OH 2016 Rio de Janeiro - skoky: Družstva pro Francii a zlatý Nick Skelton!

Od 5. do 21. srpna 2016 probíhají v brazilském městě Rio de Janeiro olympijské hry s jezdeckými disciplínami skoky, drezura a všestrannost. Na koho se můžete těšit ve skokových soutěžích? V srpnovém Jezdectví najdete televizní program olympijských soutěží! / Bez Delestreho / I. kval. - První čistý parkur předvedl Christian Ahlmann s Taloubetem (GER) / V čele Němci a Brazilci. / 1. kolo družstev - Brazílie, Německo, Nizozemsko a USA bez chyby. / 4 diskvalifikovaní jezdci / Zlato má Francie / V pátečním finále nenastoupí ani Ludger Beerbaum, ani Janika Sprunger / Všichni koně prošli vetcheckem /Startka na finále zde/ Meredith vzdala / Po I. finálovém kole 13 čistých / II. kolo hned úvodní jezdkyně Diniz s nulou / 6 dvojic se rozeskakuje o medaile! / Zlato pro Skeltona, stříbro pro Fredricsona a bronz Lamaze!

Seznam jezdců | Startky a výsledky

 

VŠECHNY ZAJÍMAVOSTI PRO VÁS SLEDUJEME A NAJDETE JE V ZÁŘIJOVÉM JEZDECTVÍ!

 

Startka na finále zde, finále se jede od nuly

finále

I. kolo

Meredith Michaels-Beerbaum vzdala poté, co odskočila s Fibonaccim o cvalový dříve do jedničky, ovšem překonala ji, pokračovala ještě na druhý skok, který překonali bez chyby.

Kdo má před druhým finálovým kolem největší šanci na medaili? Německo a Švýcarsko, protože postupují s nulou dva jezdci - Ahlmann a Deusser a Guerdat a Fuchs. Ovšem čistých je více: Skelton, Al Thani, Moya, Bosty, Dubbeldam, Lamaze, Fredricson, Edwina a Farrington. Trestý za čas má René Tebbel a Argentinec Albarracin.

II. kolo

Hned úvodní jezdkyně Luciana Diniz a Fit For Fun předvedli skvělou bezchybnou jízdu a rozloučili se tak důstojně se stadionem Deodoro. Ve světle dalších výkonů byl jejich výkon velmi úctyhodný - von Eckerman a Ben Maher 12, Tiffany Foster 16, Rozier 8...Luciana se ujala vedení se 4 trestnými body. Domácí jezdec Pedro Venuss a Quabri dokončili jen s 1 trestným bodem, ovšem zařadil se až za Lucianu s celkovými 5 trestnými body. Stejně jako Brazilec dokončil i katarský Rumaihi a Gunder (celkem 5).

Kevin Staute a Revuer shodili celý dvojskok, takže ani on se neposunul před Portugalku.

Další nula v podání Američana McLain Warda a Azura a celkem 4tr. b., poté i domácího Dody a vypadá to, že by mohlo být irozeskakování o medaile.

Skvělý výkon jen s 1 tr. b. předvedl Argentinec Albaraccin s Cannavarem a ujal se vedení se 2 tr. b.

A máme prvního celkově s nulou - Nick Skelton a Big Star (a vy jistě víte, že v srpnovém Jezdectví nám vypráví Miru Skřivanová o dobách, kdy této hvězdné dvojici pomáhala jako ošetřovatelka...)

Bohužel Jeroen Dubbeldam se Zenithem nestihl o kousíček čas a dokončil s 1 tr. b., což znamená průběžně druhý!

A olympijská zlatá dvojice z Londýna zajistila, že o zlato se bude rozeskakovat - min Guerdat a Skelton! Čekáme na třetí celkovou nulu a dalšího účastníka rozeskakování!

A nemuseli jsme čekat dlouho - hned další jezdec, katarský Al Thani a First Devision dokončili také bezchybně a jdou do rozeskakování...

Ani jeden Němec nebude v rozeskakování - Judy Melchior rozesmutnila chyba Christiana Ahlmanna a Taloubeta T, a ani Deusser s First Classem nezůstal bezchybný (oba končí se 4 tr. b.).

Kdo však v rozeskakování o zlato bude, a přitom může zůstat bez medaile, je Američan Kent Farrington a Voyeur.

Peder Fredricson a All In jsou také v rozeskakování za Švédsko...A bylo by divné, kdyby tam chyběl poslední startující, Lamaze...:-)

I přes malinké problémy na A dvojskoku dojel i Kanaďan Lamaze s Fine Lady s nulou...a v rozeskakování o zlato je 6 dvojic...

Do rozeskakování nastoupil  první a nejstarší účastník Skelton a samozřejmě musel jet rychle - a nechyboval...42,82 čas....

Steve Guerdat měl chybu hned na jedničce...4 a 43,08...

Šejk Al Thani jako třetí startující a chyboval na oxeru nad vodou...a ještě na posledním oxeru....celkem 8 a v 45,03...

Kent Farrington také chyboval na jedničce...a na posledním...8 a 42,23...

Peder Fredrikson čistě a 43,35!

A napínavé - Eric Lamaze a Fine Lady jeli o sto šest...Čas měli nejrychlejší, 42,09, ale bohužel chyba rozhodla o tom, že bere bronz, zlato Skelton a stříbro asi největší překvapení Fredricson!

Olympijský vítěz Nick Skelton. foto FEI

 

18. 8. 13:33 HOD: Do finále nenastupuje ani Němec Ludger Beerbaum (kvůli pravidlu, že z jednoho státu může nastoupit max trojice jezdců), ani Švýcarka Janika Sprunger (ze stejného důvodu). Ve čtvrtek veterinární kontrola.

 

II. kolo družstev a III. kvalifikace jednotlivců

Ještě před koncem soutěže bylo jasné, že Francie získává zlato (3 tr. b.). Stříbro jde do USA (5). A o bronz se rozeskakuje Kanada a Německo s osmi trestnými body. Německo však již po třech jezdcích mělo nulu, zatímco Kanada 8, navíc v pomalejším čase. Bronz tedy putuje do Německa.  

V této soutěži družstev nakonec opravdu nenastoupil ani diskvalifikovaný Jur Vrieling, ani Brazilec Barcha, protest brazilské ekipy nebyl uznán. V družstvu USA také nenastoupila Beezie Madden (Cortes C utrpěl menší zranění v předchozí soutěži a podle jezdkyně bude v zájmu jeho zdraví dále nepokračovat). Kvůli zdravotním potížím (kolika) dále nepokračuje ani Caasionato Micheal Whitakera.

17. 8. 10:30 HOD: Sbor rozhodčích rozhodl o diskvalifikaci 4 jezdců z důvodu stop krve na koni (nadměrné používání šporen a biče podle článku 242.3.1 skokových pravidel), jsou to: Cassio Rivetti, Stephan de Freitas Barcha, Nicola Philippaerts a Jur Vrieling. Posledně dva jmenovaní byli diskvalifikováni po prvním kole jednotlivců a tím pádem nemohou pokračovat v soutěži jednotlivců (v týmech však ano). Rivetti a Barcha byli diskvalifikováni ze soutěže družstev. Brazilci, kteří pokračují dál a měli by tím pádem startovat ve třech, podali protest. To jsou zprávy ze serveru worldofshowjumping.com. Zajímavé je, že na startovní listině pro druhé kolo Barcha figuruje. Budeme vás dále informovat.

I. kolo družstev - V úterý 16. srpna je na programu 2. kvalifikace jednotlivců a 1. kolo soutěže družstev. Hned první jezdkyně, Luciana Diniz s Fit For Fun si poradila z kurzem parkuru čistě. Sledovat můžete v přímém přenosu na webu České televize.

Bez chyby jsou družstva Brazílie, Německa, Nizozemska a USA. Následují Francie (1), Kanada (4), Švýcarsko (8), Švédsko (8). Velké zklamání zažívá tým Velké Británie, který po 13 trestných bodech končí na 12. místě a v soutěži dále nepokračuje. Postupuje pouze 8 nejlepších týmů a 45 jednotlivců.


I. kval. - První čistý parkur předvedl Christian Ahlmann s Taloubetem (GER) a ujal se v této honební soutěži vedení. Bohužel Jeroen Dubbledam se Zenithem šlápl do vody. Karambol v obratu měl Argentinec Quintana, kůň mu uklouzl a poté špatně odskočil, spíše tedy v poslední chvíli zastavil skok nad bazénkem a dvojice musela najet znovu.

Druhou čistou jízdu a průběžné druhé místo předvedl Kent Farrington s Voyerem.

Bohužel sedlo svého koně Fine Fleur du Marais opustil při doskoku Ukrajinec Cassio Rivetti.

Čistou jízdu mají kromě Němců také Francouzi (náhradník Rozier), USA a Švýcaři (Jannika Sprunger).

Na vodě kromě Jeroena chybovali také další jezdci - Malin Baryard-Johnsson a Abdelkebir Ouaddar. Chybě na širokém oxeru nad bazénkem se nevyhnula ani britská dvojice Ben Maher a Tic Tac. Ovšem Německo má další nulu zásluhou Meredith Michaels-Beerbaum a Fibonacciho (museli nastoupit místo Cornada a Marcuse Ehninga, kteří po poradě s veterinářem nenastoupili - Cornado se totiž při tréninku mírně zašlápl).

Před první přestávkou přidal nulu i Nizozemec Vleuten, nul je celkem osm včetně domácích nebo Belgičanů.

Kromě Němců přidali druhou nulu Brazilci zásluhou Dody de Miranda  a Cornetta K. Nulu dále na kontě má Katarec Al Thani a Švéd Fredricson.

K pádu došlo také u jezdkyně Penelope Leprevost, k vyloučení u Ference Szentirmaie nebo Jur Vrielinga (z důvodu stopy krve na koni). Přesto je po prvním kole 24 bezchybných výkonů.

Bez chyby jsou družstva Brazílie a Německa, s chybou Kanada, Francie, Nizozemí, Švýcarsko, s 5 trestnými body Katar, s 8 trestnými body Španělsko, Velká Británie, Švédsko a USA. Ukrajina bohužel má dva vyloučené jezdce a pokračuje jako poslední.


Aktualizace 13. 8. 21:10 HOD: Francouzská ekipa řeší další problém. Klisna Flora de Mariposa prodělala lehčí koliku a musela vynechat zahajovací trénink. Nedělní start dvojice Penelope Leprevost a Flora de Mariposa je tak nejistý. Finální rozhodnutí padne v neděli ráno. Pokud dvojice nenastoupí, bude tým Francie pouze tříčlenný. Dvojici Simon Delestre a Ryan des Hayettes již nahradil Philippe Rozier a Rahotep de Toscane.

Aktualizace 12. 8. 16:10 HOD: Dnes ráno proběhla veterinární přejímka koní účastnících se skokových soutěží. Kromě argentinské rezervy, 12 letého valacha Eliot DWS, prošli všichni koně. Eliot DWS bude předveden ještě v sobotu ráno. Tři koně byli během přejímky odesláni do holding boxu, ale nakonec prošli všichni - australský Amarillo (James Patterson Robinson), švýcarský Nino Des Buissonnets (Steve Guerdat), americký Zeremonie (Laura Kraut).

Skokové soutěže odstartují v neděli 14. srpna od 10 hodin místního času. Účastnit se soutěže družstev bude 15 zemí. Dalších 12 zemí budou reprezentovat jednotlivci.

Aktualizace 10. 8. 19:50 HOD: Simon Delestre dnes oznámil, že jeho kůň se nebude moci zúčastnit soutěží na olympijských hrách. Ryan des Hayettes, 11 letý valach a vítěz bronzové medaile z mistrovství Evropy v roce 2015 se zranil v boxu. Dvojici nahradí rezervní pár Philippe Rozier a Rahotep de Toscane.

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.