TAXIS GLADIATOR RACE se stal největším závodem v rámci seriálu Gladiator Race

Druhý ročník extrémního překážkového běhu TAXIS GLADIATOR RACE přilákal do Pardubic rekordní počet běžců. Během pouhých dvou dnů se na tratě vydalo na 2400 závodníků. Hlavní závod, do kterého vyběhl v elitní vlně i kůň jménem Veles, odstartoval vítěz Velké pardubické žokej Jan Kratochvíl.  

Start anglického plnokrevníka Velese byl pro návštěvníky velkým překvapením. S jezdkyní Karolínou Mandysovou v sedle vyběhl společně s hvězdami extrémních překážkových běhů. Do hlavního závodu TAXIS GLADIATOR RACE odstartovalo 1540 běžců, mezi nimi i dvě mistryně světa Zuzana Kocumová a Stanislava Babušková. Na startovní listině byli také závodníci z Německa či Slovenska a dokonce i nevidomá běžkyně Eva Lesová.

Dostihový sport reprezentoval čtyřčlenný tým ve složení Patrick Boekhout, Jakub Spáčil, Michal Mikšovský a Jan Odložil, který v letošním roce startoval i ve Velké pardubické a poznal tak skok přes Taxis jak v sedle koně, tak i bez něj. V konkurenci téměř 50 týmů vybojovali osmé místo. V „žokejském týmu“ chtěl startovat i vítěz Velké pardubické Jan Kratochvíl, který si tento typ závodu vyzkoušel poprvé v loňském roce a nadchl se pro něj tak, že si najal i kondičního trenéra. Letos ho na start závodu ale nepustilo zranění, proto se ujal role startéra.

Dvojnásobná mistryně světa Zuzana Kocumová zvítězila mezi ženami nejen v hlavním závodu, ale také v předchozím NIGHT Taxis Gladiator Race. Výborně se prezentovala také trenérka dostihových koní Helena Blažková, která v ženách vybojovala třetí místo. Do pátečního nedělního závodu NIGHT Taxis Gladiator Race odstartovalo 385 běžců, do dětského závodu v sobotu vyběhlo na 450 holek a kluků.

Hlavní závod streamovala Česká televize, která v sobotu 1. prosince odvysílá ve 17:20 hod. a 23:20 hod. na programu ČT Sport také dvacetiminutový záznam.

„Na organizaci dvoudenního závodu se podílelo bezmála dvě stě padesát lidí, z toho dvě stě dobrovolníků. Všem patří velké poděkování,“ řekl ředitel závodu Pavel Cibulka. „Areál dostihového závodiště je unikátní lokalitou a nabízí širokou škálu možností, jak jej využít. Závodníci si pochvalovali atmosféru závodiště i jeho zázemí.“

Letošní ročník závodu TAXIS GLADIATOR RACE byl v duchu hesla z dob římské říše a gladiátorských her „chléb a hry“. Účastníci závodu za svůj výkon dostávali tradiční pardubické produkty – perník, speciálně pro tento závod upečený pardubický chléb a pivo Taxis z produkce pardubického pivovaru Pernštejn, ale také medaili v podobě zlaté podkovy. TAXIS GLADIATOR RACE 2018 se mohl uskutečnit i díky podpoře partnerů FOXCONN, AUTO IN, město Pardubice a Pardubický kraj.

Další ročník TAXIS GLADIATOR RACE se uskuteční ve dnech 30. listopadu – 1. prosince 2019. Registrace na tento závod budou spuštěny už ve středu 28. listopadu 2018. V letošním roce byly registrace vyprodané už 14 dnů před startem závodu.

 

 

 

Původní tisková zpráva

Druhý ročník extrémního překážkového běhu TAXIS GLADIATOR RACE znovu míří do domova Velké pardubické. Na trať legendárního a nejtěžšího kontinentálního dostihu vyběhne přes dva tisíce závodníků, kteří chtějí zažít Velkou pardubickou na vlastní kůži. A tak pořadatelé v Pardubicích hlásí – hlavní závod i dětské klání mají vyprodáno. Registrovat se je možné už jen do nočního závodu.

TAXIS GLADIATOR RACE se koná 23. a 24. listopadu.  V pátečním NIGHT Taxis Gladiator Race zbývá ještě několik málo volných míst, o která se lze přihlásit na www.gladiatorrace.cz. V sobotním KIDS Taxis Gladiator Race bude startovat téměř pět set dětí, v hlavním TAXIS GLADIATOR RACE se na trať dlouhou 6900 metrů s více než jednatřiceti překážkami vydá 1600 dospělých. Chybět nebude špička OCR běhů v České republice v čele s dvojnásobnou mistryní světa Zuzanou Kocumovou. Velkou pardubickou na vlastní kůži si vyzkouší také „žokejský tým“ ve složení Patrick Boekhout, Jan Odložil, Jakub Spáčil a Michal Mikšovský. Ženy bude reprezentovat trenérka dostihových koní Helena Blažková, která nedávno vybojovala páté místo na mistrovství světa v Anglii. Pořadatelé slibují také jedno velké překvapení – v elitní vlně bude startovat jeden speciální host a velký závodník.

„Jsme nadšení, že druhý ročník závodu je dopředu vyprodán, a to i přes navýšení kapacity oproti loňskému roku. Znovu máme vymyšlenou trať, která využívá jak dostihových, tak i gladiátorských překážek. Oranice, nezpevněná půda, vodní příkopy a podobně dávají závodu další dimenzi. Věříme, že si závod všichni užijí a že si z Pardubic odvezou skvělý zážitek,“ říká ředitel závodu Pavel Cibulka.

Letošní ročník závodu TAXIS GLADIATOR RACE je tak trochu věrný i legendárnímu výroku z dob římské říše a gladiátorských her „Panem et circenses“, tedy chléb a hry. Na účastníky závodu v cíli čekají dárky v podobě tradičních výrobků, které k Pardubicím patří – pardubický perník, chléb upečený speciálně pro tuto příležitost v pardubické pekárně Odkolek a pro dospělé také pardubické pivo z produkce pivovaru Pernštejn stylově nazvané Taxis. Medaili – zlatou podkovu si budou moc na krk pověsit všichni, kteří závod dokončí.

Závod bude odstartován v několika vlnách z dostihových startovacích boxů. Na trati odpovídající distanci Velké pardubické na závodníky čekají tradiční dostihové překážky včetně Taxisova příkopu a navíc i překážky typické pro Gladiator Race. Závod bude živě streamován na webu České televize, která také 1. prosince odvysílá dvacetiminutový sestřih závodu.

„Před loňskou premiérou Taxis Gladiator Race jsme byli plní očekávání, jak se závod ujme a jaký o něj bude zájem. Letošní počet závodníků ukazuje, že spojit tento typ závodu s Velkou pardubickou je zajímavá cesta a snad neřeknu příliš, když prozradím, že jsme se už domluvili na ročníku 2019,“ dodává Martin Korba, výkonný ředitel a místopředseda představenstva Dostihového spolku a.s.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.