Jaké to bylo na Ptýrově?

Dva dny na Ptýrově při Velké ceně Kolína – Ptýrova byly oproti prognózám meteorologů naštěstí slunečné, takže panovala dobrá nálada. Jezdci se sjeli také z Moravy, spousta jich také dorazila v neděli (vítěz Velké ceny Kolína na obtížnosti ST R. Fiala – Casini´s Son, vítěz Velké ceny Ostravy Jiří Hruška – Radek, prezident Asociace ČSP Jiří Skřivan – Mercedes, Rytma nebo Ing. Luboš Vondráček – Avena, Argon, Constanze) proto, aby mohla sbírat body do Českého skokového poháru... Do nižších soutěží přijeli také dva slovenští jezdci, závody tedy byly vypsané jako CSN.  


Sobotní začátek musel být posunut už na devátou hodinu, aby se návaly startujících vůbec stihly. V první soutěži, dvoufázovém skákání 110/120 cm, docílila bezkonkurenčně nejrychlejšího času druhé fáze (o více než sekundu než druhý vždy rychlý Ludvík Jandourek) Jiřina Pružinová s patnáctiletým ukrajinským valachem Kaskadérem. V minulém čísle Jezdectví jsme ji omylem označili jako Holíkovou, takže vše na fotografii Jana Matušky uvádíme na pravou míru.

Pružinová

Jiřina Pružinová s patnáctiletým ukrajinským valachem Kaskadérem.

Nejobsazenější soutěží byla druhá, L** na čas, kde se sešlo 119 (!) startujících. I když ji téměř čtvrtina absolvovala bez chyby, objevilo se i dost vyloučených jak na oblíbené ptýrovské zdi, tak na vodním příkopu, který tu byl jako alternativní. Jezdci se však snažili této alternativy využívat, neboť byla velká pravděpodobnost, že ji duo technický delegát Ing. Šíma a autor parkuru V. Drbal postaví i v dalších soutěžích. Výjimku tvořila třeba Zuzana Zelinková s Lapilotou, která na ni nenajela („Nebudu ji děsit hned první den!“). Když už jsme u Zuzany – tento týden tráví v Čechách – objeví se na startu hradeckých CSI, takže na Ptýrově měla ty samé koně a přesunuje se z Ptýrova rovnou do Hradce.
Nakonec jel rychleji než prozatím vedoucí jezdec Jiří Papoušek s rýnskou klisnou Lava Lit prozatím vedoucí jezdec ČSP Jiří Luža se sedmiletým ryzákem Tangelem-S a tito dva si s výrazným náskokem podělili první dvě příčky.

Vrcholnou soutěží soboty bylo S** s finálem pro 15 nejlepších dvojic. I tady byl vodní příkop jako alternativa. Na něm se podařila nechtěná kulturní vložka Ludvíku Jandourkovi. V předchozí soutěži mu totiž na něm Castelon Karsit překvapivě zastavil a jezdec opustil sedlo. Plán pro další soutěž byl tedy jasný – pakliže před vodou bude chybovat, musí jít tréninkově přes vodu. Jelikož na dvojce opravdu chybu udělal, z tréninkových důvodů absolvoval hned dvakrát vodní příkop. Za to ho samozřejmě musela bezvadně fungující hlavní rozhodčí Ing. Marcela Šímová zavolat na věž rozhodčích a napomenout, ale svůj účel tento trénink opravdu splnil – hřebec pak problém na vodě neměl.
Do napínavého finále se kvalifikovaly čtyři zástupkyně něžného pohlaví a hned dvě obsadily první místa, neboť jako jediné nechybovaly – Lucie Poláková s Carosem zvítězila, dobře naladila formu na druhý den druhá Zuzana Zelinková s Cigalle Z. Třetí a pátý s velmi rychlým časem ale chybou skončil Jiří Papoušek se Stakkatou a Helpem. Úspěchem pro dvě juniorky byla už samotná účast v tomto nabitém finále: Chiara Szitášová s Tabatsou Max a Barbora Tomanová s Colomanem sice obsadily po chybách deváté a jedenácté, ovšem za tyto výkony získaly cenné body do DJJCC. Nutno podotknout, že startovní pole čítalo na osmdesát dvojic.

Poláková

Lucie Poláková s Carosem.

Necelá devadesátka (!) jezdců čekala také na startu první nedělní soutěže, S* na čas. I tady se dařilo ženám – mezi prvními deseti jich bylo šest. Zvítězil sice Ing. Petr Kuba s Outsiderem de Grandry („je lepší být s Outsiderem první, než s Šampionem poslední“), ale hned za ním skončila Veronika Krajníková s Cikádou. Třetí byl Ing. Luboš Vondráček s Argonem, ale hned čtvrtá Lenka Matunová s Rhapsody. Následovala Zelinková, Roučková, Tomanová, pak Housa, Poláková a opět Ing. Vondráček.

Odpolední ST** proběhlo jako jediná soutěž s rozeskakováním. Do něj se z padesátky jezdců nastoupilo deset dvojic bezchybných v základním parkuru. Poprvé se objevil na parkuru trojskok, který však většinou nečinil problémy. Cvičně před soutěží T absolvoval jen pár skoků Rudolf Fiala s Cassini´s Sonem. Až na Ing. Petra Eima s Oscarem Agramm se žádná z rozeskakujících se dvojic na startu nejvyšší soutěže neobjevila. Oscar nakonec skončil s čistým kontem ale pomalejším časem třetí za Jiřím Papouškem s Gájem a Zuzanou Zelinkovou s Cigalle Z. Pouhou chybu v rozeskakování měli dva zástupci stáje SK Olympia (právě tuto stáj jsme navštívili v červnovém Jezdectví) Martin Šoupal s Cornadou-K a Veronika Doleželová se Sirem Bentem.

To už se vše schylovalo k vrcholu závodů, Velké ceně T** s finále. Těsně před jejím začátkem byly dekorované nejlepší jezdkyně juniorské soutěže Dance and Jump Junior Cup (Tomanová, Hažmuková, Szitášová, Vojtková, Strnadlová) a už se objevil na startu první soutěžící Jiří Papoušek s Helpem. K všeobecnému nadšení absolvoval čistě, těch čistých výkonů se v devětadvacetihlavém startovním poli objevilo pouze pět. Mnoho diváků bylo jistě zvědavých, jak se vyrovná s kurzem T** vítěz Velké ceny Ostravy (ST**) z minulého týdne, Jiří Hruška s Radkem, ten však bohužel dokončil se 16 trestnými body.

Až na posledním skoku chybovala třeba Nathalie Crnková, přesto nastoupila do finále spolu s dalšími 3 jednochybovými výsledky (Oscar Agramm, Ronaldo-S, Cassini´s Son). Poslední postupující do finále s 8 tr. body (Ing. Vondráček – Argon), takže první startující ve finále nakonec vzdal, hned druhý startující J. Luža s Ronaldem-S dokázal, že finále lze překonat bez chyby a čekal tak na výkony dalších dvojic. Chyba pro Oscara s Ing. Eimem znamenala pro J. Lužu zatím nejlepší výsledek, což vydrželo pouze do dalšího startujícího, Quora a Opatrného, kteří sice chybovali, ale šli rychleji (celkem 4 tr. b.). Pátý startující R. Fiala překročil čas, takže zůstalo 5 tr. b., lepší výkon než Opatrný nepředvedla ani Natálka Crnková s Congo Kingem, ani Ludvík Jandourek s Casiem Karsit („druhá chyba mě mrzí, asi jsem šel tělem dřív dopředu, jinak nevím, čím by to mohlo být“). Až osmý Jiří Papoušek s Helpem sice udělal chybu, ale dokázal jet rychleji než Opatrný, takže byl průběžně první. I další startující, Zuzana Zelinková s Quitem (nakonec 3.), Opatrného odsunula rychlým časem s chybou (nakonec 4.). S napětím se čekalo na výkon posledního startujícího. Aleš Opatrný s Kristály se však nenechal znervóznit a dokončil jen s trestným bodem za čas. Získal tedy cenné body do Poháru za vítězství, nyní je na průběžném druhém místě za Jiřím Lužou (5. ve VC) a před Jiřím Papouškem (2.) a juniorkou Nathalií Crnkovou (9.).

Opatrný

Aleš Opatrný s Kristály.

Ptýrov byl samozřejmě důstojným prostředím pro Český skokový pohár, přesně v takovýchto areálech s kvalitním zázemím by se měla podobná akce konat. Generálka před mistrovstvím se povedla, ve dnech 15. – 17. července budeme mít možnost si ověřit, komu se květnový „trénink“ nejlépe zúročil.

Kdo na mistrovství ČR?
Po VC Brna měli jezdci v této sezoně druhou možnost získat kvalifikaci na seniorské mistrovství ČR. Ta se skládá ze startu v 1x ST** a 1x T** do 12 trestných bodů. Podíváme-li se do výsledkové listiny soutěže stupně T**, budeme mít trochu jasno. Do 12 tr. b. ji absolvovali třeba: Help, Oscar Agramm, Kristály, Winston, Mercedes, Argon, Casio Karsit, Konvent, Congo King Agramm, Ronaldo-S, Laramis, Cassini´s Son, Annie, Cikáda, Genius Lysák, Quorum, Quito, Stakkata, Rytma CAC Leasing, k radosti domácích Jíva, v Brně pak Titan RS, Cigalle, Laurea, Silvio nebo Esej. Jestliže absolvovali také čisté ST**, což s největší pravděpodobností od 11. 8. 2008, odkdy se kvalifikace počítá, ano, začíná být o účastnících hlavní mistrovské soutěže zde na Ptýrově jasno.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.