IV. den metropolitní sezóny: 95. Velká jarní cena Pražské plynárenské

Čtvrtá kapitole letošní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle vyvrcholila nejvýznamnějším dostihem své první třetiny, 95. Velkou jarní cenou Pražské plynárenské (1600 m, 550 tis. Kč), do níž nastoupilo deset aktérů. Roli favorita (2,7:1) obdržel, navzdory první životní porážce v dubnovém přípravném Memoriálu profesora Michala, loňský juniorský šampión Lagaro, jenž svou roli splnil a přispěl k nedělnímu hattricku svého žokeje, trenéra i majitele a chovatele.  

Lagaro v rekordním čase

Dostih ostře rozběhl sázkový outsider Fantasticadventure, jenž měl v polovině trati několikadélkový náskok, ale s příchodem do cílové roviny se z dění vytratil. Do čela se z ideální pozice vyhoupl Lagaro, postupně odrazil nápor několika soupeřů a zvítězil jistě o délku a půl v čase 1:37,39, jímž o dvě setiny sekundy vylepšil šestnáct let starý rekord dostihu (Sharp Focus). Zároveň se ve Velké jarní ceně stal po jedenácti letech prvním vítězem českého chovu. Jeho aktuální bilance zní pět startů, čtyři vítězství, jedno druhé místo a 576.050 Kč zisku. V jeho sedle dosáhl druhého ze tří vítězství žokej Jan Verner, který zároveň zaznamenal svůj životní čtvrtý klasický triumf, druhý v ČR (Slovenské derby 2014 Love Me, Jarní ceny klisen ČR i SR 2015 Dumnonia).

Také kouč Allan Petrlík a majitel stáje DAR, jenž je zároveň Lagarovým chovatelem, Rostislav Kopecký vyhráli během odpoledne tři dostihy. Allan Petrlík dosáhl jako trenér šestého klasického prvenství, čtvrtého v ČR a prvního ve Velké jarní ceně, kterou vyhrál také jako žokej (v roce 1987 s Nipponem), stáj DAR se do listiny klasických vítězů zapsala podruhé (premiérově před dvěma lety v Jarní ceně klisen s Najinskou).

Allan Petrlík navíc slavil tzv. doběh „raz-dva“, neboť jeho svěřencem je i druhý v cíli Luck Ahead (5:1), v jehož sedle se na pražské dráze poprvé představil švýcarský žokejský vicešampión Clément Lheureux a jehož spolumajitelem (s manželi Dufkovými) je také Rostislav Kopecký. Jen o krk zpět dokázal bronzový stupínek (popáté ze sedmi startů) obsadit další příslušník českého chovu, bělouš Johnny Whistle (ž. Rája, tr. Myšková, Stáj Jeso, 10:1) a celá trojice tuzemských odchovanců se pak vešla do nejlepšího kvarteta, když těsné čtvrté místo vybojoval Montjeu Third (ž. Foret, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov, 3:1) před Akbulatem (ž. Murzabajev, tr. Šavujev, Valentin Bukhtoyarov, 6:1), nejnižší honorované příčky získali Eruption (ž. Janáčková, tr. Koplík, MUDr. Dagmar Dostalová, 30:1) a Dudlik (ž. a tr. J. Chaloupka, CK Martin Tour, 30:1).

 

Další dění:

Veleúspěšný den trenéra Petrlíka a stáje DAR začal hned úvodní Cenou Luxusního bydlení Vily Troja (III. k., 1400 m) pro starší nezvítězivší koně, když roli sázkového favorita lehce splnil potřetí v životě startující čtyřletý Darkas (1,7:1) s žokejem-šampiónem Bauyržanem Murzabajevem, který si připsal první ze dvou nedělních triumfů.

Cenu Pražské plynárenské Distribuce (hdcp IV. k., 1400 m) pak stylem start-cíl opanovala pětiletá svěřenkyně Václava Chaloupky Tanischka (Stáj Sokrates), jejíž druhé kariérní prvenství bylo zároveň prvním ze dvou plných zásahů jezdkyně Kateřiny Hlubučkové.

Třetí kariérní hattrick žokeje Jana Vernera odstartoval v Ceně Pražské plynárenské Servis distribuce (IV. k., 1600 m) pro tříleté nezvítězivší koně favorit Bonys (2:1), pro trenéra Petrlíka a stáj DAR šlo o druhý vítězný zápis tohoto odpoledne.

V Ceně Staropramenu (III. k., 1800 m) využila nejnižší nesené hmotnosti ke své zdejší premiérové výhře podruhé v ČR startující šestiletá svěřenkyně Jaroslava Jelena Indian Lass (Dr. Lischka-Jelen, 12:1) a její jezdkyně Kateřina Hlubučková počtvrté v kariéře zaznamenala dvě vítězství během jednoho dne.

Ani Cena sázek Betino (hdcp IV. k., 1800 m) neměla očekávanou vítězku, s kurzem 13:1 si pro premiérový životní triumf docválala čtyřletá hnědka Loop Love s žokejem Milanem Zatloukalem, její kouč Luboš Urbánek dosáhl první trenérské výhry pro stáj Lokotrans.

V Ceně Arny (III. k., 2400 m) pro tříleté koně udržela i ve druhém startu neporazitelnost ryzka Krasava (Stanislav Chudáček, 6,5:1), jejíž žokej Jan Rája a trenérka Helena Vocásková posílili své vedoucí pozice v aktuálním pořadí šampionátů.

Nejvyšším favoritem dne byl v Ceně Silvera (III. k., 2400 m) pro starší koně dubnový suverén z Karlových Varů Solar Eclipse (TVD, a. s., 1,5:1) a svěřenec Grega Wroblewskiho s žokejem Murzabajevem v sedle také svou roli s jistotou splnil.

Také závěrečná Cena Sharp Focuse (IV. k., 2400 m) pro nezvítězivší tříleté koně českého chovu skončila triumfem sázkové první šance, žokej Jan Verner dovršil tři nedělní triumfy v sedle lehkého vítěze trenérky Lenky Horákové Waste No Time (DS Tasava, 2,3:1).

Výsledky

 

 

Původní zpráva

Dostihovým dnem Pražské plynárenské vyvrcholí tuto neděli úvodní čtvrtina letošní dostihové sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle. Hlavním bodem programu je totiž druhá z klasických zkoušek a první díl Klasické trojkoruny – 95. Velká jarní cena Pražské plynárenské (Listed, 1600 m, 550 tis. Kč, start ve 14.25 hodin), do které míří deset kandidátů a po delší době mají velmi nadějné vyhlídky na triumf tuzemští odchovanci. Celkem se uskuteční devět dostihů, na startovních listinách je 94 koní a 24 jezdců a pozor - úvodní dostih odstartuje již ve 13 hodin! Areál Conseq Parku bude otevřen od 11 hodin.

 

Česká trojice v rolích favoritů

Může to být velký svátek českého chovu – to, co naznačila říjnová Cena zimního favorita, v níž pět ze šesti nejvyšších příček obsadili tuzemští odchovanci, potvrdil dubnový Memoriál profesora Michala, jehož stupně vítězů obsadili čeští rodáci, a právě trio medailistů z inkriminovaného přípravného testu má v prvním dílu Klasické trojkoruny maximální ambice ukončit deset sezón trvající čekání na vítěze domácího chovu v českém trojkorunovém dostihu.

Role první a druhé šance jsou poměrně vyrovnané, protože loňský nejlepší junior Lagaro (ž. Verner, tr. Petrlík, DAR) v trialu utrpěl první životní porážku, když jej, pravda znevýhodněného jedním a půl kilogramem, jistě o dvě a půl délky předčil Montjeu Third (tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov, do sedla se nevrací stájová jednička Martin Laube, jenž Memoriál prof. Michala nemohl jezdit kvůli sankci, ale zůstává dubnový vítězný partner, žokej Petr Foret), na podzim za šampiónem čtvrtý v Gerschově memoriálu a druhý v Ceně zimního favorita.

V té se šestou příčkou prezentoval bělouš Johnny Whistle (tr. Myšková, Stáj Jeso), jenž v dubnové předzkoušce doplnil zmíněné stupně vítězů a za Lagarem (s výhodou půldruhého kila) zaostal pouze o krk. Tehdy jej vedl žokej Michal Mach, pro klasický vrchol dostává důvěru vedoucí žokej letošního šampionátu a vítěz Jarní ceny klisen z předešlé neděle Jan Rája.

Další čtyři adepti se před třemi týdny seřadili od čtvrté do sedmé příčky: čtvrtým místem se v ČR uvedl loňský dvojnásobný vítěz z Francie a Lagarův tréninkový kolega, jediný reprezentant letos nově vzniklého DK Tandem Luck Ahead, kterého povede v ČR poprvé startující dvojnásobný (2014 a 2015) žokejský vicešampión ve Švýcarsku Clement Lheureux, pátý skončil týden po debutu ve Francii Akbulat (ž. Murzabajev, tr. Šavujev, Valentin Bukhtoyarov), šestý finišoval zářijový vítěz z Bratislavy Magic Tirol (ž. Šafář, tr. Hurt, Gabriela-Trachtová) a sedmý procválal cílem říjnový pražský premiant mezi nezvítězivšími, nositel populárního jména Dudlik (ž. a tr. Chaloupka, CK Martin Tour).

Šestý z Gerschova memoriálu Fantasticadventure (ž. Zatloukal, Lokotrans) byl po zimě dvakrát sedmý v menších dostizích a obstará premiérovou účast v klasickém dostihu svému trenérovi Luboši Urbánkovi, Alexandr (ž. Laube, tr. Luka, Zámecký vrch) má za sebou zatím pouze debut, při němž před měsícem skončil pátý v dostihu, jemuž kralovala klasická vítězka z minulého týdne Partyday.

Oponentem favoritů by mohl být místní novic Eruption (tr. Koplík, MUDr. Dagmar Dostalová), valach s jedinou žokejkou na startu Ingrid Janáčkovou má na kontě dvě mílová vystoupení, debutoval v září pátou příčkou v pařížském Longchamp a před dvěma týdny docválal sedmý mezi nezvítězivšími ve východofrancouzském Chatillonu.

Startovní listiny, sázkové kurzy

 

Další dostihový program

13.00 – Cena Luxusního bydlení Vily Troja (III. k., 1400 m): na úvod dne se pětice čtyřletých koní utká o první životní vítězství, největší šance mají Darkas a Halcyon Charm.

13.25 – Cena Pražské plynárenské Distribuce (hdcp IV. k., 1400 m): v kratším z obou nedělních handicapů nastoupí dvanáct aktérů, mezi nimi i druhý a třetí z dubnového čtyřkového sprintu Monte Christo a Twinky.

13.50 – Cena Pražské plynárenské Servis distribuce (IV. k., 1600 m): na mílové trati bude o premiérový triumf usilovat tucet tříletých, v říjnovém startu druhý Bonys vyzve účastnice loňské Ceny zimní královny Mandurku a Anitschku.

15.00 – Cena Staropramenu (III. k., 1800 m): na střední distanci proti osmi kvalitním soupeřům zahájí letošní sezónu vítěz loňské karlovarské Jarní ceny, bronzový z Velké červnové ceny a desátý z Mercedes-Benz Českého derby Aldzarb.

15.30 – Cena sázek Betino (hdcp IV. k., 1800 m): druhý handicapový dostih programu uvítá čtrnáct velmi vyrovnaných startujících, mj. zde nastoupí tříletý vítěz z Brna Hádés a před měsícem na kratší vzdálenosti umístěný La Lagion.

16.00 – Cena Arny (III. k., 2400 m): na dubnová debutantská vítězství budou navazovat Villon a Krasava, proti nim mj. stane i trojice Galileových synů v tréninku Josefa Váni, jehož Touch of Genius, posléze premiant Českého i Slovenského derby, tento dostih vyhrál před rokem.

16.30 – Cena Silvera (III. k., 2400 m): před dvěma týdny se v Karlových Varech uvedl impozantním mílovým triumfem Solar Eclipse, kterého při pražské premiéře prověří osm soupeřů v čele s jiným vítězem z lázeňské dráhy Seepem.

17.00 – Cena Sharp Focuse (IV. k., 2400 m): v závěrečné položce se představí patnáct tříletých nezvítězivších tuzemských odchovanců, hlavními aspiranty první kariérní výhry jsou v dubnových startech druzí Waste No Time a Playmonka.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.