XIII. den metropolitní sezóny: Dostihový den Elektrizace železnic Praha, a. s.

Druhá zářijová neděle nabídla divákům v Conseq Parku smíšený program, jehož vrcholy byly jubilejní 10. ročník nejdelšího a nejvýše dotovaného českého dostihu přes proutěné překážky, Zlatý pohár Elektrizace železnic Praha, a. s. (I. k., 4200 m, 360 tis. Kč) a hlavní sprinterský test sezóny, 95. Svaováclavská cena společnosti SUDOP Brno, spol. s r. o. (I. k., 1200 m, 200 tis. Kč).

Zlatý pohár Adiutantovi

Vítězem Zlatého poháru EŽ Praha se stal sedmiletý valach stáje Lorenzo WinfieldSyndicate Adiutant (3,7:1), kterého trenér Tomáš Hurt svěřil momentálně výtečně jezdícímu žokeji Jaroslavu Myškovi. Ten tak po úspěchu v Poháru Josefa Váni s Ascoverem vyhrál i druhý velký pražský překážkový dostih. Adiutant se během pomalého průběhu držel na konci šestičlenného pole, ale před finišem už byl na pozici a jeho koncovka byla nejúčinnější, když si sedmý kariérní triumf, čtvrtý skokanský, připsal jistě o dvě a půl délky před sázkovým favoritem Sundarou (ž. Kratochvíl, tr. Váňa, stáj Statek Blata Český ráj, 2,5:1). Jeho tréninková kolegyně, jediná klisna v poli Silk (ž. Váňa ml., stáj Jasna, 3:1) finišovala třetí, čtvrtý a poslední do cíle dorazil nejmladší aktér, čtyřletý Rabbit Mountnelson (j. Kubík, tr. Juránek, stáj Rabbit Trhový Štěpánov, 6,5:1).

 

Nejrychlejší byla progresivní Anitschka

V poli sedmi účastníků nejdůležitějšího sprintu roku byl favoritem vloni druhý Nine ou Four (ž. Rája, tr. Luka, stáj Syndikát V3J, 1,7:1), avšak skončil druhý, když ve výrazném progresu pokračovala tříletá klisna stáje Joly Anitschka (4,5:1), v jejímž sedle byl po sobotním hattricku ze San Sebastianu vítězně naladěný žokej Václav Janáček. Ten, podobně jako Myška v případě Zlatého poháru EŽ Praha, získal v historii dostihu druhý triumf, trenér Anitschky Tomáš Šatra ale zvítězil ve Svatováclavské ceně již popáté, a to jeho první a zatím poslední vítězství dělí neuvěřitelných čtyřiačtyřicet let! třetí příčku získala vítězka bratislavských sprinterských vrcholů Efily (ž. Janáčková, tr. Koplík, stáj LOKOTRANS Slovakia CZ, 3:1), s odstupem čtvrtý skončil Dashing Home (ž. Chaloupka, tr. Šavujev, stáj Ramzan Kadyrov, 6:1) a pětici uzavřel loňský premiant Dodybud (ž. Šafář, tr. Stančík, stáj Honor Racing, 7,5:1).

 

Další dění:

V úvodní Ceně společnosti Českomoravská železniční opravna (prout. př. IV. k., 3300 m) se při svém návratu po roční pauze lehce o pět délek počtvrté v kariéře vítězně prosadil talentovaný čtyřletý valach Signum (tr. Lisek, DS Pegas), s nímž roli favorita 1,8:1 splnil žokej Jan Faltejsek.

V Ceně společnosti SIGNALBAU (hdcp III. k., 1400 m) si druhé životní prvenství, první pod trenérem Lukou, připsala tříletá sázková favoritka (2,5:1) Chiquitita Chic (stáj Vesiba), v jejímž sedle prvního ze dvou vítězství dosáhl žokej Jan Rája.

Také druhé kariérní vítězství zaznamenal v Ceně společnosti KK – provoz a opravy lokomotiv (hdcp IV. k., 1600 m) čtyřletý valach Singapore Spice (tr. Drlík, stáj Alegres), jenž po tříměsíční odmlce nepatřil k favoritům (13:1) a s nímž premiérový životní triumf vybojoval druhou sezónu jezdící žák David Liška.

Druhé nedělní vítězství hostujícího multišampióna Václava Janáčka se zrodilo snadno, když Cenu společnosti Chládek a Tintěra Pardubice (hdcp V. k., 1800 m) proměnil v zadrženou pětidélkovou výhru jen počtvrté startující a dosud nezvítězivší tříletý valach Čarda (tr. Vrba, stáj Vrba Rokytnice Slavičín), který navzdory malým zkušenostem byl sázkovým druhým favoritem 3,5:1.

Favoritkou Ceny společnosti AŽD Praha (IV. k., 2800 m, I. odd.) byla i s nejvyšší hmotností pětiletá Playmona (tr. Vocásková, stáj Zeas Staré Hradiště, 2:1), která atakovala již osmé prvenství v řadě, což se jí, tentokrát po boji, podařilo, a od loňského jara tedy stále drží čisté konto, žokej Jan Rája druhým nedělním triumfem zaokrouhlil náskok na čele aktuálního žokejského šampionátu Lázně Poděbrady Cup na rovných deset výher.

V závěrečné Ceně společnosti SUDOP Praha (IV. k., 2800 m, II. odd.) ukončila při osmnáctém kariérním vystoupení čekání na první vítězství čtyřletá klisna Santin (tr. Tajmr, stáj Strojírna Litvínov, 11:1), její žokejka Vendula Korečková vyhrála letos v ČR posedmé a patří jí třetí příčka v průběžném pořadí šampionátu jezdkyň NIKON Ladies‘ Cupu.

 

Výsledky

 

Tisková zpráva

 

Tradiční pozici v zářijovém kalendáři již má Dostihový den Elektrizace železnic Praha, a. s., který opět vyvrcholí nejdelším a nejvýše dotovaným tuzemským dostihem přes proutěné překážky, 10. ročníkem Zlatého poháru Elektrizace železnic Praha, a. s. (I. k., 4200 m, 360 tis. Kč, start 14.35 hod.).

Rovinová část programu kulminuje nejvýznamnějším sezónním sprintem, 95. Svatováclavskou cenou společnosti SUDOP Brno, spol. s r. o. (I. k., 1200 m, 200 tis. Kč, start 14.00 hod.), jejímž patronem je již po dvě desítky let čestný prezident chuchelského Derby Klubu a velký dostihový příznivec Václav Neckář. Celkem se uskuteční osm dostihů, na startovních listinách je 84 koní a 31 jezdců. Úvodní dostih startuje ve 13 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 11 hodin.

Kdo získá Zlatý pohár?

Do jubilejní edice Zlatého poháru Elektrizace železnic Praha, a. s. našlo cestu šest kandidátů, všichni se tohoto dostihu zúčastní poprvé a není mezi nimi jednoznačný favorit. Vítězný trenér pěti z dosavadních ročníků Josef Váňa posílá na start dvojici pětiletých svěřenců: valach Sundara (Statek Blata Český ráj), kterého povede úřadující překážkový šampión Jan Kratochvíl, letos na jaře vyhrál nad proutěnkami v Lysé nad Labem a dva týdny nato i menší steeplechase v Mostě, v červnovém pardubickém Zlatém poháru předsedy PSP ČR skončil čtvrtý a o měsíc později finišoval druhý nad proutěnými překážkami ve francouzském Vittelu. Klisna Silk (Jasna), jejíž sedlo opět obsadí čtyřnásobný vítěz tohoto dostihu Josef Váňa mladší, minulý rok zakončila čtvrtým místem v pardubické Ceně ČASCH, v této sezóně opanovala trojkovou steeplechase v červencových Karlových Varech a v Pardubicích se dokázala umístit jak v jarní cross-country, tak v srpnových proutěných překážkách.

Tam skončila čtvrtá a o místo před ní cílem procválal šestiletý Ascover (Dr. Charvát), kterého trenér Pavel Tůma svěří žokeji Jiřímu Kouskovi, pod níž suverénně triumfoval v kratší karlovarské steeplechase začátkem července. Celkem zatím podstoupil jen čtyři starty, vloni ještě v rodné Francii debutoval v cross-country dvacetidélkovým triumfem, říjnovou Cenu Jana Kašpara ale pro pád na Hadím příkopu nedokončil.

Dvěma sedmiletými a zároveň nejstaršími účastníky jsou pravidelně se umisťující Desson (EŽ Praha), jehož přípravu vloni převzal od trenéra Olehly Pavel Poles a kterého povede žokej Marcel Novák, s nímž reprezentant sponzora dostihu získal své dosud jediné překážkové vítězství, vloni v červnu v Pardubicích nad proutěnými překážkami, a svěřenec Tomáše Hurta Adiutant (LorenzoWinfieldSyndicate), jehož sedlo obsadí vítěz nedělního vrcholu z roku 2011 Jaroslav Myška a jemuž po diskvalifikaci Čáriraye připadl triumf v loňském Křišťálovém poháru. Letos se blýskl především ve dvojkových proutěnkách na konci června v Pardubicích, když dominoval o sedm a více délek (Desson tamtéž skončil pátý).

Naopak nejmladším aktérem je čtyřletý Rabbit Mountnelson (Rabbit Trhový Štěpánov) v tréninku Petra Juránka, který v posledně zmíněném dostihu finišoval s jezdcem Michael Kubíkem šestý. Tehdy to byla jejich společná premiéra, ale nezůstalo jen u ní a po třetí příčce z Karlových Varů spolu během srpna získali nad proutěnými překážkami dvě vítězství, nejprve v Kolesech u Kladrub nad Labem a před dvěma týdny také na pražské dráze.

 

Po bronzu a stříbru zlato?

Ve Svatováclavské ceně společnosti SUDOP Brno, spol. s r. o. se představí sedmička aspirantů a při svém třetím vystoupení v jednom z nejdéle pořádaných českých rovinových dostihů bude, po předloňském třetím a loňském druhém místě, na kompletaci medailové sbírky útočit pětiletý Nine ou Four (Syndikát V3J). Svěřenci Václava Luky (dvojnásobného vítěze této zkoušky z let 2005 a 2011) mají formu, o čemž svědčí výsledky bošovické stáje především z francouzských drah, do sedla byl angažován vedoucí žokej letošního šampionátu Jan Rája, jemuž sice v bohaté sbírce úspěchů právě svatováclavský triumf chybí, ale s „devět-nula-čtyřkou“ si vítězně porozuměl v červnové Ceně TRM.

Dva uchazeči přicestují ze Slovenska: sedmiletý Dodybud (tr. Stančík, Honor Racing) bude obhajovat loňský triumf pod vítězem z roku 2012 Jaromírem Šafářem, letos sice nemá tak dobrou formu, ale chuchelská dráha s dlouhou cílovou rovinou mu i vloni svědčila o mnoho lépe než kratší petržalská, a tříletá Rockfield Last (ž. Korečková, tr. Kalaš, KT OBAL), jež v červnu překvapivě vybojovala vítězství v bratislavském Zlatém bičíku.

Oběma nejvýznamnějším slovenským sprintům (Ceně MP SR a Ceně Myse) však letos vládla jiná tříletá klisna, svěřenkyně Zdena Koplíka Efily (ž. Janáčková, LOKOTRANS Slovakia CZ), která v Praze byla druhá v dubnovém Deylově memoriálu a šestá v Jarní ceně klisen. Před týdnem si z budapešťské kilometrové Overdose Díj přivezla třetí honorář.

Tandem svěřenců má na startu trenér dvou vítězů (1991 a 2013) Arslangirej Šavujev. Do sedla premianta loňského EJC Million, avšak v tomto roce zatím ne tak úspěšného Dashing Home (Ramzan Kadyrov) se vyhoupne partner předloňského krále dostihu Mikeshe Jiří Chaloupka, kdežto pod trenérovou stájovou jedničkou, trojnásobným a úřadujícím českým šampiónem Bauyržanem Murzabajevem, který v této zkoušce před třemi lety zaznamenal své první pražské jedničkové vítězství, se v Conseq Parku premiérově předvede tříletý Bahama Pa Pa (Valentin Bukhtoyarov), dvakrát umístěný z dosavadních pěti startů v menších francouzských dostizích.

Početní převahu budou mít v poli tříletí koně, sedmou aktérkou je totiž před dvěma týdny ve trojkovém sprinterském handicapu i s vyšší hmotností lehce vítězná Anitschka (Joly), kterou povede mnohonásobný šampión ČR a Španělska, vítěz z roku 2007 s legendárním Scyrisem Václav Janáček a jejíž kouč Tomáš Šatra Svatováclavskou cenu získal již čtyřikrát, přičemž poprvé už v roce 1972 a zatím naposledy předloni...

 

Startovní listiny, sázkové kurzy

 

Další dostihový program:

13.00 – Cena společnosti Českomoravská železniční opravna, spol. s r. o. (prout. př. IV. k., 3300 m): ve druhé kapitole podzimního překážkového seriálu o Pohár EŽ Praha se na scénu vrací loňský dvojnásobný vítěz z Itálie Signum, v poli jeho soupeřů bude i vloni třikrát vítězná Bazalka.

13.25 – Cena společnosti SIGNALBAU, a. s. (hdcp III. k., 1400 m): v prvním z trojice vyrovnaných handicapů dvanáct aktérů, vítězné šance má i český a španělský šampión Václav Janáček, který se, stejně jako trojice Murzabajev, Rája, Korečková, představí ve všech šesti rovinových položkách programu.

15.15 – Cena společnosti KK – provoz a opravy lokomotiv, spol. s r. o. (hdcp IV. k., 1600 m): mílový handicap nabízí maximální počet šestnácti koní, mezi nimiž se pokusí loňské vítězství obhájit La Lagion, stejně jako jeho jezdkyně čekající na letošní premiérový triumf.

15.40 – Cena společnosti Chládek a Tintěra Pardubice, a. s. (hdcp V. k., 1800 m): také na střední vzdálenosti budou plné startovní boxy, v případě výkonnostního posunu by se mohli prosadit zatím méně prověření tříletí aktéři Čarda či Lentia.

16.25 – Cena společnosti AŽD Praha, spol. s r. o. (IV. k., 2800 m, I. odd.): v prvním oddělení vytrvaleckého testu bude už o osmé vítězství v řadě usilovat Playmona, ponese však nejvyšší hmotnost.

17.00 – Cena společnosti SUDOP Praha, a. s. (IV. k., 2800 m, II. odd.): v závěrečném bodu programu by se rok a čtvrt od úspěchu v Karlovarské dvojnásobné míli mohl prosadit Charros, jenž oproti posledním startům sestupuje do nižší kategorie.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.