Závody všestrannosti na Borové

Druhý víkend po finále Zlaté podkovy (4. – 5. 9.) proběhl již třetí ročník „tradičních“ závodů všestrannosti na Borové u Chvalšin. Areál manželů Marcely a Vlastimila Kamírových se nachází na pomezí chráněných krajinných oblastí Blanský les a Šumava.

Překrásné prostředí a výjimečná pohostinnost majitelů farmy přilákaly do Borové skoro 50 sportovních dvojic. Někteří z jezdců a koní si zde vyzkoušeli svoji dráhu všestrannosti poprvé, jiní prověřovali mladé koně, další přijeli na příjemnou sportovní dovolenou. Co je velmi podstatné, převážná většina v neděli odjížděla s pocitem příjemně stráveného víkendu.

Závody probíhaly pod záštitou děkana přírodovědné fakulty Masarykovy univerzity Brno a finanční ceny do obou vypsaných soutěží ve výši 25.000,- Kč věnovala firma KAMÍR a Co Pacov a JAN HOFBAUER ze Stříbce. Závody proběhly pod taktovkou zkušené hlavní rozhodčí Věry Fišarové z Humpolce a rozhodčích p. Zdeňka Němce a Ing. Květy Mošnové. Výsledkový servis zajišťovala jako tradičně p. Jana Bambuchová. Na crosové trati, oproti minulým ročníkům, vznikly za výrazné pomoci stavitele p. Zdenka Ságla, nové terénní skoky, velmi citlivě volené pro začínající koně a jezdce. Mezi mnoha dalšími  i nová vodní kombinace pro koně a jezdce stupně L a vyšší.

Na startovní listině všestrannosti stupně Z mohli diváci sledovat 28 dvojic, z nichž 23 soutěž dokončilo. Vedoucí místo si od prvního dne s notnou dávkou štěstí v závěrečném parkuru udržel ing. Pavel Vaněk s pětiletým plnokrevným CARNAL DANCE z JK Ratibořské Hory, druhé místo obsadila vynikající Jana Havelková na koni NARDY 1 z JK Tůně a třetí Pavlína Sůrová na mladém, impozantním BONUS 1 ze stáje Vasury Kolesa.

Dále v konkurenci velkých koní zazářila svým výkonem domácí Barbora Kamírová na pony PRINCESS AIDA, která po omylu v drezurní části dokončila jak cross, tak parkur bez jediného trestného bodu a obsadila 5. místo. Je třeba zmínit i výkony výborných mladých koní CQRTÉZE 10 se zkušeným Pavlem Březinou z JK Opřetice nebo premiérové výkony mladých klisen GRACE 7 a  DAMONA 1 z JK Dolli Zálší.

Borová

Tereza Kamírová a Kings Black Beauty.

Borová

Marie Mračková a Vacidara.

Borová

Kristína Bohmová a Bel Baggio.

 

 

Pokud se týká mladých jezdců, přihlížející diváky uchvátili výkony v crossu mladé Marie Dvořákové z Neveklova na koni MEGHALAYA a CHOCK, Terezy Kamírové na appaloosa klisně KINGS BLACK BEAUTY nebo Elišky Orctové na zkušené, ariozní klisně BATULE, kterou si jistě všichni pamatují po jezdcem Jiřím Pažoudkou. Ve startovními poli nezůstali bez povšimnutí další velmi zajímaví koně a mladí jezdci, kteří mají před sebou velmi slibnou budoucnost.

Soutěží se zúčastnila i rakouská jezdkyně a účastnice olympijských her 2004 v Aténách p. Margit Appelt s koňmi Ronja Appelt a El Grand Silver a dodala tak těmto soutěžím mezinárodní punc. Do soutěže stupně L nastoupilo 16 dvojic. Po velmi zdařilé drezurní zkoušce se vedení v soutěži ujal Jiří Maxera na koni DESIRE. Polovina startovního pole měla větší, či menší problémy v crossové části, a tak se s napětím očekávala závěrečná nedělní parkurová zkouška.

V nedělní kondiční zkoušce prošli všichni koně, až na jedinou výjimku, bez problémů. Stavitel Zdenek Ságl spolu s technickým delegátem a zkušeným jezdcem všetrannosti p. Bohuslavem Šubrem postavili velmi technicky náročný parkur, který prakticky rozhodl o nejlepší dvojici závodů. Tou se stala bezesporu dvojice Lucie Saifrtová s klisnou IOTA BLEU z JK SS Quinta Hvězda, která jako jediná překonala parkurovou zkoušku bez trestných bodů a získala tak hlavní prémii závodu 5500,- Kč, fotoaparát Olympus a další věcné ceny, které jezdkyni předal čestný ředitel závodů  p. Doc. RNDr. Milan Gelnar CSc. Jiří Maxera po nešťastné jedné chybě a malé penalizaci za čas na parkuru skončil druhý a na třetím místě se umístila Margit Appelt s koněm Ronja Appelt.

Všichni účastníci těchto jezdeckých závodů odjeli z pocitem, že v Borové vzniká další areál vhodný k pořádání předkola Zlaté podkovy, neboť servis a zázemí týmu farmy Borová je velice profesionální. Přejme tak jihočeské oblasti, kde není všestrannost zrovna velmi populární a podporovaná, hodně úspěchů a mnoho takto úspěšných závodů.

Text: Ing. Pavel Vaněk

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.