Seznamte se: Tinne Vilhelmson Silfvén

Švédská drezurní jezdkyně Tinne Vilhelmson Silfvén začala jezdit v sedmi letech díky mamince, která se věnovala drezuře a tak dceru naučila základům. Závodit začala s poníkem Kandidat a postupně měnila koně, až se dostala do národního týmu a stala se skandinávskou mistryní s koněm Monsoon. Jaké jsou její největší úspěchy?

Poté strávila pět let s legendárním drezurním trenérem Walterem Christensenem v Německu, kde trénovala i pracovala. Toto období pro ni bylo získáváním cenných informací a budováním profesionální dráhy. Po návratu z Německa si ve Švédsku koupila svoji první Grand Prix klisnu Caprice. S ní prožila dlouhou kariéru včetně účasti na dvou olympijských hrách, jednom mistrovství světa a dvou mistrovstvích Evropy. V roce 1993 vyhrála s Caprice své první národní mistrovství. Založila si také vlastní podnikání. Trénování koní a mladých jezdců, které upřednostňuje dodnes.

Dalším koněm po Caprice byl Cezar, s kterým se účastnila jedné olympiády a dvou mistrovství Evropy. V roce 2000 se seznámila s Antonií Johnson, která hledala jezdce pro svého tříletého hřebce. Tak začala spolupráce a přesun do hřebčína Lövsta, kde se Tinne stala tréninkovou manažerkou.

Jak sama říká, od té doby se stalo mnoho neuvěřitelných událostí. „Závodila jsem s Cezarem na olympijských hrách v Sydney, narodil se syn Lucas, účastnila jsem se s koněm Solos Carex mistrovství světa v Jerezu, olympijských her v Aténách, finále Světového poháru v Las Vegas. Po jedenácti letech jsem se stala v roce 2004 opět Švédskou mistryní. V roce 2008 jsme na olympijských hrách v Hong Kongu obsadili páté místo mezi týmy a dvanácté individuálně.“


V roce 2012 obsadila s novým koněm Don Auriello páté místo mezi týmy a jedenácté individuálně na olympijských hrách v Londýně. S Donem Auriellem stanovila švédský rekord v Grand Prix (79,553%) a Grand Prix Freestyle (84,700%). Na konci roku 2013 se dvojice dostala do první desítky světového drezurního žebříčku FEI, kde se drží dodnes.

„Práce s koňmi je jedinečná. Každý kůň a každý den je nová výzva, nová otázka na kterou je potřeba najít odpověď. Práce s koňmi není jen životním posláním, ale je to také touha a radost. Konec konců, je to způsob života.“

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.