MČR-R v Kozlovicích: Mistry Kubata, Lesniczáková, Štíhel, Doležal a Happy Hour 2

V termínu 13. - 14. září se v Paint western riding club v Kozlovicích koná Mistrovství ČR v reiningu. Tato disciplína je jedna z nejatraktivnějších westernových soutěží na světe a své kořeny má v Americe. Aktualizace 15. 9. 8:35 HOD: Mistrem v kategorii seniorů se stal Karel Kubata s hřebcem A Jac O Rima, mistryní v mládeži je Brenda Lesniczáková a Ima Lil Pepto, zlato mezi juniory získal Marián Štíhel s SK Whizchicem, v soutěži družstev vyhrálo Happy Hour 2 (T. Třeštíková, D. Uldrichová a M. Doležal), kategorii futurity ovládl Marián Štíhel s SK Smart Whiz Olena M a mistrem amatérů je Miroslav Doležal s Got Two Luv U. Uvnitř kompletní výsledky. 21:45 HOD: TZ - O mistrovi ČR 2014 v reiningu rozhodla rozjížďka. Sestřih toho nejzajímavějšího odvysílá Česká televize na programu ČT Sport v neděli 21. září od 12.20 hodin.

Mistrem v kategorii seniorů se stal Karel Kubata s hřebcem A Jac O Rima, mistryní v mládeži je Brenda Lesniczáková a Ima Lil Pepto, zlato mezi juniory získal Marián Štíhel s SK Whizchicem, v soutěži družstev vyhrálo Happy Hour 2 (T. Třeštíková, D. Uldrichová a M. Doležal), kategorii futurity ovládlMarián Štíhel s SK Smart Whiz Olena M a mistrem amatérů je Miroslav Doležal s Got Two Luv U.

 

O mistrovi ČR 2014 v reiningu rozhodla rozjížďka

Mistrovství České republiky 2014 v reiningu hostil ve dnech 13. a 14. září Paint Western Riding Club v Kozlovicích nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm. Nejvíce napínavý průběh měla seniorská kategorie, kde muselo dojít na rozjížďku o zlatou medaili.

Celkem bylo na programu pět soutěží, přičemž medaile se rozdávaly navíc i v týmech. O úvod se postarala kategorie Futurity, v níž jsou předváděni tříletí koně. Hranici 400 bodů po dvou kolech překročila se dvěma svými svěřenci Klára Šalková, která byla současně jedním z organizátorů celého klání. Na čtvrtém místě skončila s SK Smart Commandem a o příčku výše s SK Chic N Shine. Její stájový kolega Marián Štíhel dosáhl s SK Smart Whiz Olenou vůbec nejvyššího hodnocení – 408 bodů a mezi ně se vklínil pouze Karel Kubata se Skip A Revolution. 

V soutěži mládeže se závěrečné druhé kolo vydařilo nejvíce Dianě Uldrihové s Give Me The Gun, ale přesto to nestačilo na Brendu Lesniczákovou, která s koněm Ima Lil Pepto měla výrazný náskok z úvodní části soutěže, v níž si vysloužila 210 bodů. Celkových 417 bodů za obě kola jí na mistrovský titul stačilo. 

Soutěžní kategorie junior se dle názvosloví netýká jezdců, ale koní, s nimiž v řadě případů startovali již velmi zkušení jezdci. Lehký náskok ze soboty si nedokázal neudržet Miroslav Doležal s Got Two Lov U reprezentující Ranch Happy Hour v Krakovanech a kvůli pár drobným chybám se propadl na stříbrnou příčku. Již podruhé se naopak radoval z prvenství Marián Štíhel, tentokrát v sedle SK Whizchic. 

Miroslav Doležal se ovšem dočkal vítězství v nejobsazenější kategorii „amatér“. S uvedeným koněm Got Two Lov U dokonce dosáhl v druhém kole na vůbec nejvyšší skóre 215 bodů a s celkovými 428 body zaslouženě získal zlatou medaili. „Je to sport – jednou to vyjde, jednou ne, ale jsem moc spokojený, jak pro nás mistrovství dopadlo. Koně mám teprve měsíc a půl, takže se stále teprve seznamujeme. Z toho, že jsme zajeli nejvyšší skóre závodu, jsem nadšený,“ konstatoval Miroslav Doležal, který byl současně členem vítězného družstva Ranche Happy Hour.

V hlavní soutěži seniorských jezdců se na start postavilo 11 dvojic. Těsně pod stupni vítězů zůstali Klára Šalková s SK Chic Angel a Antonín Solanský s Charlie Rooster Lynx. Oba dva jezdci přitom měli reálné šance na medaili. Napodruhé ovšem jejich výkony nebyly stoprocentní a shodně si po dvou dnech připsali 413,5 bodu, což stačilo na dělený čtvrtý řádek výsledkové listiny. Díky skvělému druhému kolu nakonec získal bronz Jonáš Bujnoch se Sauli Jay Happy. O zlato bojovala obhájkyně titulu Helena Gritzbachová s SL Einstein Dun It a Karel Kubata s A Jac O Rima. Lehce navrch měl před druhým kolem Kubata, ale Helena Gritzbachová zabojovala a v součtu dosáhla 421,5 bodu, což bylo naprosto stejně, jako v případě jejího největšího soupeře. Následovat tak musela rozjížďka, kde bohužel zástupkyni něžného pohlaví hned v úvodu nevyšlo vše podle představ a s 208 body v tzv. „Run of“ skončila druhá za Karlem Kubatou s 211,5 body. „V rozjížďce byl můj kůň již mnohem uvolněnější a myslím, že jsme hodně získali na sliding stopech,“ konstatoval vítěz, pro něhož zlatá medaile byla trochu překvapením. „Hřebce A Jac O Rima jezdím spíše pro majitelku, která se letos věnovala více studiím, takže neměla tolik času jezdit. Proto jsme se domluvili, že s ním odjedu několik závodů, a právě mistrovství republiky bylo pro něj letošním vrcholem. Svými výkony mě mile překvapil,“ dodal Karel Kubata. Kompletní výsledky najdete na adrese www.cjf-reining.cz. Sestřih toho nejzajímavějšího odvysílá Česká televize na programu ČT Sport v neděli 21. září od 12.20 hodin.

 

VÝSLEDKY: amatér, družstva, futurity, junioři, mládež, senioři

 

Rozpis

 

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.