VIII. den metropolitní sezóny: Timekeeper potvrdil očekávání

Vrcholem osmé kapitoly letošní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle byla nejdůležitější předzkouška blížícího se Mercedes-Benz Českého derby, 64. Velká červnová cena Erste Factoring (I. k., 2235 m, 135 tis. Kč) s maximálním počtem šestnácti startujících.  

Timekeeper potvrdil očekávání

Pro 96. Mercedes-Benz České derby má jednoho z hlavních favoritů stejný tým, který nejprestižnější klasickou zkoušku vloni vyhrál: vítězem 64. Velké červnové cena Erste Factoring se jistě o délku a čtvrt stal reprezentant stáje Statek Blata Český ráj manželů Dufkových, svěřenec Josefa Váni Timekeeper v sedle s žokejem Jaromírem Šafářem. Za bratrem Gr.1 vítěze a plemeníka v Irsku Rip van Winkleho, 3,5:1 sázkovým druhým favoritem na sebe výrazně upozornilo trio tuzemských rodáků, přičemž všichni reprezentují stáje svých chovatelů. Druhé a třetí místo obsadili koně, kteří zatím nebyli do Derby přihlášeni a majitelé tak budou zvažovat dodatečné dohlášení za sto tisíc korun, Golden Devil (ž. Laube, tr. Juránek, stáj Rabbit Trhový Štěpánov, 25:1) a Krasava (ž. Rája, tr. Vocásková, stáj Stanislav Chudáček), jež sice přišla o čistý kariérní štít, avšak třetí místo je úspěchem a nebylo vůbec překvapivé - po dvou jarních jistých vítězstvích se progresivní klisně dost věřilo (4:1), ziskem čtvrtého honoráře podtrhl úspěch stáje Rabbit Trhový Štěpánov a trenéra Petra Juránka Secretive Lord (ž. Mach, 20:1). Nejlepší pětici pak uzavřel jediný účastník Velké jarní ceny, který se postavil na start nedělního vrcholu, Eruption (ž. Janáčková, tr. Koplík, stáj MUDr. Dagmar Dostalová, 35:1).

Další dění:

Úvodní Cenou Chovatelského centra Fitmin (III. k., 1200 m) odstartoval XV. ročník seriálu populárního metropolitního Fitmin Cup pro dvouleté koně českého chovu a čekání na premiérový letošní triumf v něm s debutujícím Mikrop Nice (tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov, 8,5:1) ukončil žokej Michal Mach.

V následné Ceně festivalu Country Fontána 2016 (IV. k., 1200 m) po předchozích dvou druhých místech opustil řady nezvítězivších tříletých koní favorizovaný reprezentant stáje Joly Viitja (2:1), do jehož sedla trenérka Helena Blažková angažovala lídra aktuálního švýcarského šampionátu Milana Zatloukala.

Ten zaznamenal druhý triumf (v kariéře 210.) hned v následující Ceně Derby klubu (III. k., 1000 m), když pod jeho vedením dosáhl premiérového životního vítězství sázkový druhý favorit, šestiletý valach Iraklin (tr. Neuberg, Stáj Habich-Neuberg, 5:1).

Prvního kariérního vítězství docílil také premiant Memoriálu Miloslava Nového (hdcp IV. k., 1400 m), jímž se stal favorizovaný pětiletý valach Alfa Wolf (Luka racing syndicate, 3:1), jehož trenér, někdejší trojnásobný šampión, Václav Luka prolomil letošní nevítěznou sérii na českých drahách a jehož žokej Jan Rája si osmnáctým plným zásahem upevnil vedení v průběžném pořadí šampionátu rovinových jezdců i CK Martin Tour Cupu – středočeském šampionátu závodišť Praha-Velká Chuchle a Lysá nad Labem.

Premiérového trenérského vítězství v tomto roce se dočkal i Jiří Chaloupka, jehož svěřenec Thailand (CK Martin Tour, 4:1) stylem start-cíl získal druhý kariérní triumf, sám kouč byl v jeho sedle a dosáhl jubilejního 390. jezdeckého prvenství.

Dalším nedělním vítězem, jemuž tento výsledek přibude do kariéry poprvé, se v Ceně www.velka-chuchle.cz (hdcp V. k., 1800 m, I. odd.) stal čtyřletý valach Singapore Spice (tr. Drlík, stáj Alegres) se startovním kurzem 16:1 letos v Praze zatím největší zvítězivší outsider, v jehož sedle druhého triumfu během odpoledne a jubilejního šedesátého v kariéře dosáhl žokej Michal Mach.

Také druhé oddělení 1800m handicapu V. kategorie nemělo očekávaného vítěze, Cenu Hájka po boji o hlavu proměnila ve druhé kariérní prvenství pětiletá klisna Heure (Stáj Lucie-Derych, tr. Derych, 12:1) s žokejem Martinem Laubem.

Ten se stal třetím dvojnásobně vítězným žokejem v rámci programu, když závěrečnou Cenu Ray of Lighta (IV. k., 2400 m) pro tříleté nezvítězivší koně jistě opanoval s favoritkou Latigerou (2:1), která zároveň přinesla druhou výhru dne i pro trenéra Petra Juránka a stáj Rabbit Trhový Štěpánov.

Výsledky

 

 

 

 

Původní zpráva

Více než v jiných letech očekávaným vrcholem letošního osmého dostihového dne v Conseq Parku Velká Chuchle bude 64. Velká červnová cena Erste Factoring (I. k., 2200 m, 135 tis. Kč, start v 16.30 hodin), nejdůležitější přípravná zkouška pro blížící se Mercedes-Benz České derby.

Celkem se tentokrát uskuteční devět dostihů, na startovních listinách je 93 koní a 28 jezdců, úvodní položka, jíž bude premiérový dostih XV. ročníku seriálu Fitmin Cup pro dvouleté koně českého chovu, startuje ve 14 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 12 hodin.

Do samotného Derby zbývají už jen tři týdny a hlavním trialem skoro jako by vše začínalo nanovo. Do 64. Velké červnové ceny Erste Factoring nemíří nikdo z umístěných ve dvou jarních klasických zkouškách a jen jediný z Velké jarní ceny. Z top 10 koní přihlášených do Derby a seřazených podle aktuálního handicapu se v neděli představí pouze dva. Z top 15 adeptů podle předběžných sázkových kurzů jich poběží jen šest. Přesto jsou startovní boxy letošní nejvýznamnější derby-předzkoušky opět plné, přičemž však hned sedm z nedělních účastníků na přihláškách Derby (zatím) nefiguruje, a nabízejí dvě základní varianty, jak to celé dopadne: buď budou dosavadní prognózy postaveny na hlavu, anebo se potvrdí zatím jen tušené dispozice kandidátů.

Nejsilnější karty by měl mít v rukou (obhájce vítězství v loňském Derby, nikoliv však ve Velké červnové ceně) Josef Váňa, který má na startu trojici synů světového plemeníka číslo jedna Galilea: Alpheus (ž. Andrés, stáj Joly) zvítězil v dosavadních nejpodstatnějších, dvoukilometrových, trialech karlovarské Jarní ceně a mosteckém Memoriálu dr. Frankenbergera, pravý bratr Gr.1 vítěze a plemeníka Rip van Winkleho Timekeeper (ž. Šafář, Statek Blata Český ráj) upoutal projevem při lehkém trojkovém triumfu zkraje května, Urban Joy (ž. Zatloukal, Lokotrans) se sice zatím jen dvakrát umístil, ale jeho matka dokázala vyhrát vytrvalecký Listed dostih v Anglii a pravý bratr opakovaně triumfoval v ultravytrvalecké Gr.3 v Ascotu.

Velmi úspěšného blízkého příbuzného má i vítěz třetí kategorie z poloviny dubna Trip to Sydney (ž. Chaloupka, tr. Tůma, Dr. Charvát), jehož polobratr (stejná matka, jiný otec) a zároveň stájový kolega Trip to Rhodos je nejúspěšnějším českým vytrvalcem současnosti, už čtyřikrát zvítězil v dostizích kategorie Listed (Německo, Itálie) a vloni dokázal obsadit čtvrté místo v nejdelším Gr.1 dostihu kontinentální Evropy (francouzská Prix du Cadran).

Tři týdny po mosteckém Frankenbergerově memoriálu pokračují v progresu a cestě k vrcholu tehdy druhý Victory Bowl (ž. Krowicki, tr. F. Holčák, UTRIN), třetí Hasan (Man, tr. Vocásková, Zeas Staré Hradiště) a pátý Lamum (ž. Best, tr. Hlavatý, Bernd Nebel), navzdory poslední příčce ze severu Čech a škrtu z derby-přihlášek nastoupí i Shengel (ž. Korečková, tr. Resulov, Ardak Amirkulov).

V tomto roce poprvé se na pražské dráze, na níž obě loňská vystoupení vyhrál, objeví sedmý ze slovenské Velké jarní ceny Secretive Lord (ž. Mach, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov), nominaci pro start v Derby bude obhajovat syn vynikající čtyřnásobné klasické vítězky Arganty, v obou jarních menších pražských startech medailově umístěný Agricola (Andrésová, tr. Schillová, Syndikát DHVV).

Vysloužit si nákladnější dodatečnou přihlášku může půltucet aspirantů. Čtvrtý z Memoriálu dr. Frankenbergera Golden Devil je druhým zástupcem stáje Rabbit Trhový Štěpánov a trenéra Juránka, nicméně jej povede stájová žokejská jednička Martin Laube. Také první žokej trenérky Heleny Vocáskové Jan Rája dal před Hasanem přednost dosud nenominované, ale zároveň ve dvou menších testech neporažené Krasavě (Stanislav Chudáček), triumfy mezi nezvítězivšími mají na kontech Frozen Boson (Demo, tr. Blažková, Joly) a syn prvního českého Gr.1 vítěze Darsalama Villon (ž. Havelková, tr. Růžičková, Orling). Jediným koněm, jehož nedělní prezentaci předcházela účast v prvním dílu české Klasické trojkoruny, je šestý z Velké jarní ceny Eruption (ž. Janáčková, tr. Koplík, MUDr. Dagmar Dostalová), s pouze jednou dostihovou zkušeností pak na start míří Orphanta (ž. Vávra, tr. Záhorová, DS Dolní Moravice).

Startovní listiny, sázkové kurzy

 

Další dostihový program:

14.00 – Cena Chovatelského centra Fitmin (III. k., 1200 m): startuje patnáctý ročník seriálu Fitmin Cup, vloni nejúspěšnější stáj DAR zastupuje polosestra vítězky tohoto dostihu z minulého roku Anshoy Argami, předloňský šampión Rabbit Trhový Štěpánov kontruje dvěma reprezentanty.

14.30 – Cena festivalu Country Fontána 2016 (IV. k., 1200 m): mezi sedmi nezvítězivšími tříletými na sprinterské trati má jednoznačně vítězné ambice v posledních dvou vystoupeních druhý Viitja.

15.00 – Cena Derby klubu (III. k., 1000 m): na nejkratší distanci se představí devět aktérů, sezónu zde zahájí desetiletý matador Bright Sand, jenž tu loňskou odstartoval jedničkovým triumfem v Bratislavě a na pražské dráze už dvakrát kilometrový dostih vyhrál.

15.30 – Memoriál Miloslava Nového (hdcp IV. k., 1400 m): po solidní letošní ouvertuře v mílovém handicapu by na kratší trati mohl první životní triumf atakovat Alfa Wolf, opět s podporou vedoucího žokeje šampionátu Jana Ráji, který o minulém víkendu získal celkem pět vítězství.

16.00 – Cena projektu Vím, čím krmím (III. k., 1600 m): dobré šance má domácí trojice Lusk a tandem stáje CK Martin Tour Echo Rules s Thailandem, v pětici jejich soupeřů je i talentovaný, avšak často zdravotně laborující My Charlie Man, jenž nyní nastupuje po desetiměsíční odmlce.

17.00 – Cena www.velka-chuchle.cz (hdcp V. k., 1800 m, I. odd.): v prvním ze dvou oddělení vyrovnaného středotraťařského handicapu by o čelní příčky měla bojovat i pražská dvojice „W+W“ – Wendelínek a War Horse.

17.30 – Cena Hájka (hdcp V. k., 1800 m, II. odd.): ve druhém oddělení, taktéž bez jasnějšího favorita, mohou své zkušenosti využít letos zahajující Montepucini a při nedávné sezónní premiéře sedmá, avšak jen dvě délky za vítězem, Savage.

18.00 – Cena Ray of Lighta (IV. k., 2400 m): v poli třinácti nezvítězivších tříletých by měla potvrdit vytrvalecké dispozice, které před měsícem naznačila bronzem v kvalitní třetí kategorii, vnučka legendární Latiny Latigera.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.