11. mezinárodní výstava Koně v akci – detailní informace k programu

Největší setkání koní a lidí v domově slavné Velké pardubické České pojišťovny. To je mezinárodní výstava Koně v akci, která se letos na Dostihovém závodišti v Pardubicích uskuteční už pojedenácté. Letošní ročník se bude konat od pátku 4. září do neděle 6. září.

Koně v akci

 

AKTUALIZACE:

 

3. 9. 2009 - 8.10 hod.:

V přílohách pod článkem najdete nově podrobné programy s možností vytištění...


27. 8. 2009 - 12.58 hod.:

Výstavu pořádá Dostihový spolek a.s. a Asociace svazů chovatelů koní v České republice společně s Českou jezdeckou federací, Jockey Clubem ČR, Agrární komorou ČR a Městem Pardubice. Záštitu nad výstavou převzal ministr zemědělství, patrony výstavy jsou hejtman Pardubického kraje a primátor města Pardubic.
Výstava tentokrát nese podtitul Uniformy v sedlech. Návštěvníkům nabídne putování vojenskou jezdeckou historií od antiky přes středověk, renesanci, baroko až po novověk, prezentace koní významných evropských teritorií a koní východních včetně ukázky 1st Cavalry from Highland (Sever proti Jihu).

 

Kavalerie gen. G. A. Custera

Diváci uvidí mj. ukázky 1st Cavalery from Highland (Sever proti Jihu).

 

S letošním tématem výstavy je spojeno několik významných výročí. Před 90 lety v roce 1919 byla založena Ústřední ekvitační vojenská jezdecká škola  v Pardubicích. O rok později vznikl Jezdecký pluk 8 s velitelstvím v Pardubicích, který před 80 lety v roce 1929 obdržel čestný název Jezdecký pluk 8 “knížete Václava Svatého”.
A dvě výročí se týkají dvou legend československého jezdeckého sportu a rodáků z Vysokého Mýta. Před 110 lety v roce 1899 se narodil Rudolf Popler, dvojnásobný vítěz Velké pardubické. A před 40 lety v roce 1969 zemřel František Ventura, olympijský vítěz v parkuru z roku 1928.
Stěžejní bod programu nazvaný „Srdce jezdce“ se ponese v duchu právě těchto výročí, která se vztahují k tématu, k městu Pardubice, k založení pardubického závodiště a významu Velké pardubické, jež byla ve svých začátcích a za první republiky doménou jezdců – důstojníků, absolventů Pardubického vojenského jezdeckého učiliště.
Chovatelských přehlídek a šampionátů se zúčastní více než 400 klisen, hřebců a valachů všech věkových kategorií, reprezentujících 45 plemen z celého světa. V areálu slavného závodiště budou samozřejmě rozhodnuty jako každoročně i národní šampionáty některých u nás chovaných plemen. V odborném programu bude mít své místo vzpomínka na vojenské hřebčíny a hřebčince Rakouska – Uherska a v nich vyšlechtěná plemena koní v porovnání se současnou prezentací plemen a kmenů. Scházet nebude ani prezentace renomovaného zahraničního hosta, jímž tentokrát bude hřebčíny Excalibur z Itálie se španělskými plemeny koní a Motešice ze Slovenska. Celkově bude na výstavišti zastoupeno sedm zemí.
V programu se objeví i bod nazvaný Čechy, Morava a Slovensko na koni. V návaznosti na letošní téma bude přehlídkou uniforem v současné praxi. Předvedou je zaměstnanci státních podniků z Kladrub nad Labem, z Písku a z Tlumačova nebo příslušníci Policie ČR.
Součástí letošního ročníku bude 5. Krajská výstava ovcí a koz. Ani letos nebude chybět potravinářská výstava se soutěží „Mls Pardubického kraje 2009“.


Hlavní události výstavy

* Oficiální zahájení: sobota v 10.30 hod.
* Slavnostní nástup a průvod účastníků v cílové rovině : v pátek v 10.00 hod., v sobotu a v neděli ve 13.00 hod.
* Uniformy v sedlech – putování vojenskou jezdeckou historií (ústřední bod programu): denně ve 13.30 hod.
* Srdce jezdce – Ventura kontra Popler: sobota v 15.30 hod.
* Orba dvojspřeží (Cena o ruchadlo bratranců Veverkových, Cena společnosti Profi Press): neděle v 10.30 hod.
* Těžký tah: sobota v 16.30 hod.
* Ovladatelnost v kládě (finále): neděle ve 14.00 hod.
* Národní šampionáty tříletých klisen norika a slezského norika: pátek (první kolo), sobota (finále).
* Národní šampionát mladých klisen plemene hafling: sobota
* Národní šampionát shetlandských pony a přehlídka původních britských plemen: sobota
* Prezentace italského hřebčína Excalibur, hřebci plemene pura raza espaňola a koně cruzado: denně v ústředním bodu programu.
* Chovná kolekce plemene Furioso z Motešic (Slovenská republika): denně v ústředním bodu programu.

Další významné body programu
* Liga zemědělských škol (skoková soutěž) : pátek v 11.00 hod.
* Hobby závody a 7. kvalifikační kolo Pony ligy 2009: sobota v 9.00 hod.
* Soutěže spřežení: neděle v 10.30 hod.
* Expozice Muži se srdcem jezdce realizovaná díky spolupráci s muzei ve Slatiňanech a Pardubicích a zámkem v Brandýse nad Labem: otevřeno denně
* Přednáška na téma „ Dragounská tradice v Brandýse nad Labem a Staré Boleslavi“  (přednášející PhDr. Milan Novák) – sobota od 11.00



Na výstavišti se současně koná
III. ročník potravinářské soutěže „Mls Pardubického kraje“ 2009
5. Krajská výstava ovcí a koz     



Ceny vstupenek

Pátek 4. září 2009 - Svátek koní a dětí:
?    předškolní děti, základní školy a tělesně postižení – zdarma
?    střední školy a učiliště - 20,- Kč za osobu (skupiny nad 10 lidí)
?    celodenní vstupenka - 90,- Kč
?    celodenní vstupenka zlevněná (pro důchodce) - 50,- Kč

Sobota 5. září a neděle 6 září 2009:
?    celodenní vstupenka 90,- Kč
?    celodenní vstupenka zlevněná (pro děti od 10ti let, důchodce, studenty, tělesně postižené) - 50,- Kč

Katalog výstavy s přílohou rodokmenů koní - 70,- Kč


Časový program

Areál závodiště bude denně otevřen pro veřejnost od 9.00 do 18.00 hodin. Program denně začíná v 10.00 a končí v 17.30 hodin.
Slavnostní zahájení začne v sobotu v 10.30 hodin.
Zahajovací průvod všech zúčastněných koní se uskuteční v pátek v 10.00 hodin, sobotu a v neděli před hlavním programem od 13.00 hodin.



Pura Raza Espaňola
Jedná se o jednu z iberských ras. Jako Pura Raza Espaňola (P.R.E., čistá španělská rasa) je vedena podrobná registrace s rodokmeny jednotlivých koní. Ve Španělsku je několik velmi významných center, např. Yeguada Militar nebo Escalera. Produkují koně značných kvalit jak co do charakteru, tak především estetických.
Koně P.R.E. jsou všeobecně charakterizováni jako velmi učenliví, kteří s jezdcem rádi spolupracují a dokáží si s ním vytvořit i výjimečný vztah. Jejich pohyb je elegantní a jejich nejideálnější využití je v Alta Scuola Spagnola (vysoká španělská škola) či pro drezuru. Zastánci klasické drezury se sice snaží je deklasovat s tím, že mívají málo prostorný krok (spíše více do výšky). Dle potřeb moderní doby se však zde vyselektovávají i jedinci, kteří jsou vhodní pro klasickou drezuru a velmi úspěšně se v ní umísťují.
V současné době se v rámci rasy P.R.E. také esteticky odlišují dva typy koní – tzv. barokní (robustnější a menší) či opět na přání trhu se vyšlechťují koně vyšší s drobnější strukturou a velmi elegantního vzhledu.
Typické pro P.R.E. je také to, že se cvičí a zajíždějí především hřebci či valaši. Klisny jsou převážně ponechány do chovu, maximálně do zápřahu. P.R.E. začíná s osedláním a výcvikem koní poněkud později, než je běžné. Obvykle až ve čtyřech letech či později. Koně s kvalitní a kompletní školou se tak získávají zhruba v deseti letech.
Ve Španělsku jsou z dalších ras velmi rozšíření také tzv. cruzado – kříženci. Jsou to koně zkřížení z několika ras, nejčastěji P.R.E. a lusitano nebo P.R.E. a anglo-arabo. Cruzado jsou poté cvičeni především pro monta vacchera či využívání jako koně pro vyjížďky. Díky výběru zkřížených ras dosahují odlišných kvalit – anglo-arabská příměs jim dodává jemnosti a vytrvalosti, v kombinaci s rasou lusitano se pak získávají esteticky velmi hodnotní jedinci. Cruzado s příměsí anglo-arabské krve bývají i temperamentnější než klasicky klidní P.R.E.
Další typickou španělskou rasou je Minorchino – černý kůň pocházející z ostrova Minorca. Tato rasa je typická především svou barvou, která musí být černá (pro uznání je povolen maximálně jeden bílý znak). A také jejich uměním – koně musí maximálně poslouchat svého jezdce. Jsou cvičeni i pro nebojácnost (týká se nenadálých hluků, vizuálních efektů či ohně). Jejich nejtypičtějším umění je předvádění tzv. levady, kdy se kůň s jezdcem vzepne na zadní. Na jejich lidových slavnostech se soutěží v tom, kdo se tak udrží nejdéle.

Victoriano Fernandez Martinez
Pochází z Andalusie z městečka poblíž Sevilly z rodiny, která je již po pět generací spjata s chovem a výcvikem koní. Všichni byli trenéry (maestri) vysoké španělské školy a všichni byli zaměřeni na výchovu a výcvik mladých koní. Tatínek Victoriana Fernandeze Martineze působil nějakou dobu i na španělském královském dvoře jako učitel.
Sám Victoriano měl původně na přání otce přerušit rodinnou tradici a dát se na studia. Vysoká škola se však nekonala. I on toužil věnovat se koním. U svého otce se nakonec domohl toho, aby ho poslal na zaučení do Madridu ke známému trenérovi Santiagu Albovi, který dlouhou část své kariéry působil jako ředitel Real Clubu di Polo v Barceloně. Victoriano u něho strávil čtyři roky, zdokonalil se ve vysoké španělské škole. Praxi získával i v zahraničí ve Francii, kde se věnoval rovněž klasické drezuře. Všeobecně je považován za maestra v Alta Scuola Spagnola a také Monte Vacchera.
V současné době spolupracuje s dalšími členy rodiny v chovu koní a samozřejmě i jejich prodeji. Zajíždí mladé koně a působí i jako učitel a trenér na základě individuálních zakázek, jako je např. spolupráce s italským hřebčínem Excalibur a panem Claudiem Coellim. Na rozdíl od všeobecně rozšířeného mínění o španělské škole a její kruté drezuře se ke svým koním chová velmi pozorně, jemně, trpělivě a nesnaží se překonávat jejich možnosti. I díky tomuto přístupu a dlouhodobé práci z nich vychovává velmi kvalitní a spolehlivé jedince.

Black Horse Show 2009 – soutěž o vstupenky – VSTUPENKA Č. 024 – výherní kód č.: BHS090904862221

Ventura kontra Popler aneb odveta po 77 letech

Dva nejslavnější jezdce československé historie připomene projekt Ventura/ Popler. Olympijský vítěz František Ventura a dvojnásobný hrdina Velké pardubické Rudolf Popler prožili profesionální kariéru v sedle jako důstojníci armády. Oba jsou rodáky z východních Čech, oba jsou absolventi stejného gymnázia, oba nosili dragounskou uniformu, oba byli elitními sportovci. A oba letos měli výročí. Uplynulo 110 let od narození Rudolfa Poplera a 40 let od úmrtí Františka Ventury.
Ventura a Popler byli přátelé a současně soupeři na překážkách. V programu 11. mezinárodní výstavy Koně v akci si proto zopakují jeden souboj. Je nazván  případně: Ventura kontra Popler aneb odveta po 77 letech. Uskuteční se v sobotu 5. září jako vrchol odpoledního programu (následovat bude už jen těžký tah).
Legendy minulosti ztvární dvě významné postavy současnosti. Jako Rudolf Popler se představí pětinásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa starší. Jako František Ventura vystoupí účastník posledních dvou olympijských her ve všestrannosti Jaroslav Hatla.
Expozice na výstavišti pak doplní kompletně vzpomínku na oba velké jezdce.

František Ventura
Narodil se 27. října 1895 v Cerekvici nad Loučnou, zemřel 2. prosince 1969 v Praze.
Dosud jediný československý a český vítěz olympijských her v jezdeckém sportu. Svého životního úspěchu dosáhl v roce 1928 na olympiádě v Amsterdamu ve skokové soutěži jednotlivců, v níž byl jeho partnerem byl ryzák neznámého stáří a původu Eliot.
Ventura s Eliotem zvládli parkur bez zaváhání stejně jako šest dalších dvojic a postoupili do rozeskakování. I v něm se nedopustili chyby a spolu s dalšími dvěma soupeři nastoupili do rozeskakování o zlato. Rozhodovalo se o něm na jediné, ovšem velmi těžké překážce - 1,6 m vysokém a 2 m širokém velkém oxeru. Překonat ji dokázal pouze Eliot s Venturou. Stali se vítězi olympijské soutěže a nejcennější medaili jim poté předala nizozemská královna Wilhelmina, která závod sledovala spolu se 40 tisíci diváků.
Sportovní karieru Ventura ukončil v 35 letech v roce 1930 po vážném zranění, které utrpěl při soutěži v Nice. Na olympiádu v roce 1936 v Berlíně se vrátil už jako rozhodčí, působil i jako trenér,
V roce 1948 byl vyhozen z armády a zbaven podplukovnické hodnosti. Rehabilitace a vrácení hodnosti s vojenskou penzí se dočkal až v roce 1989, dvacet let po svém úmrtí.

Rudolf Popler
Narodil se 29. května 1899 ve Vysokém Mýtě, zemřel 16. října 1932 v Pardubicích
Za svou kariéru dostihového jezdce absolvoval 506 startů. Vyhrál 140 dostihů, vybojoval 108x druhé místo a 78x skončil třetí.
Devětkrát startoval ve Velké pardubické. Vyhrál ji v letech 1926 (se sedmiletou ryzkou All Right II) a 1930 (s osmiletým hnědákem Gyi lovam!). Druhé místo obsadil v roce 1932 (Gyi lovam!), třetí skončil v roce 1929 (Gyi lovam!) a čtvrtý v roce 1931 (Gyi lovam!). Neumístil se v letech 1923 (Periwig), 1925 (Edy Polo), 1927 (All Right II) a 1928 (Master Billy).
V roce 1931 startoval ve Velké národní na závodišti Aintree v Liverpoolu. S hnědákem Gyi lovam! ji však nedokončil.
Svůj poslední dostih v životě kapitán Rudolf Popler absolvoval 16. října 1932. Poté, co s hnědákem Gyi lovam! skončil druhý ve Velké pardubické nastoupil do Kinského memoriálu. Na druhé překážce však jeho klisna ELLA měla pád a jezdec zůstal bez hnutí ležet. Krátce poté skonal. Oficiální lékařská zpráva hovořila o poranění lebky a poškození malého mozku.
Každoročně je památka tohoto jezdce uctěna rámcovým dostihem v den konání Velké pardubické, Memoriálem kapitána Rudolfa Poplera, který je vlastně pokračováním původního Kinského memoriálu. A jedna z překážek na pardubickém závodišti nese jméno Poplerův skok.


Soutěž v orbě s novinkou

Soutěžní orba koňmi byla zařazena do programu výstavy v roce 2003. Letos se oráči utkají ve dvou soutěžích: O ruchadlo bratranců Veverkových (s klasickým pluhem) a v Ceně vydavatelství Profi Press (s otočným pluhem).
Startuje se v neděli 6. září v 10.30 hodin a nejlepší soutěžící čekají kromě čestných cen i „prize money“.
Tradiční originální model ruchadla vítězi první soutěže věnuje starostka obce Rybitví Naďa Hubáčková. Model pluhu 21. století dostane nejlepší oráč od vydavatelské společnosti Profi Press.
Partnerem orby je akciová společnost ZZN Pardubice, nabízející vedle krmiv rovněž moderní zemědělskou techniku.
Orba má letos jednoho velkého favorita – Oskara Sněhotu ze Žarovic na Hodonínsku. Vloni vyhrál se svým spřežením mistrovství Evropy chladnokrevných koní, je dvojnásobným mistrem České republiky v orbě a pardubické Ceně o ruchadlo bratranců Veverkových triumfoval rovněž dvakrát.
Sněhotův pár hřebců Nar – Buntek by měl orat klasickým pluhem, proto je první ročník Ceny vydavatelství Profi Press (otočné pluhy) zatím naprosto otevřenou záležitostí. Zájem o start v Pardubicích potvrdili všichni nejlepší oráči z Čech, Moravy a Slezska.

 

Black Horse Show 2009 – soutěž o vstupenky – VSTUPENKA Č. 017 – výherní kód č.: BHS090902628353

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.