MČR spřežení 2017 - křest knihy "Jiří Kocman - mistr opratí"

Nejlepší vozatajové z celé České republiky se na pardubické závodiště sjedou v pátek 15. září, aby až do neděle soutěžili o tituly šampionů. Stavitelem tratí bude devítinásobný mistr republiky a votazaj se zápisem v Guinessově knize rekordů Petr Vozáb.

Aktualizace 13. 9. 18:25 HOD: Vozatajství patří v České republice k tradičním sportům a naše země se může pochlubit celou řadou úspěšných „mistrů opratí“. A právě takový název nese i kniha o šestinásobném účastníkovi mistrovství světa a muži, který večeřel s anglickou královnou – Jiřím Kocmanovi.

Kniha „Jiří Kocman – mistr opratí“ bude pokřtěna v rámci Mistrovství České republiky spřežení konaném na pardubickém závodišti. Slavnostní okamžik je naplánován na sobotní podvečer (16. září), knihu potom její autor představí i v Kladrubech na Labem, v Chlumci nad Cidlinou i na veletrhu knih na pardubickém zámku. Autorem knihy je Petr Fiala, patrony se stanou Tereza Munzarová, František Machek a Václav Marek.

Jiří Kocman se narodil v roce 1936 v Praze ve strahovském klášteře do rodiny kočích. Jeho otec byl osobním kočím arcibiskupa Berana a děda kočím strahovského opata. Ještě před úspěchy ve vozatajství byl Jiří Kocman dostihovým jezdcem, startoval i ve Velké pardubické. Později začal jezdit se čtyřspřežím, je několikanásobným mistrem republiky a devítinásobným účastníkem mistrovství světa. Účastnil se také soutěže v britském Windsoru, kde ho přijala královna Alžběta II. Jiří Kocman se pohyboval také ve filmu – například vedl dvacetispřeží v pohádce Bajaja. Syn Martin je sedlářem a Luboš dlouholetým rozhodčím soutěží spřežení. Známé je také jméno Kocmanova vnuka Jakuba, který je dostihovým jezdcem. 

 

 

Tisková zpráva

Závody spřežení jsou disciplínou, která má v České republice řadu příznivců. Čeští vozatajové jsou úspěšní i na mezinárodních soutěžích. A právě ty nejlepší z nejlepších bude možné sledovat při třídenním šampionátu v Pardubicích. Vypsány jsou soutěže pro jednospřeží, dvojspřeží a dvojspřeží pony i královská disciplína čtyřspřeží. „Sjedou se sem nejlepší jezdci v České republice a stojí za to je vidět,“ zve na šampionát vítěz Velké pardubické z roku 1985 a devítinásobný mistr České republiky ve vozatajských soutěžích Petr Vozáb, který je díky zápřeži 22 koní zapsán v Guinessově knize rekordů. „Při stavění tratí využívám své zkušenosti z celé kariéry. Na votazaje čeká náročný parkur a korektní překážky,“ dodává stavitel tratí.

Program šampionátu bude nabitý. V pátek 15. září už od ranních hodin budou votazajové předvádět ovladatelnost koní při drezuře, v sobotu 16. září se vydají na divácky atraktivní maraton a v neděli 17. září vše uzavře parkur. Odpoledne pak už budeme znát jména letošních šampionů. „Závody spřežení si u nás v Pardubicích nachází čím dále více fanoušků, třeba jako u všestrannosti. Snažíme se pro ně připravit atraktivní podívanou. Vozataje do Pardubic láká nejen neobvyklé prostředí Velké pardubické, ale věřím, že i jméno stavitele tratí. Petr Vozáb je v této branži pojem,“ říká místopředseda představenstva a výkonný ředitel Dostihového spolku a.s. Martin Korba.

Areál závodiště je divákům otevřen po celé tři dny Mistrovství ČR spřežení, v sobotu budou mít příležitost sledovat maraton přímo v dostihové dráze. Vstupné je zdarma. 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.