Posedět si na koni...

Ti, kdo obětovali volnou sobotu a navštívili 17. května akci s poněkud záhadným názvem „2008 Paint Trail Ride“, nemuseli litovat. Ten den spojili své síly Paint Horse Club ČR a zlínský ranč Na vyhlídce, aby všem nabídli příjemný den v sedlech. A jelikož akce nebyla nijak limitována klubovou příslušností, plemenem sedlaných koní, barvou pleti ani náboženstvím, sešlo se nakonec v nádherném prostředí lipských Pasek téměř čtyřicet zájemců o společnou vyjížďku.

Původním impulsem k jejímu uspořádání byl nový pokyn mateřské APHA, aby její mezinárodní pobočky pořádaly ne jednu, ale aspoň dvě akce ročně. A jelikož dvoje závody jsou momentálně nad finanční síly klubu, zvolil jedinou další alternativu, tzv. trail ride - hromadnou vyjížďku do přírody. Původní pocit, že je třeba cosi dělat povinně, naštěstí brzy vystřídala chuť zkusit něco nového, chuť sejít se taky jednou bez závodních stresů a zajezdit si jen tak s kamarády.

2008 Paint Trail Ride

Ne náhodou padla volba na ranč Na vyhlídce. Kromě dlouholetých zkušeností s provozováním turistické jízdárny tady mají jednak početné stádo koní i pro ty, kdo zrovna s vlastním koněm přijet nemohou, a jednak mají kolem skutečný ráj rekreačního ježdění v podobě nekonečných pěšin a cestiček v lese i na loukách. Pokud tedy označíme 2008 Paint Trail Ride za vydařenou akci – což myslím můžeme – pak je třeba jedním dechem dodat, že to bylo hlavně zásluhou „rančerů“ Alice Machů, Milana Zbranka a jejich týmu. Ti totiž připravili celou akci doslova „na klíč“, zbývalo jen nasednout na koně a jet.

2008 Paint Trail Ride

Pravidla APHA určila, že trail má trvat 4 hodiny. Zkušený wrangler měl tedy dost času protáhnout účastníky jarními lesy kolem Zlína a prověřit jejich výdrž. I nejmladší účastník, jedenáctiletý Matěj Poláček, ale všechno zvládal na jedničku. Odměnou za bolavá kolena a naklepané sedací svaly byly málo trénovaným i otrlým jezdcům krásné výhledy do kraje a cvalová či spíše trysková kilometrová pasáž rozkvetlými loukami. Když pak místní pořadatelé vykouzlili ještě občerstvovací stanici s řízky, plácli sebou všichni přítomní do trávy a připadali si jako v nebi. Příjezd domů už tak povznášející nebyl, protože přes pět hodin vydrží dnes v sedle s úsměvem jen málokdo. Nabízený trénink s Karlou Gabrielovou a Petrou Poláčkovou se tedy nekonal, ale přišlo na to, co k podobným akcím patří možná ještě víc – sedělo se u ohně, vedly se řeči a jedlo se a pilo se.

2008 Paint Trail Ride

Poděkování patří kromě odboru, jenž má na starosti počasí, hlavně ranči Na vyhlídce a všem, kdo přijeli. V době, kdy máme čím dál méně času posedět si s kamarády a povykládat si, nabídl Paint Trail Ride novou alternativu – posedět si na koni a nové kamarády si najít.

Foto: Radek Pavlík

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.