FEI World Cup Driving - 6. kolo Ženeva a rozhovor s Geertsem

O uplynulém víkendu se uskutečnilo již šesté kolo FEI World Cup Driving. Tentokrát se jezdci sjeli do Ženevy, kde ve dnech 14. – 15. prosince 2019 bojovali o další body do průběžného pořadí poháru. V hlavním švýcarském městě se nachází největší hala na okruhu halového poháru. Diváci si zde přijdou doopravdy na své. K vidění je nejen průjezd vodou, ale i přejezd přes umělý val, což je vždy velmi divácky atraktivní. Stavitel trati Jeroen Houterman odvedl kus dobré práce.

Glenn Geerts je belgický vozataj a reprezentant, který má přes svůj mladý věk (30 let) mnoho úspěchů na mezinárodních závodech spřežení, ale také třeba již pět startů na mistrovství světa. Požádal jsem ho proto o rozhovor, aby našim čtenářům o sobě a své práci sdělil více informací. Pozn. autora: 1x startoval na MS4 pony, rok 2009 Greven (GER), kde obsadil 10. místo v jednotlivcích. Dále se účastnil 4 x MS4 (2012 Riesenbeck – 26. místo, 2014 Cean – 18. místo, 2016 Breda – 13. místo, 2018 Tryon – 6. místo). Z toho 2x startoval na WEG (2014 Caen, 2018 Tryon). Z posledních světových her v americkém Tryonu si odvážel s belgickým týmem bronz v soutěži družstev. V jednotlivcích vybojoval 6. místo.


Setiny vteřiny

Sobotní jízdy prvního kola začínaly nezvykle v dopoledních hodinách (začátek 10.45). Letošní ročník poháru je snad nejvyrovnanější v celé jeho historii. První jízdu ovládl Boyd Exell o pouhých 0,42 vteřin před druhým Bramem Chardonem. Třetí Benjamin Aillaud na své soupeře již ztrácel více jak 10 vteřin. Čtvrté místo obasadil Glenn Geerts. Pátá skončila Maireike Harm a šesté polesdní místo bral domácí Jérôme Voutaz, který startoval na divokou kartu.

 

Obrácené pořadí

Ke druhé jízdě neboli Drive-Off nastoupilo trio Aillaud, Chardon a Exell v tomto pořadí. Nedařilo se však Aillaudovi, který nasbíral 23 trestných vteřin. Skončil na celkovém třetím místě. Rychlostí blesku prometl trať Chardon, který stejně jako v první jízdě jednou chyboval. Jeho čas byl i nad síly Exella, který se tak musel spokojit s druhým místem. Chardon tak oplatil Boydovi porážku z loňského roku.

 

Geerts se štěstím

Neděle byla ve znamení druhého kola. To startovalo opět v dopoledních hodinách (začátek 11.15). Jako první nastoupil do arény Voutaz, který dvakrát chyboval. Ani jeho čas nebyl příliš rychlý. Jeho výsledek stačil pouze na Mareike Harm, která chybovala třikrát a byla ještě pomalejší. Čtvrtý skončil Aillaud, který jel sice čistě, ale jeho čas byl o necelou vteřinu pomalejší než Geertsův, který díky tomu postoupil do druhé jízdy. Druhý skončil Exell, jenž chyboval jednou. Z prvního místa do závěrečného Drive-Off postupoval Chardon.

 

12 z 12ti pro Exella

Geerts byl první, kdo nastoupil do Drive-Off, které se jelo od nuly. Největší boj se však odehrál mezi Exellem a Chardonem. Exell zajel skvěle a dostal Chardona pod tlak. Ten se nevyhnul nezvykle mnoha chybám, celkem udělal čtyři, což ho stálo celkové vítězství a i druhé místo, které vybojoval Geerts. Ten po závodě řekl: „Zatím jsem měl velmi obtížnou sezónu. Mám nového šestiletého koně, který se stále učí, ale každým závodem se lepší. Hledal jsem pro něho správné místo. Dnes se to všechno spojilo.“ Díky tomu všemu již po dvanácté zvítězil Exell, který byl organizátorem prohlášen za „ženevského krále“.

 

Předání cen

Součástí vyhlašování bylo i předávání cen L'Année Hippique Awards 2019. Ty byly předány v sobotu večer v rámci festivalu Concours Hippique de Genève. Boyd Exell získal titul Nejlepší vozataj od BCM Media, vydavatele známé ročenky L’Année Hippique. Cáchy opět získaly cenu za Nejlepší venkovní jezdeckou událost a Stuttgart získal titul za Nejlepší vnitřní jezdeckou událost.

 

Celkové výsledky z Ženevy:

1. Boyd Exell (AUS) 150,19

2. Glenn Geerts (BEL) 154,55

3. Bram Chardon (NED) 160,16

4. Benjamin Aillaud (FRA) 161,20

5. Jérôme Voutaz (SUI) 174,40

6. Mareike Harm (GER) 183,12

 

 

Rozhovor s Glennen Geertsem

Čeká Vás ještě start ve Stockholmu, Ženevě a Mechelenu. Kam se těšíte nejvíc? A proč?

Těším se na oba závody. Jízda v hale je senzační. Stockholm je pěkné místo. Navíc jsem trenér švédského týmu, takže mám se Švédskem dobré spojení. Ženeva mě čeká poprvé. Úžasné místo. Jsem rád, že zde můžu startovat. Mechelen je moje domácí show pro moje blízké okolí: je tu spousta přátel, rodinných fanoušků, sponzorů a zákazníků, a tím je závod velmi zvláštní.

Geerts byl již 2x ve finále FEI World Cup Driving, rok 2018 6. místo a 2019 3. místo v Bordeaux (FRA). Uvidíme, jestli se mu podaří i letos zabojovat o té nejvyšší umístění.

 

Jak jste přišel ke koním, se kterými jezdíte v hale?

Před 4 lety mi zavolal Tomas Leyse. Zeptal se mě, jestli bych mu mohl pomoci s tréninkem jeho týmu v New Forest a dát mu lekce. Vznikl mezi námi zvláštní vztah. Jsme nejlepší přátelé, ale zároveň jako bych byl jeho syn. Thomas investoval do nového týmu Lipicánů, se kterými jezdí v létě a já s nimi můžu v zimě startovat v hale. Ideální situace pro nás oba.

 

Máte jiné čtyřspřeží pro FWCD než pro venkovní závody. Co je to za koně?

Ano, venkovní závody jezdím s KWPN Gelderlanders. Vlastním je spolu se svými rodiči. Nyní si užívají odpočinku. V lednu je začnu znovu trénovat na venkovní sezónu.

 

Jak dlouho už děláte disciplínu spřežení?

Když mi bylo 6 (před 24 lety), dostal jsem svého prvního Shetland ponyho jménem Dolly. Nejdříve jsem na něm jezdil. Pak přišel další, a tak se z jednoho stali dva. Poté ze dvou čtyři. Po Shetland ponících přišli Walesh pony. V roce 2010 jsem přešel na koně. Můj dědeček Achille Snoeys byl mezinárodní vozataj, takže jsem vlastně vždycky řídil.

Glenn a jeho venkovní čtyřspřeží, které začne trénovat v lednu.

 

Máte s Vaší manželkou vlastní soukromou stáj. Co všechno nabízíte?

Od roku 2017 máme vlastní stáj, kde profesionálně pracuji s koňmi na plný úvazek. Máme zákazníky, kteří si pronajímají boxy pro své koně, staráme se o ně. Kromě toho, že trénuji koně v kočáru, také trénuji a soutěžím například s koňmi amerických jezdců Kathrin a Scotta Dancerových. Někdy lidé přivezou své koně na několik týdnů, abychom je trénovali a opravili chyby. Také učím mladé koně a připravuji je na práci s kočárem.

 

Kolik koní máte v tréninku?

V tuto chvíli má mých 6 venkovních koní volno. Trénuji 6 halových koní, 5 koní amerických jezdců a 3 mladé koně pro klienta.

Glenn Geerts má skvělou bilanci z ME4, kterého se účastnil již čtyřikrát (2013 Izsák – 7. místo, 2015 Aachen – 17. místo, 2017 Göteborg – 13. místo, 2019 Donaueschingen – 3. místo). Pozn. autora: Z posledního ME4 v německém Donaueschingenu si odvážel s belgickým týmem stříbro v soutěži družstev a v jednotlivcích se stal druhým vicemistrem Evropy.

 

Co říkáte na české závody v Nebanicích, kde jste v letošním roce vyhrál?

Skvělé závody! Milí lidé a uvolněná atmosféra. Závody se každým rokem zlepšují. V budoucnu chci opět v Nebanicích závodit a budu se snažit přesvědčit další jezdce, aby se k vám do Čech vydali. Od tohoto roku mám nově sponzorskou smlouvu s firmou Manmat , mohu používat jejich produkty a díky tomu mám další spojení s Českou republikou.

 

Čeho chcete ve vozatajství dosáhnout?

Jsem čtyřnásobným belgickým šampionem. Mám bronz z mistrovství Evropy v Donuaeschingenu a bronz z finále Světového halového poháru v Bordeaux (sezóna 2018/ 2019). Jsem v první desítce světa. V budoucnu chci být součástí TOP 5. Sním o dalších medailích např. z mistrovství světa nebo z Cách.

 

Děkuji za rozhovor, ať se Vám daří a hodně štěstí v dalším kole.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.