ČSP 2018 Zduchovice: vítězi Pospíšil, Šalková, Knotková, Melmerová a Kryspínová

Ve dnech 26. - 30. září probíhá ve Zduchovicích finále Českého skokového poháru 2018. Velkou cenu vyhrál Matěj Kotalík s Cesanem V. Finále Amateur Tour: 1. Daniela Kryspínová a Drossel Topas. CJC 12-15: 1. Lucie Melmerová a Loretta. CJC 16-18: 1. Sára Knotková a Very Easy-S. U25: 1. Tina Šalková a Frascati. ČSP: 1. Ondřej Pospíšil 

 

Poslední Velká cena letošního 17. ročníku Českého skokového poháru ve Zduchovicích rozhodovala v sobotu 29. září o tom, kdo se dostane do nedělního finále. Jedním z finalistů je i Matěj Kotalík, který v předfinálové soutěži dokázal zvítězit… Tisková zpráva

 

FINÁLOVÁ NEDĚLE

Amateur Cup: Na start nastoupilo 22 dvojic, vedoucí žebříčku Dana Pinkavová bohužel v základním kole spadla. Do finále postoupilo 10 dvojic, bezchybných však bylo 11, za branou finále zůstala Kateřina Návojová. Nulu ve finále zopakovaly pouze 4 dvojice, z nichž nejrychleji Daniela Kryspínová a ČT Drossel Topas ze stáje Petra Charvátová (právě o této stáji pro vás připravujeme do listopadového čísla reportáž!) před Michaelou Novotnou s Capriolem a Janou Košťálovou s Arty. Ani finále se neobešlo bez pádu, sedlo Merry opustila Nikola Huňová.

Czech Junior Cup 12-15 let: Na start nastoupilo jen 18 dvojic, bezchybně základní kolo dojelo 7. Ve finále pro 10 zopakovalo nulu 5, podle času se seřadily: 1. Lucie Melmerová a Loretta, 2. Tereza Svobodová a Maryland a 3. Petra Pařenicová a Calleda. Vedoucí žebříčku Natálie Kovářová ve finále chybovala a skončila sedmá, nejrychlejší čas, ale bohužel s chybou, zajela Valentýna Kuková s Philadelphií (6). 

Czech Junior Cup 16-18 let: Na start nastoupilo z možných 20 jen 16 dvojic. Kurz základního parkuru absolvovaly jen 3 dvojice bezchybně, jedna s bodem za čas a jedna s chybou. Do finále pro 10 tak postoupily i dvojice s 8 trestnými body. Tři bezchybní nulu zopakovali i ve finále, nejlepšího času docílila Sára Knotková s Very Easy-S před Lindou Portychovou s Juliett (ano, šampionkou šestiletých klisen Kritérií mladých koní, o nichž přinášíme obsáhlou reportáž v říjnovém čísle) a třetí skončil Daniel Pospěch s Non Stop Novaequi. Na 4. pozici se bezchybným finále vyšvihl s 8 tr. body ze základního parkuru Tomáš Plšek s Anky. Dvě dvojice byly vyloučeny - Lucie Kumarová s Concantem, třetí v konečném žebříčku, a Tereza Matoušová s Quastinou, jimž se dařilo na juniorském MČR.  

U25: Ze startovního pole čítajícího 19 dvojic absolvovaly 4 základní parkur bezchybně. Nulu zopakovala v nejrychlejším čase Tina Šalková s klisnou Frascati, druhý skončil Václav Staněk s klisnou Quatemal, třetí Kateřina Kubrická se Šejnou. Ve finále měla chybu sobotní vítězka Denisa Vegrichtová s Violett. 

Finále ČSP: Nejméně chyboval v sedle 4 koní Ondřej Pospíšil (20 tr. b.), který s Abdulahem B dokonce předvedl jediný bezchybný výkon celé soutěže. Jako druhý skončil se 31 trestnými body Matěj Kotalík, který naopak s Abdulahem chyboval 3x. Třetí skončil Jan Chýle (44), jemuž skore pokazil výkon se Zandirem, stejně jako čtvrtému Janu Štětinovi (52).

 

Výsledky

sobota: 125 cm - J. Lánský a Dorian Gray 1, 120/125 cm finále CJC - T. Svobodová a Charlotte De La Votte Z, 135 cm U25 - D. Vegrichtová a Violett, 

Velkou cenu vyhrál Matěj Kotalík v sedle koně Cesano V. Druhé místo obsadil Aleš Opatrný a Cesano V, třetí pak Ondřej Pospíšil a Einfach. 

pátek: 120/125 cm - V. Kuková a Philadelphia 1, 120 cm - M. Příhoda a Mystic VD Wellington, 130 cm - J. Štětina a Gylord-S, 140 cm - J. Skřivan a Flying Star 1

čtvrtek: 110 cm - L. Košťálová a Corijana 1, 110 cm AT - K. Mázdrová a Nikola 10, 115 cm - M. Kotalík a Lord Rafael, CJC - T. Svobodová a Sympatie S, D. Pospěch a Non Stop Novaequi, J. Táboříková a Unwanted Zeus, 125 cm - M. Lančová a Jericho, 135 cm - D. Hrubešová a Lucky 23

středa: 100 cm - S. Tomaidesová a Kanndoctro, 110 cm - M. Šíchová a Cooper 2, 115 cm - H. Szádovská a Malina 2, 125 cm - T. Veselá a Histannie HDH, 110 cm AT - K. Mázdrová a Nikola 10

 

 

 

 

17. ročník seriálu Českého skokového poháru zakončí tradičně velké finále pro čtyři nejvýše postavené jezdce v celoročním bodování. Vrchol extraligy parkurového skákání hostí tentokrát Zduchovice u Kamýku nad Vltavou, a to ve dnech 26. až 30. září.

Velké finále Českého skokového poháru je zážitek, na který se každoročně těší většina fanoušků jezdeckého sportu. Je určené pro čtyři nejvýše postavené jezdce v žebříčku vyhodnoceném ze všech kol a atraktivní je zejména tím, že účastníci při něm absolvují finálový parkur celkem čtyřikrát. Nejprve v sedle svého svěřence, a poté také postupně s koňmi tří soupeřů. Tato třešnička na dortu je připravená jako poslední soutěž mítinku, tedy na neděli 30. září. Předcházet jí však bude bohatý sportovní program již od středy.

Před nedělním vyvrcholením budou mít jezdci možnost ještě naposled bodovat ve všech túrách. V sobotu 29. září se totiž pojedou dílčí finále Amateur Tour, Czech Junior Cupu a série pro jezdce do 25 let – U25. V závěrečném celoročním finále všech jmenovaných túr má totiž právo startovat pouze dvacet nejlepších jezdců. Mnozí se tak mohou ještě pokusit do TOP dvacítky proniknout. Z nejvyšších pater průběžného pořadí juniorské soutěže si zduchovický mítink nenechá ujít Natálie Kovářová, Nyna Bartoňková, Viktorie Žižáková, Veronika Vacková či Chantal Nová. V soutěži U25 se představí například Nina Kaločová, Kateřina Málková nebo Kristýna Nechanická. Sobota nabídne rovněž poslední, tedy jedenácté kolo hlavní série Českého skokového poháru – Velkou cenu Zduchovic. V té se dá očekávat napínavý boj o vstupenku mezi čtyři nejlepší skokany letošního bodování. Na startovní listině do soutěže s překážkami do 145 centimetrů je bezmála padesát dvojic.

Nechybí lídr tabulky Jan Chýle se svou stájovou jedničkou hřebcem Cool Paradise. První příčku drží se 77 body. Druhý Marek Klus účast dlouhodobě neplánuje, čímž otvírá dveře ostatním. Svou pozici si bude chtít upevnit či vylepšit Jan Štětina, který je momentálně třetí a na kontě má 54 bodů. Do Velké ceny se chystá s Verdim-S a Benitem-S. O čtvrtou příčku se s 53 body dělí aktuálně dva sportovci, a co Matěj Kotalík a Ondřej Pospíšil. Ani jeden nenechává nic náhodě. Matěj Kotalík nastoupí v sobotu se Sir Sidem, Ondřej Pospíšil má nahlášené koně dva, a to Einfacha a Zandira. Nic není ztraceno ještě ani pro jezdce na dalších příčkách. Tereza Mücková je šestá se 40 body a v případě vítězství ve Velké ceně by se stále ještě mohla katapultovat mezi nejlepší čtyřku. Ve Zduchovicích bude sedlat hřebce Control Me Karsit a valacha Levise. O jediný bod za ní je Přemysl Adam, který pojede Casma a Cachase. Také on v případě vítězství a pro něj příznivé konstelaci v pořadí soupeřů teoreticky může do sestavy TOP4 promluvit.

Startovní pole je celkově velmi silné. V přihláškách najdeme Jiřího Skřivana s Flying Star, Vladimíra Treteru s Quentinem a Expensive. Chybět nebude Rudolf Doležal, který je nahlášen s valachem Quattro Centem. Josef Pařenica bude závodit s Everegreenem P, nastoupí také úřadující mistryně republiky Iva Holíková s Normanem nebo Jiří Papoušek s Dukatem. Ti všichni, a nejen ti, budou usilovat v sobotní Velké ceně o co nejlepší umístění.

Neděle již bude patřit vrcholům všech seriálových túr. Ranní program odstartuje finále amatérské série. Ceny pro nejúspěšnější účastníky věnuje společnost Equestrians a vítěz navíc dostane speciální cenu – zájezd do maďarských lázní od PRIMAZAJEZD.CZ. Následovat bude Czech Junior Cup, do něhož věnuje ceny Sedlářství Libich. Finále CJC bude vyhodnoceno ve dvou věkových kategoriích a vítězové obou dostanou sedlo Equipe. Tento juniorský seriál se koná pod záštitou a za finanční podpory České jezdecké federace. Tradičním partnerem třetí kategorie U25 je www.jeanswear.cz, který pro medailisty z třetího nedělního finále připravil balíčky cen ze své nabídky. Poté už se představí čtveřice nejúspěšnějších jezdců letošní sezony v hlavní sérii Českého skokového poháru v takzvaném Velkém finále. Jak jsme již předznamenali, na parkuru do 145 centimetrů se všichni jezdci prostřídají v sedle všech čtyř koní.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.