Koně v akci 2016: Kůň a sport - soutěž o vstupenky

Největší setkání koní a lidí v domově slavné Velké pardubické. To je mezinárodní výstava Koně v akci. Na dva dny a pouze jednou v roce vždy o prvním zářijovém víkendu se pardubické závodiště stává světem koní a lidí. Ve dnech 3. – 4. září se tu odehraje už 18. ročník mezinárodní výstavy Koně v akci, tentokrát s podtitulem Kůň a sport. Aktualizace 2. 9. 12:00 HOD: Letošní výstava Koně v akci dosáhla plnoletosti a své oslavuje opravdu velkolepě. Pořadatelé v rámci 18. ročníku výstavy připravili nabitý a rozmanitý program, jehož podtitulem jsou KONĚ A SPORT. Kompletní program najdete uvnitř.

Předběžný časový program

 

Předplatitelé, soutěžte o rodinnou vstupenku pro 4 osoby (2 dospělí + 2 děti)! Otázka zní: Jaké MČR letos v červenci hostilo pardubické závodiště:

A. skokové

B. drezurní

C. ve všestrannosti

Správnou odpověď s číslem předplatitele zašlete na email redakce@jezdectvi.cz do čtvrtka 1. 9. 2016 do 20. hodiny. Ze správných odpovědí vylosujeme 2 výherce, kteří obdrží vstupenky na sobotu a na neděli.

 

Aktualizace 2. 9. 12:00 HOD: Letošní výstava Koně v akci dosáhla plnoletosti a své výročí oslavuje opravdu velkolepě. Pořadatelé v rámci 18. ročníku výstavy připravili nabitý a rozmanitý program, jehož podtitulem jsou KONĚ A SPORT. V Pardubicích bude k vidění hned několik finálových závodů, šampionátů a soutěží, ale také několik novinek a pardubických premiér.

Brány závodiště se výstavě KONĚ V AKCI otevřou v sobotu 3. září a opět se uzavřou až v neděli 4. září v podvečer. Ovšem malá ochutnávka víkendového programu bude připravena už v pátek 2. září, kde se účastníci výstavy vydají na průvod městem, který v 16 hodin zakončí vystoupením na Pernštýnském náměstí. Současně na závodišti zahájí finále mladých koní v soutěžích všestrannosti a Mistrovství ČR haflingů v sedlových soutěžích.

Samotná výstava na pardubickém závodišti nabídne program pro všechny věkové i zájmové skupiny. Areál závodiště se návštěvníkům otevře v sobotu v 9 hodin ráno, kdy zahájí například parkur minikoní, chovatelské přehlídky a od 10 hodin i Indiánské městečko a dětská stanoviště.

Hlavní program začíná před tribunami ve 14 hodin slavnostním průvodem, ve kterém budou k vidění snad všichni účastníci výstavy. Připraven je rej kočárů, ukázky koňského pola, pony games, show fríských koní nebo noriků, své umění předvedou i dámy v sedle kladrubských koní a chybět nebude ani fríský valach Pieter van Diphoorn, který je nejen častým účastníkem různých show, ale tak filmovým „hercem“.

Pardubickou premiérou bude vystoupení českého „zaříkávače koní“ Miloslava Simandla. S koňmi pracuje v naprosté volnosti, jeho koně si umí na povel lehnout, zvednout nohu, vzpínat se, couvat, uklonit se, sednout si, dát nohu na Miloslavovo rameno, španělský krok nebo vrchol drezúry - cvik zvaný Piaffe – klusání na místě. Vrcholem vystoupení je bezpochyby skok všech koní ve volnosti, při kterém na koních stojí. A především umí přimět bitého či týraného koně, aby mu důvěřoval. Bez biče a násilí dokáže koně, kterým lidé ublížili, nebo týrané koně naučit znovu důvěře a poslušnosti.

Odpolední program bude pokračovat až do 16 hodin, kdy bude zakončen soutěží chladnokrevných siláků v těžkém tahu.

Neděle bude podobná, jen s tím rozdílem, že hlavní program začne už ve 12 hodin. Jeho součástí bude mimo jiné karneval masek na koních, ukázka výcviku policejních koní a také hned několik show – například v programu Hrátky s čertem se představí shirský hřebec, předvedou se westernoví koně při závodu mezi barely nebo závodu kolem tyčí, chybět nebudou ukázky čtverylky, drezury či skokanských dovedností malých i velkých koní.

Diváci uvidí také ukázky práce klusáků, práce na dvou lonžích a také neuvěřitelně adrenalinovou kozáckou jízdu. Svou práci s koňmi v absolutní volnosti znovu předvede Miloslav Simandl. Nedělní program ukončí dostihy všech různých plemen, úplnou tečku udělá v 17 hodin dostih chladnokrevných koní o Pohár ředitele závodiště.

Samozřejmě po celý den „poběží“ doprovodný program s přehlídkami, indiánským městečkem, dětskými stanovišti apod.

Součástí programu jsou také výstavy, například obrazů Emila Kotrby na tribuně D nebo fotografií k poctě vítěze Velké pardubické nazvané Miloš Svoboda a ti druzí v prostorách Tiskového střediska. V sobotu budou před tribunou A vyhlášeny výsledky soutěže MLS Pardubického kraje, v neděli se tu budou slavit Dožínky.

 

Vstupné je 90 korun, zlevněné vstupenky pro studenty a seniory nad 65 let stojí 50 korun. Děti do 140 cm mají vstup zdarma.

Při dopravě na závodiště je stále potřeba počítat s dopravní uzavírkou křižovatky Trojice.

 

Aktualizace 30. 8. 15:00 HOD: Dvoudenní výstavy Koně v akci nabízí hned několik šampionátů plemen koní. Předvedou se koně velcí i malí, temperamentní i rozvážní. Pořadatelé připravili i několik premiér na území České republiky.

Národní šampionáty a přehlídky se budou konat v sobotu i v neděli 3. a 4. září v paddocku a na travnatém kolbišti. Program.

Aktualizace 29. 8. 15:30 HOD: Velkým tahákem víkendové výstavy Koně v akci bude vystoupení českého „zaříkávače koní“. V hlavním sobotním i nedělním programu se představí Miloslav Simandl, který svou show přirozené komunikace s koněm oslňuje diváky nejen v Čechách, ale také v Německu. Podrobnosti v tiskové zprávě.

Aktualizace 27. 8. 9:00 HOD: Letošní téma výstavy Koně v akce sice zní Koně a pořadatelé ale mysleli i na nejmenší návštěvníky. V rámci programu připravili hned několik stanovišť pro děti, kde se můžou seznámit nejen s koňmi, ale také si vyzkoušet celou řadu dovedností. A především kde si užijí spoustu zábavy. Více v tiskové zprávě.

Aktualizace 25. 8. 12:00 HOD: Letošní výstava Koně v akci se koná už v tradičním termínu, tedy první zářijový víkend. A bude mít hned tři předehry. Páteční pozvánkou k rozmanitému programu výstavy bude prezentace koní v centru Pardubic, ale také finále kritéria mladých koní ve všestrannosti či Mistrovství České republiky haflingů v sedlových disciplínách přímo na závodišti. Podrobnosti v tiskové zprávě.

 

Tisková zpráva

Připraveny jsou chovatelské přehlídky všech možných plemen. K vidění budou koně od těch nejmenších až po mohutné chladnokrevné koně, kteří opět budou soutěžit třeba v tahu, ovladatelnosti či v orbě. Nebude chybět ani parkur minikoní, westernové ježdění a tradiční slavnostní přehlídka. Téma Kůň a sport není jen tak, od pátku 2. září se bude konat na pardubickém závodišti Finále kritérií mladých koní ve všestrannosti a Šampionát haflingů v sedlových soutěžích.

Samostatná sekce bude věnována dětem. Pro ně jsou připravena dětská stanoviště s různými soutěžemi, třeba miniparkurem s koníkem na tyči, postaveno bude westernové městečko s indiány, o zábavu se postará také kreslíř Jan Lušovský.  Nebude chybět ani „škola“ práce s chladnokrevnými koňmi, kdy si děti budou moci vyzkoušet své dovednosti.

Kromě toho nabídne doprovodný program také třeba pardubické Dožínky či ochutnávky regionálních potravin a vyhlášení výsledků soutěže MLS Pardubického kraje.

Upoutávkou na víkendovou výstavu bude také již tradiční akce s názvem Koně na náměstí, kdy se v pátek 2. září do ulic města vydá slavnostní průvod, který začíná v 15:00 hodin a pokračuje vystoupením na Pernštýnském náměstí od 16:00 hodin. V něm se představí účastníci výstavy, kteří svými krátkými ukázkami nalákají na bohatý víkendový program.

Účastníci výstavy a její návštěvníci, kterých se v posledních letech schází několik tisíc, mají možnost poznat práci s koňmi v pravém slova smyslu. Ukázky si mohou prohlédnout na dostihové dráze, v paddocku, ve stájích, na sportovních kolbištích. Všude jsou koně všech možných plemen a rázů, kteří jsou představeni v chovatelských přehlídkách odborného rázu, při sportovních soutěžích, v různorodých ukázkách jezdeckého umění nebo v bohatém doprovodném programu.

Setkání koní a lidí v takové míře a rozsahu, jaké nabízí výstava Koně v akci na závodišti v Pardubicích, je v České republice ojedinělé a rekordní.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.