XVII. den metropolitní sezóny: Pražský zimní favorit - výsledky

Vrcholem předposlední kapitoly letošní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle, která se konala za velice přívětivého podzimního počasí před početnou diváckou kulisou, byl novinkový Pražský zimní favorit (1800 m, 100 tis. Kč), dostih pro dvouleté koně, kteří by v příští, klasické sezóně měli preferovat delší distance.

Zcela suverénní Black Canyon

A právě směrem k vrcholům příštího roku naznačil významný potenciál start-cíl vítězný tmavý hnědák DS Pegas Black Canyon. Svěřenec čtvrtého kouče letošního trenérského šampionátu Michala Liska v roli spolufavorita 2,3:1 exceloval dvanáctidélkovým triumfem a po zářijové karlovarské premiéře tak vyhrál i své druhé životní vystoupení. Jeho žokej Petr Foret dosáhl v tomto roce jednadvacátého tuzemského vítězství a pojistil si průběžnou třetí pozici v žokejském žebříčku. O druhé místo svedli velký duel stájoví kolegové Mikrop Nice (ž. Mach, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov, 13:1) a Riverton (ž. Laube, 12:1), mezi nimiž rozdíl hlavy nakonec rozhodl pro prvně jmenovaného. S odstupem šesti délek čtvrtá finišovala jediná klisna v poli Lodgia Rock (ž. Korečková, tr. Myšková, 9:1), pětici uzavřel druhý ze spolufavoritů Silver Ball (ž. Murzabajev, tr. Šavujev, Valentin Bukhtoyarov, 2,3:1).

Další dění:

V zahajovací Ceně EBF (III. k., 1200 m) pro dvouleté nezvítězivší koně se při pátém životním startu premiérově prosadila sázková druhá favoritka Mayda (tr. T. Váňa, stáj Riviera, 3:1) a její žokej Bauyržan Murzabajev zahájil cestu za desátým kariérním hattrickem.

Druhý plný zásah přidal hned vzápětí v Memoriálu Josefa Šacha (hdcp V. k., 1200 m), když jím vedený tříletý Aristoteles (tr. Hulínský, stáj Protendon-Hulínský) splnil roli sázkového favorita 2:1 a po minulém třetím místě nyní poprvé zvítězil.

Naopak již třetí pražský i životní triumf vybojoval v Memoriálu Františka Huleše (hdcp IV. k., 1200 m) čtyřletý valach Monte Christo (tr. Bieliková, stáj FVE – Relay JK Levín, 4,5:1), kterého nezastavila ani nejvyšší nesená hmotnost a přinesl čtyřiadvacáté rovinové vítězství (celkově však již dvaadevadesáté) jezdci Josefu Sovkovi, úspěšně působícímu i nad překážkami (minulou neděli obsadil v sedle Puntarenase čtvrté místo v letošní Velké pardubické).

Teprve popáté v kariéře vyběhl v Ceně Autodopravy František Vlk (hdcp III. k., 1800 m) do dostihu tříletý Prince of Grance (tr. Horáková, stáj BORS Břeclav, 9:1), avšak pod žokejem Milanem Zatloukalem, jenž po sobotních dostizích v Avenches klesl na druhou příčku ve švýcarském šampionátu, si připsal již druhé životní vítězství.

Druhé víkendové prvenství a zvýšení náskoku na čele NIKON Ladies Cupu zaznamenala v Ceně Hřiště 8D (hdcp IV. k., 1600 m) jezdkyně Kateřina Hlubučková, když stejně jako před měsícem dovedla k výhře, druhé letošní i kariérní, pětiletou klisnu Bariku (tr. Olehla, stáj Hudec-Olehla), jež na rozdíl od premiérového prvenství už nepatřila k outsiderům, ale startovala v roli sázkové druhé favoritky 3,5:1.

Cenu Fondu ohrožených dětí (hdcp V. k., 1600 m) pak v páté životní vítězství, opět na domácí chuchelské dráze, jistě proměnila osmiletá klisna Sun For Life (tr. Drlík, Stáj KUFR, 5:1), její žokejka se prosadila v tuzemsku letos poosmé a atakuje třetí příčku dámského šampionátu NIKON Ladies Cup.

V závěrečné Ceně Klokánků (hdcp IV. k., 2400 m) završil hattrick, a zároveň dosáhl 190. kariérního triumfu, žokej Bauyržan Murzabajev, s jehož podporou získala své premiérové vítězství sázkově preferovaná čtyřletá klisna She Daisy (tr. Vrba, stáj Vrba Rokytnice Slavičín, 3:1).

 

Výsledky

 

 

Původní tisková zpráva

Sezóna v Conseq Parku Velká Chuchle finišuje, v neděli se uskuteční její předposlední kapitola. Hlavním bodem programu je novinkový Pražský zimní favorit, dostih pro dvouleté koně na 1800 metrů o 100 tisíc korun, jenž je zamýšlen jako platforma pro ty dostihové juniory, kterým by v příští sezóně měly vyhovovat právě delší distance.

Celkem se uskuteční osm dostihů, z nichž dva jsou vypsány pro dvouleté koně a další šestici tvoří sázkařsky zajímavé handicapy. Na startovních listinách je 86 koní a 22 jezdců, úvodní dostih startuje ve 13 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 11 hodin.

Naděje do příštího Derby?

Do nejdelšího sezónního dostihu pro zvítězivší dvouleté koně nastoupí celkem devět kandidátů. Po těsném triumfu ze zářijového karlovarského debutu bude mít hodně příznivců Black Canyon (ž. Foret, tr. Lisek, DS Pegas), jehož stáji se letos speciálně s nejmladším ročníkem daří (pět dvouletých už vyhrálo, šestému posledně triumf unikl pouze o hlavu). Třetím místem ve stejném dostihu zahájil kariéru Silver Ball (ž. Murzabajev, tr. Šavujev, stáj Valentin Bukhtoyarov), oba disponují velmi solidními původy, prvně jmenovaný je synem světově nejvýše hodnoceného koně sezóny 2007 Mandura a trojnásobné vítězky ve Francii Bhaylany, druhý pak členem premiérového ročníku osminásobného vítěze, který dokázal na úrovni Gr.1 triumfovat ve dvou i v pěti letech, Rio De La Plata a prvním potomkem ve Francii čtyřnásobně vítězné Galileovy dcery Bell Su River.

Vítězství již mají na svých kontech další tři aktéři, vesměs čeští odchovanci: červnovou premiéru tu vyhrál syn vítězky Deylova memoriálu 2010 Mikrop Fong Mikrop Nice (ž. Mach, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov), před měsícem ve Slušovicích triumfoval jeho stájový kolega Riverton (ž. Laube, i bílo-zeleným se letos daří s dvouletými, z dvanácti již vyběhnuvších jich dokázala zvítězit rovná polovina) a poslední srpnovou neděli tu v seriálu Fitmin Cup upoutal jistým plným zásahem syn devítinásobného vítěze, Koně roku 2008 Blue Corala Darien (ž. Rája, tr. Bartoš, stáj Licehamr-Bartoš).

Jedinou klisnou v poli bude polosestra jedničkového překážkového vítěze Loraina a vloni dvakrát klasicky umístěného Lorpena Lodgia Rock (ž. Korečková, tr. Myšková, Stáj Jeso), která svůj první honorář získala na pražské dráze v polovině září za třetí místo mezi nezvítězivšími, jediným debutantem pak je syn desetinásobného vítěze z Anglie, Francie a Itálie (včetně čtyř Gr.1), velmi dobrého plemeníka (jehož nejúspěšnějším synem je také čtyřnásobný Gr.1 vítěz Meandre) Slicklyho Guillotine Shave (ž. Verner, tr. Urbánek, stáj Lokotrans).

Scrapper (ž. Havelková, tr. Mimra, stáj MANEKO) v obou dosavadních startech mezi nezvítězivšími obsadil devátou příčku, Taran (ž. Zatloukal, tr. Koplík, stáj LOKOTRANS Slovakia CZ) sice při svém debutu také, avšak jednalo se o náročnou premiéru v Karpatské ceně, tedy nejvýznamnějším dostihu bratislavského kalendáře pro dvouleté koně.

 

Startovní listiny, sázkové kurzy

 

Další dostihový program:

13.00 – Cena EBF (III. k., 1200 m): mezi devítkou nezvítězivších dvouletých je i stříbrná z bratislavské Ceny Muscatita Mayda, dobrý zářijový debut předvedla Chica Querida.

13.30 – Memoriál Josefa Šacha (hdcp V. k., 1200 m): ve sprinterském handicapu nejnižší kategorie vybojují odvetu za první říjnovou neděli Svitava, Raylene a žokejsky posílený Aristoteles.

14.00 – Memoriál Františka Huleše (hdcp IV. k., 1200 m): o třídu výše se tříletý Gold of Gibraltar pokusí zopakovat karlovarský triumf z poslední zářijové středy, musí však zvládnout vyšší zátěž.

15.00 – Cena Autodopravy František Vlk (hdcp III. k., 1800 m): na střední trati se utkají vítězové z rámcových dostihů Evropského poháru žokejů Winner Stars a Singapore Spice, který bude atakovat již čtvrtý triumf v řadě.

15.30 – Cena Hřiště 8D (hdcp IV. k., 1600 m): mezi čtrnácti účastníky prvního z mílových handicapů nemusí být bez šancí nepříliš zatížená pětiletá Barika, jež v polovině září dosáhla premiérového životního vítězství.

16.00 – Cena Fondu ohrožených dětí (hdcp V. k., 1600 m): čtyřletá Phillipina se umístila ve všech pěti vystoupeních od poloviny června, přičemž před dvěma týdny podlehla pouze o krátkou hlavu, a má ambice získat první kariérní triumf.

16.30 – Cena Klokánků (hdcp IV. k., 2400 m): vytrvalecký handicap na závěr dne je velmi vyrovnaný, své minulé starty vyhráli Mizuri, Wellgetta, Roony a Polyante, další půltucet aktérů pak posledně vybojoval dotovaná umístění.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.