Spřežení: Rozhovor s rozhodčím Lubošem Kocmanem

Jelikož se tento týden nic vážného ve spřežení neudálo, rozhodl se Vladimír Štursa pro další díl rubriky spřežení vyzpovídat svého dlouholetého kamaráda, příznivce a rozhodčího spřežení Luboše Kocmana, který byl v letošním roce hlavním rozhodčím při MČR ve spřežení v Semicích.

Rozhodčí spřežení Luboš Kocman.

 

1) Jak jsi se dostal ke koním a proč jsi nezačal závodit?

Narodil jsem se v dostihové stáji tehdejšího Plemenářského podniku Kladruby nad Labem v Kolesách. Můj otec Jiří Kocman zde působil jako dostihový jezdec, až po roce 1969 přešel do hřebčína v Kladrubech a začal se věnovat zápřahům. Naše rodina pracuje po pět generací s koňmi. Můj pradědeček Čeněk Kocman byl osobní kočí opata Strahovského kláštera. Děda Josef Kocman, pražský fiakrista a povozník, otec je jedna z legend našeho vozatajství. Já jsem se vyučil podkovářem v Jaroměři a můj bratr Martin Kocman je sedlářem v kladrubském hřebčíně, jeho syn Jakub Kocman je dostihový jezdec působící částečně doma a na britských ostrovech. Pak není divu, že jsem se začal věnovat rodinné tradici. Závodit jsem nezačal, protože vozatajský sport je velice náročná disciplína, jak finančně, tak časově. Několikrát jsem si vyzkoušel závody spřežení jako přísedící, a to ještě když jsem byl zaměstnancem kladrubského hřebčína. Ale v současné době se závodům spřežení věnuji výhradně jako rozhodčí.

 

2) Jak dlouho jezdíš na závody spřežení?

To je strašně těžké. Už jako kluk jsem jezdíval na slavné Jezdecké dny do Humburk, kde táta sváděl vozatajské souboje s panem Dymešem. Postupem času jsem se stále více zajímal o problematiku pravidel a vlastně celého dění kolem tohoto odvětví jezdeckého sportu. Kolik závodů jsem dosud viděl nemůžu říct, ale jako divák jsem byl na patnácti mistrovstvích světa ve čtyřspřeží a párech.

 

3) Jaké jsou Tvé nejhezčí závody a nejhorší?

Každé závody mají svou atmosféru a nejlépe je to poznat na závodech, které navštěvuji již řadu let za sebou, tedy ty domácí. Své kouzlo měly závody v Moravském Krumlově. Pověstné pohodou jsou závody v Bolehošti – Lipinách. Svou zajímavou kulisu se stánkem „Pod hůrou“ mají Semice, kde se letos velice vydařilo MČR ve spřežení. Rád vzpomínám na MS v polské Warce, kde jsme díky zázemí teamu pana Hroudy, který přijel s kompletně vybavenou kuchyní, získali velké renomé jako hostitelé. Naproti tomu velice nepříjemné bylo MS v belgickém Waregemu, kde se kvůli vytrvalým dešťům a následnému blátu celé mistrovství prodlužovalo. Nejhorší jsou však závody, kde nefunguje servis a zázemí pro jezdce a diváky .

 

4) Jaký okamžik Ti nejvíce utkvěl v paměti? Jako divákovi, jako arbitrovi a jako rozhodčímu.

V roce 1990 jsem byl na prvních Světových jezdeckých hrách ve Stockholmu. V překážce č.7 - jedné z velice pěkných maratonových překážek, si při rychlém výjezdu z překážky hodil podsední příojní kůň maďarského reprezentanta Józsefa Bozsika přední nohu za vážiště předních koní a vyskákal z překážky po třech. Ovšem ještě než projel cílem, vtrhla do prostoru překážky skupinka tří švedských ochránců zvířat a utíkajíc za kočárem tloukla pěstmi přísedící do zad. Samozřejmě, že hned za cílem jezdec zastavil a vše uvedl do náležitého stavu.

Jako arbitr jsem jel v rakouském Altenfeldnu v soutěži dvojspřeží s jezdcem Hankiewitchem, který reprezentoval Rakousko. Na překážce, která je přímo na kolbišti, tedy kde je největší koncentrace diváků, jsme se převrátili. Jelikož bylo jako mnohokrát v Altenfeldnu řádně napršeno, válel jsem se celý v bahně. Závod jsme dokončili a tento zážitek nás spřátelil.

Jako rozhodčí mám smůlu na závody v Semicích, kde jsem se při hodnocení drezurních úloh již několik let po sobě "upísknul". Tak doufám, že mi bylo odpuštěno, a že se mi to už nestane.

 

5) Co si myslíš o českém spřežení na mezinárodní scéně?

V každém případě jdeme dopředu, ano pomalu, ale krůček po krůčku si budujeme své místo na mezinárodních kláních. Ty časy, kdy jsme se pohybovali na koncích výsledkových listin jsou už minulostí. Většina našich předních jezdců svými úspěchy a prezentací postavila v zahraničí dobrou základnu nastupující generaci, a ta se snaží připravit si svá spřežení podle současných trendů zápřahového sportu, aby tak mohla konkurovat, nechci říci špičce, ale jezdcům v první polovině světového žebříčku.

 

6) Již pár let působíš jako rozhodčí. Co vše je k tomu potřeba?

První a základní věcí je zájem o vozatajský sport a zápřeže vůbec, pak úspěšné složení zkoušek na rozhodčího. Neustále studium pravidel a sledování změn a směrů v tomto odvětví. Dále trocha štěstí, aby ses jako začínající rozhodčí dostal do podvědomí pořadatelů a byl pozván k rozhodování soutěží. Musím podotknout, že vozatajské soutěže trpí velkým nedostatkem rozhodčích, a tímto bych chtěl vyzvat případné zájemce, aby neváhali a pustili se do splnění podmínek pro rozhodčí vozatajského sportu, aby mohli obohatit sbory rozhodčích v příštích letech.

 

7) Myslíš si, že ČR je schopna uspořádat další DAP nebo MS?

Nejdůležitější je sehnat dostatek finančních prostředků na takovýto velký podnik. Ideální by byl silný generální sponzor, který by celé mistrovství zaštítil. Ale je nám všem jasné, že v současné době se štědrý donátor hledá velice špatně, protože vozatajství není masovým sportem. Po organizační stránce bych neviděl větší problémy. S DAP již máme zkušenost, je to v podstatě větší mezinárodní soutěž. S takovým to typem soutěží má velké zkušenosti pan Šimáček v Nebanicích a nebo hřebčín Kladruby nad Labem. Mistrovství světa je velice prestižní věc a u nás by bylo velice vhodné uspořádat třeba MS v jednospřežní, v kuloárech je zmiňované pardubické závodiště, které má velice dobrou infrastrukturu. Do budoucna se uvidí, jaké možnosti se naskytnou a jaká bude vůle uspořádat velký vozatajský svátek v podobě mistrovství světa, který by jistě o kousek pozvedl renomé českého vozatajství ve světě.

 

Děkuji Ti za vyčerpávající odpovědi a do budoucna Ti přeji mnoho šťastně odpískaných a odposuzovaných závodů spřežení.

 

Autor : Vladimír (Mikeš) Štursa

Foto: Romana Němcová

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.