Sestry Jančářovy na CDI3* ve Fótu

Jednou z posledních zastávek české drezurní reprezentace v letošní sezoně byloCDI3* na předměstí Budapešti, ve Fótu 20.-22.9. Z původně pěti nahlášených českých dvojic se ze zdravotních důvodů omluvili F. Sigismondi, dále pak na startovních listinách chyběl vítěz loňského Grand Prix a Grand Prix Special, Athos. Ema Jančářovátak startovala jen s mladším Diplomatem v malé rundě spolu s Idou Jančářovou a Lancelotem. 

V rámci závodů se konala i řada otevřených soutěží CDN a také paradrezurní soutěže. CDI v kategorii pony ovládla po všechny dny suverénně švédská jezdkyně Lina Dolk s nádherným bílým pony hřebcem Oj Oj. Stejného vítěze měla po všechny dny i kategorie juniorů, a to maďarského jezdce Petera Jenei s talentovanou hanoverskou klisnou Florou. V kategorii mladých jezdců první dva dny dominoval rovněž maďarský Barnabás Gémes a Ballentino, ve volné sestavě jej však na druhou příčku odsunula Alina Larissa Djaber Ansari a Donna Rubina z Rakouska.

CDI3* opepřila přítomnost pro nás relativně „exotických“ ekip, a to švédské, ruské a britské. A právě zástupce švédské ekipy, Mattias Jansson, společně s nádherným hřebcem Dalwhinniem, suverénně ovládl malou rundu, v küru dokonce s tímto potomkem slavného De Nira překročil hranici 73%. Na dalších místech už tolik jasno nebylo. Druhou příčku obsadila po první dva dny u nás známá rakouská olympionička Sonja Grossauer a Davignio, v küru se na tuto pozici dostala maďarská Katalin Farkas a Absynthe. Na řadě koní se projevila nervozita z poměrně obtížného obdélníka, v jehož těsné blízkosti je umístěn vepřín a k němu přivázáno na řetězech deset hlídacích psů. Mezi nimi byl bohužel i Diplomat, který v pátek připravil své jezdkyni perné chvíle ve cvalové práci, kdy odmítal poslušnost a napjatý výkon byl hodnocen pouhými 61,740%. Naopak zkušený Lancelot byl zcela v pohodě a pěkné předvedení bez výraznějších chyb znamenalo pro Idu Jančářovou solidní páté místo a 63,210%. I v sobotním Intermediate I se Idě s Lancelotem úloha vydařila a procentuální výsledek byl identický jako páteční. Diplomat se již v sobotu poněkud uklidnil a i s chybou v koeficientovém cvalovém cik-cak překroku získal pěkné hodnocení 65,630% a pátou příčku. Nedělní kür se Idě tolik nepovedl jako předchozí jízdy, bohužel chybovali s Lancelotem v obou řadách a získali tak 62.550%. Diplomat předvedl pěkný kür hodnocený 67,120%, což znamenalo třetí příčku před rakouskou Sonjou Grossauer.

Ve velké rundě tedy tentokrát bez Čechů, zato s napětím. Zatímco první den švédský reprezentant Mattias Jansson s Tsarevitjem zvítězil v Intermediate II, v Grand Prix nezískal ani 60% a jen o vlásek postoupil do nedělního finále. Grand Prix i Grand Prix Special s přehledem ovládla Britka Kay Maxted a potomek slavného Gribaldiho, Privaldi. V nedělním Grand Prix küru pak udělala velkou radost domácím Zsofia Dallos, která v sedle svého nového koně Oxforda vybojovala první příčku po třetím a pátém místě s předešlých soutěží.

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.