XVI. den metropolitní sezóny: Dostihový den EXPA NAILS - výsledky

První říjnová neděle odstartovala závěrečný měsíc letošní metropolitní dostihové sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle. Za deštivého počasí, přesto před solidní návštěvou, proběhl Dostihový den EXPA NAILS, jehož vrchol tradičně patřil tříletým a starším klisnám.

„Dámskou cenu“ vyhrála Venillia

Favoritkou Ceny EXPA NAILS (14. Memoriál Harryho Petrlíka, II. k., 1600 m, 90 tis. Kč) byla zkušená šestiletá ryzka Kobi (ž. Chaloupka, tr. Hulínský, stáj Protendon-Hulínský, 2:1), která se postarala o rychlé tempo dostihu, avšak v koncovce ji o šest a více délek předstihly tři soupeřky. Z nich měla nejvíce sil tříletá bělka Venillia, která reprezentuje stáj svého chovatele Orling. Bronzová z Jarní ceny klisen a stříbrná z Oaks startovala jako druhá sázková šance 2,5:1 a o dvě a půl délky si v pátém startu připsala druhý životní triumf. Její jezdkyně Kateřina Hlubučková, bojující o čelo rovinového dámského šampionátu NIKON Ladies Cup, zvítězila letos již podvanácté, potřetí se prosadila na úrovni druhé kategorie a celkově jí chybí osm plných zásahů k zisku žokejského titulu. Trenérka Martina Růžičková pak dosáhla 118. kariérního prvenství. Na druhém místě finišovala, také tříletá reprezentantka svého chovatele, Diredawa (ž. Verner, tr. Petrlík, stáj ZZN Polabí-Luka, 5,5:1), o délku a čtvrt zpět třetí skončila pětiletá Jamari (ž. Foret, tr. Schillová, stáj Eliška-Schillová, 12:1), nejlepší pětici dotvořila Loop Love (ž. Havelková, tr. Urbánek, stáj Lokotrans, 12:1).

 

Další dění:

V otevírací Ceně Fitmin Lifetime Nutritional Programme (III. k., 1600 m, seriál Fitmin Cup) pro dvouleté nezvítězivší tuzemské odchovance splnil roli favorita Mujahid Brave (tr. Juránek, stáj a chov Rabbit Trhový Štěpánov, 2:1), jehož žokej Martin Laube přidal k sobotnímu brněnskému vítězství druhé víkendové a v kariéře nejmladší český žokej zaokrouhlil počet prvních míst na rovných osmdesát.

Hvězdou a vysokým favoritem Ceny společnosti Pražské vodovody a kanalizace (prout. př. IV. k., 3300 m, seriál o Pohár EŽ Praha) byl dvojnásobný vítěz Ceny prezidenta, elitní rovinový vytrvalec Aztek (ž. Kratochvíl, tr. T. Váňa, stáj Dr. Charvát, 1,5:1), který svou překážkovou premiéru zvládl vítězně a k dosavadním osmi rovinovým výhrám přidal na skocích devátou.

V Ceně společnosti KomTes (hdcp V. k., 1400 m, seriál Hipospol Cup) pro žákovské a mladé jezdce dosáhla ve dvacátém životním vystoupení premiérového vítězství favorizovaná čtyřletá klisna Svitava (tr. Germič, stáj Nerad-Jana, 2:1), s níž svého šestého triumfu docílil žák Adam Florian.

Favorit se prosadil také v Ceně společností EPLcond a Edikt (hdcp IV. k., 1400 m), kde podruhé za sebou a potřetí v kariéře vyhrál šestiletý valach Ibar (tr. Pohanka, DS Mlékojedy, 1,7:1) s trojnásobným a úřadujícím žokejem-šampiónem Bauyržanem Murzabajevem, jenž dvaatřicátým tuzemským vítězstvím snížil aktuální odstup na lídra letošního šampionátu Jana Ráju na šest prvenství.

Cenu společností D & Z a Energie stavební a báňská (hdcp III. k., 1200 m) po tuhém boji získal další šestiletý valach Iraklin (stáj Habich-Neuberg, 3:1), svěřenec někdejšího pětinásobného trenéra-šampióna Filipa Neuberga byl sázkovou druhou šancí a zvítězil podruhé v životě, v jeho sedle žokej Petr Foret přidal třetí triumf v tomto týdnu ke dvěma středečním z Karlových Varů.

Oprávněnost nejnižšího kurzu v Ceně společnosti G-servis Praha (hdcp III. k., 1800 m) potvrdila premiérovým triumfem čtyřletá klisna Ella (tr. Drlík, stáj Tannaberg na Šumavě, 2:1), jejíž žokejka Martina Havelková zaznamenala 120. životní vítězství, odpověděla stejnou mincí na letošní dvanácté prvenství Kateřiny Hlubučkové z hlavního dostihu a zůstává na první pozici průběžného pořadí NIKON Ladies Cupu, jehož poslední dva ročníky vyhrála.

Jubilejní čtyřicátý plný zásah kariéry si v Ceně společnosti Protrade (hdcp IV. k., 1800 m, I. odd.) připsala jezdkyně Pavlína Filipová, když s jejím přispěním svého druhého prvenství dosáhla sázková druhá spolufavoritka, čtyřletá klisna Drama (tr. Kateřina Berthier, Stáj Filip, 3,5:1).

Rovněž v závěrečné Ceně společnosti VMI Silesia Group (hdcp IV. k., 1800 m, II. odd.) dominoval sázkový druhý spolufavorit, jímž byla šestiletý valach Montepucini (tr. Křídlová, stáj Brigantia, 3,5:1), kterého k páté kariérní výhře dovedl loňský žokejský vicešampión Jan Verner.

 

Výsledky

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.