Global Champions Tour 2019 - Paříž: Prague Lions čtvrtí. GP pro Ahlmanna

Ve dnech 5. až 7. července probíhá přímo pod pařížskou Eiffelovou věží jedenácté kolo série Global Champions.

Oficiální webové stránky | Seznam jezdců | Startky a výsledky | Přímý přenos

 

GCT

V Paříži proběhlo další kolo prestižní parkurové série Longines Global Champions Tour, z níž vzešel již jedenáctý účastník vrcholné Super Grand Prix v Praze. Je jím Christian Ahlmann, který byl na desetiletém hřebci Take A Chance On Me Z nejlepší.

Do rozeskakování Grand Prix Longines Global Champions Tour v Paříži se probojovalo sedm dvojic. Pět z nich nezaznamenalo žádný trestný bod ani na zkráceném parkuru a o jejich pořadí tak rozhodl čas. Ten měl ze všech nejkratší Němec Christian Ahlmann v sedle desetiletého hřebce Take A Chance On Me Z.

Skvěle si vedla také belgická jezdkyně Celine Schoonbroodt - de Azevedo na jedenáctileté klisně Cheppettě. Čas 36,82 jí stačil na krásné druhé místo, byť od toho prvního jí dělila více jak sekunda. Další dvě příčky patřily domácím jezdcům. Kevin Staut na desetiletém valachovi Calevo 2 předvedl třetí nejlepší výkon. Pénélope Leprevost na teprve devítiletém hřebci Gfe Excalibur de la Tour Vidal na něj ztrácela přes dvě vteřiny, ale i tak skončila čtvrtá. Nejpomalejší z bezchybných byl Nizozemec Kim Emmen startující na jedenáctiletém hřebci Delvaux.

Ve výborné formě se představil další z nizozemských reprezentantů Marc Houtzager na dvanáctiletém valachovi Sterrehof´s Calimero, jenž v týmové soutěži Global Champions League startuje za družstvo Prague Lions. Nebýt jedné chyby, mohl být čtvrtý, takto se musel spokojit s šestým řádkem výsledkové listiny. Posledním rozeskakujícím se byl Ir Shane Breen na jedenáctiletém valachovi Ipswich van de Wolfsakker. Sice byl velmi rychlý, ale třikrát chyboval.

Vedení v žebříčku jezdců Longines Global Champions Tour stále drží Pieter Devos s Belgie, byť si v Paříži připsal jen 18 bodů. Celkem jich ovšem má 224 a jeho největším soupeřům jich na něj chybí devět. Jsou jimi Daniel Deusser a Ben Mager. Ti mají oba dva 215 bodů. Shoda je také na 4. a 5. příčce u Pedera Fredricsona a Nielse Bruynseelse se 187 body.

Christian Ahlmann je již jedenáctým vítězem letošní Longines Global Champions Tour a současně jedenáctým kvalifikovaným do Super Grand Prix, která se pojede v sobotu 23. listopadu v pražské O2 areně během čtyřdenní galashow světového parkuru Prague PlayOffs. Přidal se tak mezi skupinu jezdců ve složení: Maikel van der Vleuten, Ben Maher, Peder Fredricson, Niels Bruynseels, Daniel Deusser, Martin Fuchs, Danielle Goldstein, Pieter Devos, Jérôme Guery a Julien Epaillard, kteří si zajistili účast v Playoffs při předchozích kolech seriálu.

 

 

2. kolo GCL

Pouze 1,65 sekundy dělilo od medailí jezdce týmu Prague Lions při jedenáctém kole Global Champions League v Paříži. Pokud by Marc Houtzager s dvanáctiletým valachem Sterrehof´s Calimero byl o tolik rychlejší, mohli být druzí. Takto skončili čtvrtí.

Jezdci týmu Prague Lions sahali v Paříži po některé z medailových pozic. Do sobotního druhého kola parkurové série Global Champions League nastupovali jako jedno ze tří družstev, které nebylo zatíženo žádnou penalizací. Belgičan Niels Bruynseels na desetiletém valachovi Delux van T & L bohužel jednou chyboval. To by stále stačilo na medaili, ale Marc Houtzager s dvanáctiletým valachem Sterrehof´s Calimero by již nesměl přidat žádný trestný bod. Sice ani jednu z překážek nepobořil, ale časový limit překročil o 1,57 sekundy, a to znamenalo jeden bod za čas.

A právě to rozhodlo o horším umístění. Stejné bodové skóre měli zástupci Shanghai Swans, jenže těm sobotní část soutěže vyšla naprosto skvěle. Bodovou zátěž si nesli z pátečního parkuru a v tom sobotním předvedli nejlepší výkony ze všech. Jejich souhrnný čas byl 137,98 sekundy a zajistil jim bronzovou příčku. Druzí byli reprezentanti St Tropez Pirates. Pieter Devos jak s jedenáctiletou klisnou Claire Z v pátek, tak s patnáctiletým valachem Espoir v sobotu nechyboval, zatímco Edwina Tops-Alexander s desetiletou klisnou Veronese Teamjoy při svém druhém sobotním výkonu jednu z překážek pobořila a zatížila tak tým čtyřmi body. Pokud by se tak nestalo, slavili by výhru, neboť čas 143,07 by na nejvyšší příčku stačil.

Zástupci Miami Celtics totiž jeli o poznání pomaleji. Jessica Springsteen v sedle dvanáctileté klisny RMF Zecilie i Shane Breen na jedenáctiletém valachovi Ipswich van de Wolfsakker zapisovali jeden trestný bod za čas. Jelikož však nezaznamenali v pátek i v sobotu ani jednu chybu, dočkali se vítězství. Co je však neméně důležité, v průběžném pořadí týmů se přiblížili vedoucím Shanghai Swans na rozdíl pouhých tří bodů, aktuálně jich mají 202. Dalších pět bodů ztrácí St Tropez Pirates a se 195 body jsou na čtvrtém místě Madrid in Motion. Následující kolo Global Champions League tak může žebříčkem pořádně zamíchat.

Také Prague Lions doufají, že jim příští klání přinese posun na vyšší příčky. Stále jsou desátí, ale na deváté Paris Panthers jim schází jen dva body. Sedmý řádek tabulky drží Scandinavian Vikings, šestí jsou Berlin Eagles, pátí Monaco Aces bod za šestými London Knights, jimž se již druhý závod v řadě vůbec nedařilo.

Kompletní výsledky z Paříže najdete na webu www.gcglobalchampions.com. Dvanácté kolo se pojede již za pár dnů a nepřesouvá se daleko od Paříže. Od 12. do 14. července proběhne v zámeckém areálu Chantilly.

 

1. kolo GCL

Ve dnech 5. až 7. července se v Paříži koná jedenácté kolo Global Champions a Pražští lvi nezahájili dvoukolovou týmovou soutěž vůbec špatně. Marc Houtzager na desetiletém valachovi Sterrehof´s Edinusovi i Niels Bruynseels taktéž s desetiletým valachem Delux van T & L dokončili úvodní kolo bezchybně a jsou tak po pátku na průběžném třetím místě, kam je zařadil součet časů 146,04 sekundy.

Nulu na kontě zvládli udržet již jen druzí Miami Celtics a prozatím vedoucí celek St. Tropez Pirates, kteří byli o něco málo rychlejší. Čas z prvního kola se ovšem do konečného výsledku nepromítne, v případě rovnosti trestných bodů určuje pouze startovní pořadí pro kolo druhé. To se uskuteční v sobotu od 15.40 hodin. Diváky čeká napínavá podívaná, neboť hned další čtyři družstva dělí od nejlepší trojky pouze čtyři trestné body. Jsou jimi Scandinavian Vikings, New York Empire, Valkenswaard United a London Knights.

Na vrchol týmové Global Champions League naváže od 19.15 hodin Longines Global Champions Tour Grand Prix. Vítěz této soutěže se stane jedenáctým kvalifikovaným do listopadové Super Grand Prix, jež se uskuteční v rámci galashow světového parkuru GC Prague PlayOffs v pražské O2 areně.

 

Pozvánka

Na jednom z kolbišť, která během sezony vyrůstají na různých atraktivních místech po celém světě, se představí také jezdci družstva Prague Lions. Do Paříže míří Niels Bruynseels, Wilm Vermeir a Marc Houtzager.

Dva vybraní jezdci z této trojice nastoupí k prvnímu kolu týmové soutěže Global Champions League v pátek 5. července v 17.00 hodin. Čeká je kurz s překážkami do 155 centimetrů, který navrhne francouzský stavitel Gregory Bodo. K „rozehřátí“ jim poslouží dopolední stopětačtyřicítka.

Ligové klání vyvrcholí o den později, kdy v 15.45 začíná druhé kolo, tentokrát na překážkách s maximální výškou do 160 centimetrů. Večer od 19:15 hodin odstartuje druhý z vrcholů mítinku, Grand Prix Paříže, bodovaná do žebříčku individuální série Global Champions Tour. Neděle pak nabídne dva rámcové parkury s překážkami až do 155 centimetrů.

Získané body jsou důležité v obou vrcholných soutěžích. V týmovém hodnocení jde nejen o celkového vítěze základní části sezony, ale také o co nejlepší pozici před startem v GCL Super Cupu, který bude součástí pražské akce Global Champions PlayOffs. Ta proběhne 21. až 24. listopadu v O2 areně.

V čele bodování jsou aktuálně jezdci z celku Shanghai Swans se 184 body, jen o tři body méně mají druzí Madrid in Motion. V TOP3 jsou také London Knigths. Pražští lvi drží desáté místo.

Ve Velkých cenách se skáče rovněž o pozice v žebříčku, navíc vítěz každého kola získá místo ve speciální Super Grand Prix, v níž nikdo jiný startovat nemůže. Ta se bude konat také během Global Champions PlayOffs v Praze.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.