Český skokový pohár 2020: Ostrava - zrušeno

Stejně jako musela být před dvěma týdny první letošní Velká cena Českého skokového poháru v Litomyšli, neproběhne ani třetí závod v Ostravě. Ten měl začít v pátek, ale přes noc napršelo tolik vody, že je kolbiště zcela nezpůsobilé. Navíc stále prší.

Domácí parkurová extraliga se i přes pandemii koronaviru Covid-19 dokázala po nuceném odložení startu sezony vzkřísit, ale plány pořadatelů těchto oblíbených závodů pro změnu hatí počasí.

Nejprve musel být předčasně ukončen úvodní mítink v Suché u Litomyšle, ale odnesla to jen finálová neděle 7. června. Týden poté se konala při častých bouřkách Velká cena Zduchovic. Další těžká rána pro zástupce Asociace Český skokový pohár přišla v pátek 19. června, kdy měl odstartovat třídenní program Velké ceny Ostravy.

„Ještě ve čtvrtek travnaté kolbiště bylo v perfektní kondici. Bohužel v noci na pátek spadlo přes 40 milimetrů srážek a stále prší. Dnes i zítra by mělo napršet kolem 25 milimetrů. Vzhledem k tomu, že již nyní je půda zcela nasycena, není možné, aby soutěže mohly bezpečně proběhnout,“ říka event manažer Českého skokového poháru, Aleš Suchánek.

V roce 2020 mělo v rámci Českého skokového poháru proběhnout celkem jedenáct závodů. Po Litomyšli, Zduchovicích a Ostravě bude následovat další mítink s travnatou plochou ve Frenštát pod Radhoštěm a v půlce července se parkuroví jezdci vydají do Resortu Equitana v Martinicích na Příbramsku.

Do své druhé poloviny vstoupí seriál v Chuchle Areně Praha, pokračovat bude v Olomouci, kde se koná i Velká cena Brna, následují Opava, Hradištko a Hořovice, kde vše v neděli vyvrcholí finálovými soutěžemi. Další podrobnosti o Českém skokovém poháru najdete na internetových stránkách www.ceskyskokovypohar.cz.

Původní tisková zpráva

Třetí kolo Českého skokového poháru hostí ostravské kolbiště od 19. do 21. června. Loňská vítězka Velké ceny Lucie Strnadlová bude přitom, i když o obhajobě moc nepřemýšlí. „Marek Klus je natěšený a bude jistě bojovat o co nejlepší výsledek,“ říká.

Třetí zastávkou Českého skokového poháru 2020 je Ostrava – Stará Bělá. Parkuroví jezdci se tam sejdou ve dnech 19. až 21. června. Poprvé se v letošním roce chystá účastnit tohoto seriálu také loňská vítězka Velké ceny Ostravy, Lucie Strnadlová. Od začátku roku zatím navštívila pouze několik závodů s mladými koňmi, a to v Olomouci, v Opavě a ve Frenštátu. Do Olomouce s sebou vzala rovněž desetiletého holandského valacha Fall River Blue VDL, s nímž je přihlášena do nedělní Velké ceny, a kterému neřekne jinak než Franta.

Nad obhajobou loňského vítězství zatím Lucie příliš nepřemýšlí. „Myslím, že například Marek Klus je hodně natěšený, určitě se bude snažit o co nejlepší výsledek, stejně tak jako domácí Marek Hentšel. Franta zatím příliš neskákal na trávě, proto s ním budu startovat už v pátek, abych viděla, jak se bude chovat,“ říká Lucie. V rámcových soutěžích bude sedlat také osmiletou klisnu Carpalu-Peli.

„Pokud již nebude moc pršet, myslím si, že by mohl být povrch dobrý. Přijdou-li však další vydatné deště, budu přemýšlet o tom, jestli vůbec do Ostravy vyrazím. Franta je velký kůň, takže by se mu asi neskákalo příliš komfortně,“ uvažuje nad rozmary počasí posledních dní Lucie Strnadlová a zároveň prozradila, že loňská vítězka, klisna Carina má aktuálně namířeno do chovu. „Pokud zabřezne, bude mít příští rok hříbátko. Vybrali jsme plemeníka Fantomas de Muze.“

Do Velké ceny Ostravy bylo těsně před uzávěrkou přihlášek zapsáno celkem jedenáct koní, vedle Lucie Strnadlové a Fall River Blue VDL například také Jan Štětina s koňmi Guus S a Benito-S, Marek Klus s Massimou Rocca VLS a Largem či domácí Marek Hentšel s Deborah a Censorem.

V roce 2020 proběhne v rámci Českého skokového poháru celkem jedenáct závodů. Po Litomyšli, Zduchovicích a Ostravě bude následovat Frenštát pod Radhoštěm a Martinice. Do své druhé poloviny vstoupí seriál v Chuchle Areně Praha, pokračovat bude v Olomouci, kde se koná i Velká cena Brna, následují Opava, Hradištko a Hořovice, kde vše v neděli vyvrcholí finálovými soutěžemi.

Zástupci Asociace Český skokový pohár i pro letošní sezonu naplánovali živé přenosy ze všech Velkých cen ČSP. Zkrácené záznamy finálových klání vysílá pravidelně Česká televize na programu ČT Sport. Další podrobnosti o Českém skokovém poháru najdete na internetových stránkách www.ceskyskokovypohar.cz.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.