Český skokový pohár 2019: Frenštát pod Radhoštěm - VC pro Strnadlovou

Parkuroví jezdci mají už jen dvě příležitosti bodovat do žebříčku Českého skokového poháru. Frenštát pod Radhoštěm se stal ve dnech 6. až 8. září dějištěm předposledního kola série. Účast nevynechal ani lídr tabulky Jan Štětina.

Výsledky:

neděle: 120/130 cm - L. Vachutka a Vanilla Rose-H, 120/125 cm CJC - T. Laryšová, 135 cm - L. Portychová a Juliett, 145 cm Velká cena - L. Strnadlová a Carina 6

sobota: 110 cm - B. Ryčovská a Novela 1, 115/120 cm CJC - L. Portychová a Flower 1, 120 cm - M. Klus a Demur, 130 cm - L. Vachutka a Babou, 140 cm - L. Strnadlová a Carina 6, 110 cm AT - O. Janásová a Armani 4

pátek: 100 cm - E. Hrubá a Armin 2, 110 cm AT - M. Brát a Paige, 110 cm - P. Benešová a Asteres, 115/120 cm CJC - D. Pospěch a Non Stop Novaequi, 115 cm - T. Laryšová a Darling 2, 125 cm - L. Vachutka a Vanilla Rose-H, 

 

 

Propršená neděle ve Frenštátě pod Radhoštěm: Strnadlová vítězkou Eurobit Velké ceny

Počasí nepřálo frenštátskému kolu Českého skokového poháru a noční deště travnatému kolbišti příliš neprospěly. Zatímco nedělní zahajovací soutěž se jela za zamračeného nebe, od finále Czech Junior Cupu již hrozící mračna propukla v déšť, který se s průběhem dne stupňoval.

Zahajovací dvoufázovou soutěž 120/130 cm, jež vyhrál Ladislav Vachutka v sedle Vanilly Rose-H, provázelo relativní štěstí v podobě slušného povrchu. V průběhu juniorské soutěže již dešťové kapky začaly dopadat na dvacítku jezdců a jezdkyň do osmnácti let věku, i přesto se ale devíti z nich podařilo procválat nástrahami kurzu Jany Holé bez penalizace a mohli se tak poprat o elitní umístění a poslední bodové příděly vstříc martinickému finále. Stupně vítězů nakonec přesně stačily pro tři dvojice, jež si čisté konto udržely i ve zkráceném parkuru. Jako první bezchybně parkurem prošel Daniel Pospěch s Non Stop Novaequi, jeho čas ovšem patřil k těm pomalejším; Daniel věděl, že nemá kam pospíchat a stačí se vyvarovat chybě. Tina Laryšová v sedle Armaniho 6 poté předvedla rychlejší jízdu, jež ani Kateřina Matušková nedokázala překonat; s Carristou se zařadila na druhé místo výsledkové listiny mezi Pospěcha a Laryšovou. Trojanovická svěřenkyně Lucie Strnadlové brala ještě čtvrté místo díky velmi rychlé jízdě se Siimfym, kde se ale nevyhla shození. Pětici nejlepších juniorů doplnili Kristýna Pokorná a Grandioso, taktéž se čtyřkou.

V soutěži U25 se možná i díky zhoršujícím se podmínkám do rozeskakování probojovaly pouze čtyři dvojice. Václav Staněk s Jespe/Monty 29 dvakrát chyboval a zůstala mu pomyslná bramborová medaile, zatímco Valentýna Poláchová v sedle Stuntmana 7 přivezla jedinou chybu, čímž si zajistila bronzovou příčku. O vítězství se popraly dvě dámy, jež nulu udržely i ve zkráceném parkuru: Kateřina Kubrická s Lentilkou 3 ovšem zaznamenala pomalejší čas oproti Lindě Portychové a Juliett a nová mistryně ČR se tak postavila na nejvyšší stupínek vítězů i ve frenštátské aréně.  

Přesně polovinu dokončených parkurů zaznamenala Eurobit Velká cena Frenštátu, z níž se několik jezdců odhlásilo těsně před startem; povrch v okamžiku zahájení připomínal spíše oranici. Do elitní desítky se probojoval i Daniel Pospěch zatížený šestnáctkou ze základního kola. Startoval jako první, jelikož Jan Štětina i Jiří Hruška se rozhodli nestartovat, mladý jezdec v sedle Crown Boy Novaequi však cílovou pásku neprotl, a stejně jako po něm jedoucí Linda Portychová se uchýlil ke skoku mimo pořadí. Počet bojujících o přední příčky se tím zmenšil na šest a o konečném pořadí rozhodli čtyři bezchybní ze základního kola. Z nich se nejdříve nástrahami parkuru vydal Jan Chýle s Larou 13; a byť jezdec stejně jako mnozí další zkracoval, jeho čas nepatřil k těm nejrychlejším. Stačil však na průběžné první místo. O to jej vzápětí připravil Vladimír Tretera (Gangster V/H Noddevelt) a když Rudolf Doležal s Quattro Centem inkasovali shození, zůstalo vše na vítězce sobotní generálky, Lucii Strnadlové. Ta svou Carinu 6 blátivým kurzem provedla v nedostižitelném čase a postavila se tak do čela svých mužských kolegů. Nejvyšší bodový příděl ji navíc vystřelil do TOP 4 v rámci celoročního žebříčku. Nejlepší desítku Velké ceny poté na dekorování doplnily mladé jezdkyně na pátém a šestém místě: Natálie Ulčová a Michaela Fojtová.


Sobota: Generálka na Velkou cenu Frenštátu pro Lucii Strnadlovou

V předposledním kole se Český skokový pohár přesunul do podhůří Beskyd, kde jezdci ve Frenštátě pod Radhoštěm mají poslední šanci na posbírání bodových přídělů.

Sobotní dopoledne patřilo stylové juniorské kvalifikaci: jediné oddělení jezdců do osmnácti let bez velkého překvapení ovládla Linda Portychová v sedle Flower 1 se známkou 9. Dvě desetiny bodu pod hořovickou jezdkyní se umístila Tereza Vysoudilová s Ivem 42 a třetí příčku výsledkové listiny udělil komisař Jan Kubrický předposledním startujícím, Kateřině Matuškové a ryzce Carristě. Ta na čtvrtou pozici odsunula Daniela Pospěcha s Non Stop Novaequi, pětici nejlepších juniorů poté uzavřela Kristýna Pokorná s Grandiosem.

Při následujících otevřených soutěžích byly noční deště již minulostí a travnatý povrch stihl obstojně vyschnout – ne však na dlouho. Parkur stupně L**, stojící na téměř totožném kurzu jako juniorská kvalifikace, ovládl Marek Klus s klisnou Demur. Ten o téměř sekundu a půl utekl druhému Zoltánu Tothovi v sedle Chiris-Ř a elitní trio uzavřeli zástupci opavských Kateřinek, Pavel Humplík a Emma Lee Z.

Soutěž stupně S** viděla téměř dvakrát početnější startovní listinu než předchozí parkur. Stejně tak byly zdvojený počet vítězů – v této soutěži došlo k vzácné shodě hodnoty elitních časů, a vítězství tak putovalo nejen do rukou Jiřího Tměje (Atila 2), ale také stáje Horses Háj zásluhou Ladislava Vachutky a Babou. Jen s osmisetinovým odstupem jim na záda dýchal Jiří Hruška s klisnou Acoradia-MX I2M následovaný bratrem Martinem se Salou Z. Pátým nejlepším duem závodu se stali Václav Staněk a Bucefalos-T.

Memoriál Zděňka Fialky na výšce 140 cm, vypsaný jako Cena Stáje Mustang, měl na programu jedno rozeskakování. I přes déšť znehodnocující zelené kolbiště se základním kolem bez penalizace probojovala devítka dvojic. Pětice z nich pak i zkráceným parkurem Jany Holé o šesti překážkách a sedmi skocích prošla s nulou na kontě. Nejrychlejší z nich byla téměř domácí Lucie Strnadlová s Carinou 6, na paty jí velmi těsně šlapali Vladimír Tretera s Gangsterem V/H Noddevelt a třetí Marek Klus s Quastinou. Čtvrtá a pátá příčka patřila jezdcům patřící do kategorie U25; Jiřímu Tmějovi s Crosbym DK a Lindě Portychové v sedle La Mirage 16.

Podvečer patřil Amateur Tour: pětadvacítka nejlepších z kvalifikací se utkala v dílčím finále. Zde se do rozeskakování i přes podkluzující povrch probojovalo deset jezdců a jezdkyň. Většina z nich volila opatrnější varianty nájezdů a tak laťka nastavená na rychlou a čistou jízdu první startující Danou Pinkavovou byla jen těžko překonatelná. Rychlejší čas se podařil pouze Olze Janásové s Armanim 4, jejich jízda však byla na hranici možností podmočeného kolbiště. Nejnižší stupínek pódia obsadila třetí bezchybná jezdkyně zkráceného parkuru, Dana Beranová s Unilordem. Čtvrté místo bral nejrychlejší z jezdců s chybou, Martin Brát a Paige, elitní pětici doplnila Pavlína Jankotová s Calippem.

 

 

Tisková zpráva

V loňské sezoně zažilo travnaté kolbiště ve Frenštátě pod Radhoštěm po předchozí vydařené rekonstrukci pohárovou premiéru. I letos se samozřejmě bude skákat na trávě a účastníci budou podle pravidel čerpat bonusové body, jež jsou rozdávány právě při kolech konaných na travnatém povrchu. Toto zvýhodnění se týká všech vypsaných túr.

O pět bodů více k dosaženému umístění si tak připíšou i jezdci úspěšní ve frenštátském Czech Junior Cupu. Vedoucí trojice z žebříčku juniorské rundy bude na startu chybět, a tak se otvírá příležitost polepšit si v hodnocení pro Natálii Očenáškovou, jež je aktuálně čtvrtá a Kateřinu Matuškovou, která drží pátou příčku. Na soupisce jsou také Tereza Vysoudilová, Daniel Pospěch nebo Tereza Lipavská. Junioři budou v dílčím finále v neděli 8. září závodit na parkuru s překážkami do 120 centimetrů.

Na jezdce ve věku do 25 let bude v neděli čekat kurz s výškou do 135 centimetrů. O co nejvyšší bodový příděl do hodnocení U25 se v předposledním kole poperou všichni jezdci z úplné špičky této túry. Vedoucí jezdkyně Natálie Ulčová má obrovský náskok padesáti bodů, ve Frenštátu se chystá svou pozici ještě upevnit. Na dalších příčkách jsou však nepatrné rozdíly. O body pojede druhá Miroslava Škanderová, i Nina Kaločová a Jiří Tměj, jež jsou na hned v závěsu za ní. Čelit budou konkurenci ve složení Kateřina Kubrická, Václav Staněk či Tina Šalková. Dorazí i novopečená mistryně České republiky v kategorii U25 Linda Portychová.

Vrcholem mítinku bude Eurobit Velká cena Frenštátu pod Radhoštěm, jež jako poslední nedělní soutěž celou akci uzavře. Na start se postaví lídr žebříčku Jan Štětina, který v hlavní soutěži slavil letos vítězství už třikrát. Do Beskyd veze Cabareta-S a Fantastica-S. Přiblížit se finálové sestavě TOP4 bude moci dvojnásobný vítěz seriálu Marek Klus, ten je průběžně pátý. Sedlat bude Carebise a Sabelia. Představí se také Marek Hentšel s Censorem, Vladimír Tretera s hnědákem Gangsterem VH Noddevelt, Jiří Hruška v sedle klisny Arven nebo loňský finalista Matěj Kotalík, jenž bude závodit se Sir Sidem. Parkur s výškou do 145 centimetrů připraví stavitelka Jana Holá.

Frenštát je poslední zastávkou před závěrečným kolem, které proběhne v sobotu 21. září v Martinicích. Finále všech túr včetně Českého skokového poháru budou na programu o den později, tedy v neděli 22. září. Kompletní informace o seriálu najdete na adrese www.ceskyskokovypohar.cz.  

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.