.3, Capricho)

EJC 2016: 5. místo: (EJC Million – 4. Shamalgan, EJC Middle – 4. Contributor, EJC Long – 5. Golden Devil)

 

Nikdy nebyl obletovanou hvězdou evropských dostihů, ale vždy patřil k nejpopulárnějším mužům svého řemesla. Jimmy Quinn i ve svých padesáti letech naváží 52 kilogramů a vládne nezdolností a pracovitostí, které mu můžou o dvě generace mladší kolegové jen závidět. Stále intenzivně jezdí dostihy a každé ráno brzy vstává do práce ve stájích trenéra Eda Dunlopa. Proč to dělá, když většina žokejů v jeho věku buď už dávno ukončila kariéru anebo je k tomu nutí zhuntovaná tělesná schránka? Odpověď přátel a znalců scény zní: Jimmy Quinn je zkrátka nenapravitelný dříč a workoholik, kterému je lhostejné, že mnohé stáje dávají přednost výrazně mladším. Dokud bude moct, bude jezdit na koni.

Zkušený irský světoběžník se na dráze dočkal mnoha velkých momentů. Nezapomenutelné je zejména jeho deset let staré vítězství v prestižním sprintu Nunthorpe Stakes (Gr.1) na závodišti York s kultovním valachem Kingsgate Nativem. Působil jako stájový jezdec u velkých jmen britské scény v čele se Sirem Henrym Cecilem a Peterem Chapple-Hyamem. Rekordní sezónu prožil v roce 2002, kdy vyhrál 101 dostihů, o sedm let později během jedné sezóny vyjezdil na dotacích přes 900 tisíc liber. Úspěšnou éru zaznamenal také v Hongkongu a řadu významných dostihů vyhrál v Německu, kde opakovaně působil jako jezdecká jednička u šampióna trenérů Petera Schiergena. V posledních letech si udržuje svůj dobrý standard – za posledních pět let získal v Británii 137 vítězství, letos se prosadil zatím osmkrát.

Quinn jako jeden z mála dokáže otevřeně mluvit i o odvrácených stránkách svého řemesla. V roce 2006 se zúčastnil debaty o problematice „syndromu vyhoření“ a popsal, jak jsou mu vystaveni právě jezdci, kteří spěchají z jednoho mítinku na druhý. S Českem pojí Quinna dobré vztahy. Přátelí se s Filipem Minaříkem, před šesti lety byl třetí ve Velké jarní ceně s Lysyanem a v loňském EJC obsadil celkové páté místo.

 

Jan Rája: Domácí hvězda zrající jako víno

Narozen 1972 (Česká republika)

460 vítězství

Trojnásobný český šampión (2004, 2005, 2016)

Největší úspěchy: České derby (Roches Cross), 4x Oaks (Ready For Life, Vltava, Orphan, Mary Yeats), 2x Jarní cena klisen (Hanover Lady, Partyday), St. Leger (Ready For Life), Cena prezidenta republiky (Letní Hrom), 2x Velká květnová cena (Zambesi, Mastman), 2x Cena zimního favorita (Bright Blue Sky, Maribor), 3x Velká dubnová cena (Zambesi, Cloword, Roches Cross), Středoevropský pohár Classic (Taro), 5x Memoriál V. Smolíka (Ready For Life, Olson, Omnibus), ), 3x Memoriál dr. Frankenbergera (Laureat, Budapest, Little Rakti), 2x Domec St.Leger (Set The Fashion, Shlif), 2x Gomba handicap (Acoss, Heat Set), 3x Českomoravská cena (Lark, Terssio, Chardonney Tcheque), Lázeňská míle (Certus), Bratislavská Míla (Chardonney Tcheque), Memoriál kpt. Poplera (stch, Iraklion), Velká cena města Pardubice (stch, Fahrenheit)

EJC 2016: EJC Long – 4. Fernando

 

Máloco vypovídá o trojnásobném českém šampiónovi Janu Rájovi tolik jako příběh jeho životního vítězství. Do Českého derby 2011, ve kterém měl Rája jezdit horkého favorita Roches Crosse, zbývaly jen dva týdny, když si zkušený žokej při nepříjemném pádu zlomil klíční kost. Vytoužené angažmá však nevzdal a za pomoci trenéra Josefa Váňa se dal pod dohledem lékařských specialistů z Plzně natolik dohromady, že o čtrnáct dní později Roches Crosse jel a slavně v derby zvítězil. Snaha udělat pro úspěch maximum a za žádných okolností se nevzdávat jsou pro Ráju charakteristické dodnes. Navíc zraje jako víno. Čím je starší, tím je lepší – svůj třetí šampionský titul získal loni v pětačtyřiceti letech.

Kariéra rodáka z Kyjova připomíná dobře rozběhnutý vytrvalecký dostih, jehož první polovina je pomalejší a s každou další čtyřstovkou se zrychluje. Jeho prvním působištěm bylo koncem 80.let JZD Slušovice. Ještě na přelomu tisíciletí byl Rája vnímán jako všestranný „obojživelník“, který kombinuje rovinové i překážkové dostihy a nejvíce se mu daří na překážkách. Cenné zkušenosti sbíral během zahraničního působení na britských ostrovech a ve Švýcarsku. Po třicítce se rozhodl specializovat na roviny a udělal dobře, dnes patří k nejvíce respektovaným českým žokejům.

Pro jeho pojetí je typické důrazné vyjetí v cílové rovině, ve kterém Jan Rája může uplatnit svůj výborný fyzický fond.

 

Fergus Sweeney: Zpívající žokej, který se postavil psovi

Narozen 1978 (Irsko)

Kolem 950 vítězství

Největší úspěchy: Betfred Sprint Cup (Gr.1, Twilight Son), Prix du Petit Couvert (Gr.3, Repertory), Prix de Ris-Orangis (Gr.3, The Trader), Sirenia Stakes (Gr.3, Philario), Al Basti Equiworld Hackwood Stakes (Gr.3, Music Master), Winter Hill Stakes (Gr.3, Chain Of Daisies), Dubai Airport World Trophy (L, The Trader), Spring Trophy Stakes (L, Breton Rock), Hessen-Pokal (L, Boomshackerlacker)

 

Koně mu učarovali už v dětství a už jako teenager na nich uměl dobře jezdit. Stanu se žokejem, oznámil Fergus Sweeney svým rodičům. Ti z toho nebyli nadšení. Poslali syna na dva měsíce na závodiště Curragh a poprosili svého známého, aby mladíka za tu dobu od jeho vysněného řemesla zkusil odradit. Nestalo se. Onen známý, žokej Phillip Lowrie, rodičům po dvou měsících řekl: „Mám pro vás jednu dobrou a špatnou zprávu. Ta špatná je, že jsem Ferguse neodradil. A dobrá? Ten kluk je fakt talent.“ A Sweeney v šestnácti letech odešel z domova, aby se vyučil v britském Newmarketu.

Ačkoli měl zejména ve druhé polovině 90. let našlápnuto k velmi slibné kariéře, nakonec se zářivou hvězdou nestal. Sám říká, že v rozjezdové fázi kariéry možná příliš spěchal a málo přemýšlel o budoucnosti. „Existuje mnoho talentovaných mladíků, kteří na začátku kariéry vyhrají pár dostihů, pak ztratí váhovou úlevu a po čase po nich neštěkne pes. Často jen kvůli tomu, že se jim nepovedou jedna nebo dvě sezóny. Kdo se chce udržet v povědomí, musí se neustále snažit jezdit vítěze a udržovat si jméno, což není vůbec snadné. Prosadit se v tomto prostředí je běh na dlouhou trať, žádný sprint,“ říká Sweeney.

Mezi britskými diváky si udržuje slušnou popularitu, každoročně vyhrává mezi dvaceti a šedesáti dostihy. Dohromady to znamená kolem 950 vítězství. V poslední době je Sweeney spojen hlavně s trenéry Henrym Candym, Martynem Meadem, Alanem Kingem a Jamiem Osbornem. Zatím životního vítězství se dočkal předloni, když v sedle těžko jezditelného sprintera Twilight Sona vyhrál grupu 1 Betfred Sprint Cup v Haydocku.

Do paměti se zapsal i jinak. Jako talentovaný zpěvák nahrál několik písní, které si lze přehrát na serveru Youtube. Nastoupil také do exhibičního souboje plnokrevníka proti chrtovi – a prohrál. Končit kariéru se zatím rozhodně nechystá, ale svou budoucnost vidí v dostihovém sportu. „Vděčím koním a dostihům za mnoho a chtěl bych to nějak splatit, ať už jako dostihový činovník nebo třeba v médiích, zatím nevím,“ řekl v jednom rozhovoru.

 

Thierry Thulliez: Ostřílený sběratel velkých cen

Narozen 1974 (Francie)

Kolem 1500 vítězství

Největší úspěchy: 2x Prix du Jockey Club (Sulamani, Blue Canari), Breeders‘ Cup Mile (Gr.1, Domedriver), Prix de Diane (Gr.1, Carling), Prix du Cadran (Gr.1, Mille Et Mille), Criterium de Saint-Cloud (Gr.1, Epicuris), Prix Jean-Luc Lagardére (Gr.1, Full Mast), Premio Roma (Gr.1, Feuerblitz), Poule d’Essai des Poulains (Gr.1, Style Vendome), Criterium International (Gr.1, French Fifteen), Prix de l’Opera (Gr.1, Satwa Queen), Prix d’Astarte (Gr.1, Darjina), Prix Jean Prat (Gr.1, Stormy River), Prix Jacques le Marois (Gr.1, Six Perfections), Prix Marcel Boussac (Gr.1, Six Perfections), Prix Vermeille (Gr.1, Carling)

 

Dlouholetý člen francouzské „top 10“ Thierry Thulliez přijíždí jako jedna z hvězd letošního Evropského poháru žokejů. Zejména kolem své třicítky vyhrával jako na běžícím páse největší dostihy francouzského kalendáře a v silné konkurenci žokejů jako Olivier Peslier, Christophe Soumillo či Thierry Jarnet posbíral jen na domácí půdě kolem 1500 vítězství. Výčet jeho úspěchů kolem přelomu tisíciletí je zároveň přehlídkou koňských hvězd. Dvakrát se radoval z triumfu ve francouzském derby Prix du Jockey Club a seděl na koních jako Sulamani, Six Perfections nebo Style Vendome.

Pařížan s uhrančivým pohledem přitom původně začínal v překážkových dostizích. Jeho první štací byla špičková překážková stáj trenéra Jeana-Paula Galloriniho v Maisons-Laffitte. Thulliez nasbíral sedmnáct překážkových dostihů, než se podobně jako někteří jeho soupeři na EJC rozhodl přehodit kariérní výhybku a nasměrovat pozornost k rovinovým dostihům. Proto se přestěhoval do Chantilly.

Ačkoli větší část kariéry funguje jako freelancer – žokej bez pevného kontraktu s konkrétní stájí – začal se už před svou třicítkou prosazovat ve velkých dostizích. Pravidelně jezdil zejména pro Maurice Zilbera, Jeana de Roualleho, Pascala Baryho a Francoise Doumena. První klasické vítězství slavil v roce 1995 s klisnou Carling v Prix de Diane. O sedm let později si v Chantilly vychutnal první triumf v derby na hnědákovi Sulamanim. Dnes už si málokdo vzpomene, že tehdejší hvězda rodiny Niarchosových nastupovala jako outsider 209:10.

V posledních letech Thulliez zvolnil, stále se však pohybuje na velkých francouzských drahách. Svou zatím poslední grupu 1 získal před dvěma lety, letos má na kontě zatím pět vítězství.

 

 

 

 

 

Aktualizace 12. 7. Uzávěrka druhého kola přihlášek na letošní ročník Evropského poháru žokejů (European Jockeys‘ Cup 2017) končí 13.7.2017 ve 12:00

 

Návštěvníci se mohou těšit na špičkový dostihový den. Nejdůležitější informace jsou, že Evropský pohár žokejů se letos uskuteční o posledním prázdninovém víkendu a že uzávěrka prvního kola přihlášek je již 1. června! Vstup do podzimní části sezóny v Chuchli tak proběhne ve velkém stylu.

Struktura dostihového dne bude podobná té loňské. Programu bude dominovat čtveřice velkých dostihů se zajímavými dotacemi. Hlavní dostih dne se poběží na 1 400 metrů a ponese označení grupa 3 s velkorysou dotací 1 600 000 korun pod záštitou společnosti LERAM. Na 1 800 metrů poměří své síly koně o 550 000 korun pod záštitou LOKO TRANS. Další dva velké dostihy budou tradiční Gerschův memoriál pro dvouleté talentované koně a Cena turfu, oba o 550 000 korun. Gerschův memoriál proběhne pod křídly společnosti PEMAT TRADING a poběží se na 1 400 metrů, Cena turfu je vytrvalostní dostih na 2 400 metrů. V jeden dostihový den tak budou k vidění 3 dostihy kategorie listed a jeden grupy 3, to nejlepší v Chuchli na začátku podzimu. Celková dotace dne bude 3,7 milionu korun, a opět tak v Chuchli uvidíte nejbohatší den rovinových dostihů na našem území.

Organizátoři nyní pilně pracují na seznamu žokejů, kteří se do Prahy na konci prázdnin podívají. Špičkový evropský žokej má tak nabitý program, že je velmi složité vědět s časovým předstihem, jestli se uvolí navštívit zajímavý dostihový mítink v Praze. Jméno Evropského poháru žokejů se ale hlavně loni nesmazatelně zapsalo do evropského dostihového kalendáře, takže je jisté, že se na startu znovu objeví spousta hvězd.

Opravdu hodně se myslí při pořádání mítinku na diváky, takže i letos se budou moci těšit na nespočet atrakcí a položek zábavného doprovodného programu. První i druhý ročník Evropského poháru žokejů přinesly divácké rekordy, letos se mítink posouvá ještě blíže k létu, takže lze očekávat příznivé počasí. Dámy a pánové, srdečně vás chceme pozvat na třetí ročník Evropského poháru žokejů. Všechny důležité informace začneme od nynějška zveřejňovat, takže vám nic neuteče.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.