Sedm evropských medailí pro české haflingy

Ve dnech 22. - 25. srpna se v rakouském Stadl Paura uskutečnil Evropský šampionát haflingů ve sportovních disciplínách za účasti téměř čtyř stovek koní ze třinácti států. České ekipě v počtu 26 koní se podařilo docílit jednoho z nejvyšších skóre a získat celkem sedm medailí.

Za opravdu velký úspěch se dá považovat stříbrná medaile v parkuru starších koní, kde oběma koly prošli čistě pouze tři koně z celkem více než padesátihlavé startovní listiny. Jedním z nich byl i plemenný hřebec Artist-L s jezdcem Danielem Pospěchem, kteří nezklamali ani v rozeskakování, v němž jim zlato uniklo jen o necelé dvě vteřiny. Skoky, které mají tradičně nejvíce nabité startovní listiny, byly letos celkově velmi úspěšnou disciplínou českého týmu. Kromě Artistova úspěchu se mohli naši fanoušci radovat také z bronzové medaile klisny Whitney a Gabriely Salákové, které soutěžily v kategorii mladých koní. Navíc se podařilo sestavit tři velmi silné týmy do závěrečného zlatého hřebu celé čtyřdenní akce – skokového poháru národů. Jeden z nich ve složení Artist-L s Danielem Pospěchem, Lady se Sárou Buchlovou a Wolke s Petrou Dvořákovou v sedle dokázal získat třetí příčku, další dva týmy pak obsadili pátou a šestou pozici. Navíc se jedna z našich jezdkyň - Petra Dvořáková s Daylight – zapojila i do smíšeného česko-slovenského týmu, který získal stříbro.

Veliká konkurence byla také ve všech drezurních soutěžích. I zde se ale podařilo našim jezdcům uspět a obsadil velmi slušné pozice včetně dvou medailových. Valach Arcane s Martinou Studničkovou v sedle získali stříbro mezi téměř čtyřicítkou mladých koní.  Valach Hany s Laurou Liškovou pak nejprve ovládli první kolo, v küru pak podali velmi pěkný výkon a v ještě více obsazené soutěži starších koní získali bronz.

Dokonce tři medaile (dvě stříbra a bronz) se podařilo získat Gabriele Filipové s valachem Amuletem, která startovala mezi mladými koňmi hned ve třech westernových disciplínách – Trailu, Horsemanshipu a Ranch Ridingu.

Ani ostatní účastníci ale neudělali žádnou ostudu, ať už startovali v parkuru, drezuře, všestrannosti či soutěži spřežení. Podrobnější informace o jejich výkonech vám přineseme v článku, který pro vás připravujeme a brzy jej společně s kompletními výsledky a fotogalerií zveřejníme na www.haflingove.cz.

Český svaz chovatelů haflingů, který jako člen pořadatelského světového svazu nominoval naše účastníky na šampionát, srdečně blahopřeje všem účastníkům a děkuje jim za perfektní prezentaci našich koní v zahraničí. Velký dík patří také všem, kteří jakkoliv pomohli s organizací jak svazu, tak samotným soutěžícím a samozřejmě také našemu sponzorovi Ville Gineta.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.