CHIO Cáchy 2017: GP pro Watheleta, historický úspěch Nesvačila

Od 14. do 23. července se v Cáchách uskuteční tradiční jezdecký festival v pěti disciplínách - drezuře, skocích, všestrannosti a spřežení. Více uvnitř. Aktualizace 21. 7. 10:10 HOD: Vítězem Poháru národů ve skocích se stal domácí tým Německa.

Oficiální webové stránky | Startky a výsledky

 

Skoky

Rolex Grand Prix

Dalším skokovým vrcholem závodů v Cáchách byla tradiční soutěž Rolex Grand Prix. Loni zde zvítězil Philipp Weishaupt, který jako jediný překonal obě kola bezchybně. Letos bylo všechno jinak. Diváci viděli jak dvoukolovou soutěž, tak rozeskakování poté, co bezchybně překonali dvě kola čtyři jezdci - Marc Houtzager, Luciana Diniz, Gregory Wathelet a Laura Kraut. První do rozeskakování nastoupil Marc Houtzager se svým 10letý valachem Calimero. Dvojice zajela opět čistě a v čase 53,66 sekundy. Druhá v řadě Luciana Diniz se svojí klisnou Fit For Fun také dokázali zajet čistě a s ještě rychlejším časem 47,40 sekundy. Napětí se dalo krájet, když i třetí v pořadí Gregory Wathelet s 11letou Coree zajel rozeskakování bezchybně a opět v rychlejším čase 46,60 sekundy. Když pak poslední Laura Kraut chybovala bylo o vítězi rozhodnuto. Gregory Wathelet po vítězství řekl: "V Cáchách nestačí jet na 100 procent, abyste zde vyhráli. Musíte jet na 500 procet!"

 

Pohár národů

V Cáchách se přepisovala historie, když po druhé v řadě v soutěži Poháru národů zvítězil domácí tým Německa. Tým ve složení Marcus Ehning, Philipp Weishaupt, Marco Kutscher a Maurice Tebbel zvítězili bez jediné chyby. Nejvíce překvapil právě 23letý Maurice Tebbel a jeho desetiletý kůň Chacco's Son, kteří předvedli dvě bezchybná kola. Jedinému jedci z vítězného týmu se soutěž nepovedla. Kůň Marco Kutschera Clenur nasbíral několik trestných bodů v prvním kole a také zastavil na vodním příkopu. Kutscher to však vzal s humorem: "Musím poděkovat týmovým kolegům, moje práce dnes byla udělat celou soutěž trošku víc zajímavější!"

Hned dva týmy se podělily o druhé místo - USA a Švýcarsko, když shodně nasbíraly osm trestných bodů.

 

 

 

Spřežení

Ve dnech 18.–23. července 2017 reprezentoval Jiří Nesvačil jun. se čtyřspřežím starokladrubských koní z Národního hřebčína Kladruby nad Labem Českou republiku na prestižních mezinárodních jezdeckých závodech v německých Cáchách a dosáhl zde historického úspěchu.

Spolu se světovou jezdeckou špičkou Jiří Nesvačil jun. postupně absolvoval 2x start v drezuře, 1x start v maratonu a 2x start v parkuru spřežení. Dvě třetí místa v obou parkurech spřežení jsou obrovským úspěchem českého jezdce. Velmi dobrý výsledek předvedli starokladrubští bělouši vedeni Jiřím Nesvačilem jun. také v drezuře. S 57,93 a 58,62 trestnými body porazili v drezurních úlohách jezdce zvučných jmen, jakými jsou např.: Michael Brauchle (GER), Jószef Dobrovitz (HUN) nebo Jérome Voutaz (SUI). Světový jezdecký festival v Cáchách je mezinárodní jezdeckou událostí roku a řadí se k nejprestižnějším jezdeckým závodům světa. Letos se královské disciplíny čtyřspřeží zúčastnilo 25 jezdců z 11 zemí světa, mezi nimi např.: Boyd Exell (AUS), Chester Weber (USA), Theo Timmerman (NED), Jószef Dobrovitz (HUN) nebo Georg von Stein (GER). První jmenovaný zvítězil v jednotlivcích, v týmovém hodnocení si nejlépe vedli zástupci Nizozemí.

 

 

 

Skokových soutěží se zúčastní 17 jezdců z první světové dvacítky. Nebude chybět světová jednička Kent Farrington, Eric Lamaze, Steve Guerdat, Kevin Staut, Lorenzo de Luca, Scott Brash, za domácí pak Daniel Deusser, Marcus Ehning, Ludger Beerbaum, Christian Ahlmann. Německé družstvo bude obhajovat titul ze soutěže Poháru národů.

CHIO Cáchy tradičně startují cyklus závodů Rolex Grand Slam v parkurovém skákání. Do této série závodů byl nově zařazen závodů Dutch Masters v 's-Hertogenbosch. Vítězstvím ve tří ze čtyř závodů získá jezdec 1 milion Euro. Pokud však jezdec vyhraje i čtvrtý závod získá další jeden milion Euro. Do závěrečné nedělní Rolex Grand Prix se kvalifikuje pouze 40 nejlepší jezdců. O další vítězství v řadě bude usilovat brazilský jezdec Pedro Veniss s Quabri de I'lsle, který zvítězil v Ženevě.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.