Pro Zlatý pohár si doběhl Dangerous Gleam stylem start – cíl

Ve čtyřiadvacetileté historii Zlatého poháru jsou zapsáni jen tři osmiletí koně, kterým se podařilo zvítězit. Po letošním ročníku klasické steeplechase k nim přibylo jméno další – Dangerous Gleam. S žokejem Josefem Bartošem se ujali vedení hned po startu a pohodlně si došli pro vítězství. 

Dopředu se nikomu jít nechtělo, a tak se udávání tempa ujal právě Josef Bartoš s Dangerous Gleam. Jeho trenér Stanislav Popelka podle svých slov nemá taktiku start – cíl příliš v oblibě, rozhodnutí žokeje ale přivítal. A spokojený byl i Josef Bartoš. „Malou krizi jsme měli, ale za to, jak celý dostih skákal a jak cválal si zasloužil dotáhnout to až dokonce,“ řekl Bartoš směrem k osmiletému ryzáku stáje www.trdelnik.com-Luka.

Po škrtnutí Trima do dostihu odstartovalo šest koní včetně obhájce loňského vítězství Nos Galana. Tomu se ovšem druhý triumf nepodařil, když došel na pátém a vlastně i posledním místě. Za vítězným Dangerous Gleam finišovali Monsieur Bachir, Kifaaya, Mustamir a zmiňovaný Nos Galan. Nikan nedokončil.

Zlatý pohár, který se běží jako Cena předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, dekoroval předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. „Mám od dětství díky rodině vybudovaný velmi silný vztah ke koním a to je i důvod mé podpory tohoto prestižního dostihu,“ prozradil Jan Hamáček, kterého doprovázel poslanec Pardubického kraje a iniciátor „sněmovního“ poháru Jiří Skalický. Oba samozřejmě připojili gratulaci vítěznému týmu.

Dostihový program tradičně otevřel dostih přes proutěné překážky – Cena Mistrovství světa v hokejbale. První vítězství dne bral žokej Jan Kratochvíl díky tmavému hnědákovi Dusigroszovi. Ten na překážkách startoval teprve podruhé v kariéře (a znovu v Pardubicích) a zvítězil s výrokem „velmi lehce“. Trenér Josef Váňa vidí jeho budoucnost optimisticky: „Pokud vydrží zdraví, může majiteli ještě udělat radost.“ Druhé místo brala Playmonka, třetí Love Me a dále Desson a Double Mancer.

V handicapové Ceně Orling první vítězství nad překážkami v kariéře vybojoval pětiletý ryzák Player. To jeho jezdec, žokej Marcel Novák, zvítězil v letošní sezoně už podeváté. „Player má určitě skvělou koncovku, to nám ukázal už při prvním startu, a povedlo se mu to i dnes,“ chválila trenérka Lenka Kvapilová. V průběhu dostihu ale byla mnohem aktivnější Veronika Řezáčová v sedle Un Tiepa, ale v cílové rovině už nestačila na vítězného Playera ani na Sweet Red Wine. Čtvrtá finišovala Udine de Champfeu před Lukem.

Osmý start a první vítězství. Taková je statistika čtyřletého Maree, kterému se po tuhém boji podařilo zvítězit v crossové Ceně Univerzity Pardubice. Trenér Pavel Tůma jej nasedlal pro Pavla Složila ml. a taky se netajil tím, že Maree je kůň do oranice. A že je překážkový kůň, to si nakonec myslí i jeho majitel Jiří Charvát. „Cíleně jsme na překážky nemířili, ale roviny mu moc nešly. A tohle naopak vyšlo.“ Těsně druhý finišoval Changing Guard před Royal Flyer, Alpheus a Kremonnou.

V Ceně hudebního festivalu LÉTOFEST odstartovalo šestnáct koní a ještě na posledním skoku to vypadalo na vyrovnaný boj o vítězství. Pětiletý Linngar ale potvrdil roli favorita – přestože to byl jeho první start v crossu – a nakonec „lehce“ zvítězil. V jeho sedle byl bulharský jezdec Sertash Ferhanov, kterého v sedlech koní trenérky Heleny Vocáskové diváci vídají poměrně často. Druhé místo patří Chrystal Crossovi před Reminem, Sisi Merble a Čerokézem.

V Ceně města Pardubic zvítězil Salam, a to i přes velké zdržení, které ho potkalo na Irské lavici. Právě tam totiž zastavila vedoucí Izynka a zdržela skupinku svých soupeřů. Tempo za Irskou lavicí začal udávat Bridgeur, Salam jej ale dostihl a v cílové rovině dokonce předstihl. „Salamovi se pardubické závodiště líbí, tak věřím, že tu bude pokračovat,“ řekl vítězný žokej Rostislav Benš. Salam, kterého připravuje Iwona Wroblewska, letos startoval potřetí a podruhé zvítězil. Za druhým Bridgeurem dokončili Status Quo, Taras a Lingarry.

Nejobsazenější dostih – Cena společnosti Explosia a.s. – byl vyhrazen klisnám. Tempo dostihu udávaly Džidžali a Poinsettia, obě ale nakonec předstihla šestiletá Silk vedená žokejem Janem Kratochvílem. Pro něj to bylo druhé vítězství dne, stejně jako pro trenéra Josefa Váňu st. Za druhou Poinsettií a třetí Džidžali tabuli doplnily Tanja a Loire.

Poslední dostih dne byl určen mladým jezdcům. V Ceně Dopravního festivalu 2017 – Poctě Josefu Resselovi se představilo sedm koní, jen čtyři ovšem dokončili. Roli favorita splnil Barateus a zajistil tím double Sertashi Ferhanovi a trenérce Heleně Vocáskové. Za Barateem, který se na překážky vrátil po dvouleté přestávce, se umístili Byrabay, Purple Heart a Norvíno. 

 

 

 

Původní tisková zpráva

Poprvé se Zlatý pohár konal koncem června 1994, od té doby už si našel své pevné místo v tuzemském dostihovém kalendáři a tentokrát budeme svědky jeho 24. ročníku opět pod patronátem předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Na trati 4400 metrů se představí „jen“ sedm koní, ale velmi kvalitních.

Loňské poměrně překvapivé vítězství bude obhajovat svěřenec Josefa Váni Nos Galan, v jehož sedle bude opět žokej Jan Kratochvíl. Před dvěma týdny startovat nemohl, protože se před dostihovým dnem v Pardubicích zranil v Auteuil, ale tentokrát už by měl být v plné kondici.

Startovní číslo jedna bude mít Mustamir, šestiletý svěřenec Františka Holčáka, který 8. května vyhrál přípravný dostih na 3900 metrů. Loni Mustamir absolvoval pouze dva starty, potom měl zdravotní přestávku, ale jak vidno z minulého startu, opět se vrátil v plné síle, jakou ukazoval během sezóny 2015. V sedle Mustamira bude Marek Stromský.

Také šestiletý je reprezentant DS Pegas Monsieur Bachir, kterého v Česku vídáme pouze svátečně. Málokdo si vzpomene, že jeho poslední tuzemský start viděly právě Pardubice, a to v říjnu 2014, kdy doběhl třetí v rovinovém Pardubickém St. Legeru. Od té doby se věnuje překážkám ve Francii a každý rok se mu podařilo jednou zvítězit. V letech 2015 a 2016 ve Wissembourgu, letos v dubnu v Nancy. Poslední start absolvoval v chrámu francouzských překážkových dostihů v Auteuil v handicapu na 3700 metrů obsadilo páté místo. Francouzský handicap má 54, a to ho řadí k favoritům dostihu, ještě ovšem nešel dostih delší než 4200 metrů. V sedle bude Jan Faltejsek.

Po trojici šestiletých si představíme dva pětileté, nejmladší účastníky Zlatého poháru. Kifaayu pardubické publikum dobře zná, bude zde startovat pošesté. Vyhrál zatím jen jednou, a to v říjnu 2015 Zlatou sponu tříletých, nejvýznamnější překážkový dostih pro začínající skokany. Tehdy byl v jeho sedle Josef Váňa mladší. Ten se do sedla reprezentanta stáje Monte Negro vrací a poprvé se letos představí na pardubické dráze. Trim z lotu Čestmíra Olehly startoval již 8. května, ale ztratil jezdce. Tentokrát se pokusí o reparát s Jakubem Spáčilem. Trim má zkušenosti z překážek z Wroclawi, kde loni třikrát vyhrál.

Osmiletý Dangerous Gleam se dlouho pohyboval v nižších kategoriích, ale začátkem května překvapil druhým místem za Mustamirem. Nejstarším koněm v poli je jedenáctiletý Nikan, který stále střídá klasické steeplechase s proutěnými překážkami. Loni v proutěnkách na 4100 metrů den před Velkou pardubickou obsadil čtvrté místo.

Z rámcového programu stojí za pozornost především Cena města Pardubic na 4200 metrů, handicapový dostih s 13 startujícími. V každém handicapu by měly být šance na úspěch vyrovnané, neboť účastníci nesou hmotnost podle dosavadních výsledků. Nejvyšší hmotnost, 72 kilogramů, ponese Napastnik s Janem Faltejskem, naopak Lincoln a Lingarry ponesou o více než deset kilogramů méně, a to už se na každé dráze pořádně pronese. Samozřejmě bude také záležet na stavu dráhy, na pevnější se rozdíly smazávají, naopak na hluboké ještě zvyšují.

Nejvyšší počet startujících, sedmnáct, bude na startu Ceny společnosti Explosia na 3400 metrů pro klisny. Spolehlivé překážkové výkony podává Džidžali a navíc bude moc těžit ze spolupráce s žokejem Josefem Bartošem. V dubnu spolu obsadili druhé místo v polské Wroclawi.

Také třetí dostihový den letošního roku, má tradiční termín, první z osmi dostihů bude odstartován ve 13 hodin a na dráze bychom měli vidět 90 koní.

 

PROGRAM DOSTIHOVÉHO DNE

 

13:00          Cena Mistrovství světa v hokejbale

 

- doprovodný program – dostih poníků a neregistrovaných koní


13:45          Cena Orling 

 

14:20          Cena Univerzity Pardubice  

 

14:55          Cena hudebního festivalu LÉTOFEST 

 

15:30          Zlatý pohár – Cena předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

 

16:05          Cena města Pardubic

 

-         doprovodný program – vyhlášení výsledků závodu Dětská Velká pardubická

16:50          Cena společnosti Explosia a.s.

 

17:25          Cena Dopravního festivalu 2017 - Pocta Josefu Resselovi

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.