Klony: úspěch, nebo selhání?

Za normálních okolností bychom vám přinášeli nové články ze sportu a chovatelských akcí, ale bohužel si na tyto zprávy ještě chvíli počkáme. Ale nezoufejte, pořád máme spoustu zajímavého čtení v zásobě! V minulých dnech jsme vám přinesli poutavé rozhovory se sportovními osobnostmi, které vyšly v časopise Jezdectví v loňském roce. Nyní jsme pro vás připravili různé zajímavosti ze světa koní, jako první je to článek o klonech, kde se dočtete názory předních chovatelů na problematiku zda klony ano či ne.

V chovu koní měly být klony velkým průlomem. Skvělí hřebci jako Quidam de Revel by mohli žít věčně a úspěšní valaši jako Rusty, Gem Twist a ET se mohli stát hřebci… aneb vítejte v odvážném novém světě! Nebo je to trochu jinak?

Prvním klonem z čeledi koňovitých byl hřebec muly Idaho Gem, narozený v Idahu, v Americe 4. května 2003. Jeho narození bylo považováno za „milník v genetice a chovu koní”. Prvním klonem koně se stalo hříbě Prométhea, plemene Hafling. Přišlo na svět 28. května roku 2003 v Itálii. Dne 24. února 2005 stejný tým vědců přivedl na svět hřebce Pieraz-Cryozootech, klon mezinárodního vytrvalostního vítěze valacha Pieraze.

Svět chovu sportovních koní v čele s francouzem Ericem Palmerem, zakladatelem Cryozootechu, byl hned na nohou. Klon Quidama de Revel, Quidam de Revel II Z, se narodil v roce 2005. V roce 2013 bylo registrováno pět hříbat po klonu Quidama, který v té době působil ve stájích Jorise de Barbander – Stal de Muze; bezpochyby jedné z nejlepších chovatelských stájí skokových koní na světě. Není tedy překvapením, že i mateřské rodokmeny patřily mezi nejlepší. Nyní, o šest let později, je v databázi sportovních koní Hippomundo uvedeno dalších dvacet čtyři potomků, ale pouze jeden má zaznamenány sportovní výsledky, hříbě narozené roku 2013 (z klisny Tinka’s Boy), Nesquick de la Liniere, který soutěží na úrovni 120 cm. Klon Quidama již nadále není na seznamu plemenných hřebců Stal de Muze nabízen.

 

Joris de Barbander a jeho názor na klonování

Někdy v roce 2016 jsem se sešel s Jori­sem a zjistil jsem, že ani on sám klony tak nadšený nebyl:

„S klonováním nemám problém, ale zjistil jsem, že to až tolik nepotřebujeme – někdy se najdou nějaké výjimky, např. jsem hodně využíval klon Gem Twista, což byl valach a plnokrevník. Máme klon Quidama de Revel, někdy ho využíváme, ale myslím si, že je to směšné, když máte hřebce, ze kterého se narodilo už na tři tisíce hříbat, nemusíte ho klonovat a zase zkoušet psát ten samý příběh, to je k ničemu. Měli byste dát šanci dalším liniím, mladým hřebcům, a ne zkoušet pořád tu samou věc. Nemyslím si, že to, co dělá Léon Melchior, klonování svých kvalitních hřebců, je nejlepší nápad. Nyní se to tak dělá a existuje pár dobrých klonů, které můžete použít, ale myslím si, že chov bez klonů je také možný.”

O tři roky později, si Joris nebyl úplně jistý, kde klon Quidama aktuálně je…

„Byl u nás, ale teď je v Polsku, myslím,” říká Joris. „U mě byl tři nebo čtyři roky.”

Joris de Brabander


Takže jsi došel k tomu, že nebyl úspěšný?

„Ne. Vzdal jsem se ho, protože patřil v té době vlastníkovi Quidama, takže jsem to udělal pro něj. Na světě je tři tisíce potomků Quidama, dalších padesát potomků jeho klonu už nic nezmění, tak jsem ho poslal zpět jeho majiteli, který ho poslal do Polska. Jeho potomci byli v pořádku, stejně jako potomci samotného Quidama.”

 

Když se podívám do databáze Hippomundo, najdu tam jen jednoho potomka klonu, který závodí, a to jen do úrovně 120 cm…

„Ale nejstarším je teprve pět nebo šest let.”

 

Tenhle se narodil v roce 2013…

„Šestiletí, nebudou v tomto věku skákat 150 cm, našel bys více šestiletých od samotného Quidama, kteří by skákali lépe? Hříbata klonu jsou stejná jako po Quidamovi. Sperma bylo stejné jako Quidamovo, mám hodně hříbat z Quidama, a ta po klonu jsou jim podobná.”

 

A klon Gem Twista, toho máš u sebe?

„Klon Gem Twista je ve Francii. První hříbata byla ze zmraženého spermatu, poté z čerstvého a nyní opět ze zmraženého. Hříbata jsou dobrá, používám ho hodně, a těm nejmladším jsou teď čtyři roky. Mám nyní asi deset hříbat a jsou celkem kvalitní, ale chybí srovnání s originálem.”

Gem Twist


„Nejsem moc velký fanoušek klonů, záleží na tom, jakého koně klonuješ. Pokud klonuješ Quidama, je to hloupé, protože jako plemenný hřebec byl široce využíván, takže nemá cenu ho klonovat. Ale pokud budeš klonovat valacha nebo hřebce, který neměl chovnou kariéru, mohlo by to být pro chov zajímavé. Ale je to opravdu nutné? Ne. Můžeme chovat koně úplně normálně. Pokud se podíváš na plnokrevníky, nepoužívají tento způsob chovu a mají kvalitní chovy. Potřebujeme opravdu klony? Nemyslím si, ale pokud lidé klony dělat chtějí, proč ne – každý si může dělat, co chce. Nepotřebujeme je, ale můžeme je využívat, protože tu jsou. Sám jsem koně nikdy neklonoval.”

 

Gem Twist

Ve Spojených státech se začínají zviditelňovat potomci Gemini, klonu Gem Twista. Laura Chapot, dcera chovatele Gem Twista, již zesnulého Franka Chapota, závodila na dvou koních v šampionátu sedmiletých na posledním Zimním jezdeckém festivalu na Floridě, kde dokončila na prvním místě s valachem Pursuit of Happiness (z matky po Cilton Z) a na pátém s klisnou Timeless (z matky po Surrealist van’t Paradijs).

„Tento valach je pocitově stejný jako plnokrevník,” komentovala Laura své dojmy pro reportérku Sáru Cavanagh z časopisu The Horse of Deleware Valley. „Není ještě tolik vyspělý ve skokovém projevu, ale je velmi opatrný. Oba dva jsou ještě dost nezkušení, ale učí se opravdu rychle, jsou to velmi bystří koně,” dodává.

„Jsou velmi rozdílní,” říká Laura Chapot (která sama jezdila na Gem Twistovi v zimní sezóně, kdy se stala nováčkem roku (Rookie AGA Rider of the Year). „On je hodně opatrný. Ona mi připomíná Gem Twista tím, jak skáče. Pokud se vyskytne nějaký problém, je velmi odvážná. S Gem Twistem jsme začínali přípravu velmi pomalu a s těmito dvěma na to jdeme stejně.”

 

E. T. FRH a další skokani

Quidam není jedinou skokovou legendou, která byla klonována. Valach E.T. FRH Huga Simona byl klonován jako ET Cryozootech. Na twitterovém účtu Erica Palmera můžeme vidět nahrávku jeho potomka ryzáka ET Cetera Z v soutěži čtyřletých hřebců ve Fontainebleau v roce 2015. Podle pana Palmera bylo předvedení tohoto mladého hřebce „vizitkou konceptu klonování Cryozootechu”.

Tento kůň je klonem po E.T. FRH z klisny plemene Selle Français po Jabad. Nyní již osmiletý hřebec soutěží s dcerou Erica Palmera, Helène.

Nadšeným příznivcem klonování byl Léon Melchior. Na seznamu hřebců má stáj Zangersheide tři klonované hřebce: Otterongo Alpha Z, Chellano Alpha Z a Air Jordan Alpha Z.

Otterongo Alpha Z (narozen v červenci 2014) je klonem hvězdného valacha Luda Philippaertse, Otteronga (Darco × Hedjaz), čtvrtého v soutěži jednotlivců na OH v Sydney a vítěze Grand Prix Curychu, Monaka a Ženevy.

Klon Otteronga má v roce 2019 tři soutěžní výsledky v CSIYH 1* na úrovni 115–125 cm. Žádné výsledky potomků nejsou zatím zaznamenány.

Zřejmě nejúspěšnějším z těchto klonů je hřebec Chellano Aplha Z, narozen v červenci 2008. Sám Chellano (Contender × Cor de la Bryère × Capitol I) měl vlastní výkonnost pouze do úrovně 145 cm; tři nejlepší výsledky, třetí místo na 145 v CSI 2*, třetí a čtvrté místo v soutěži sedmiletých a šestiletých na šampionátu mladých koní v Lanakenu, avšak byl mnohem úspěšnější jako plemeník s 29 potomky, s výkonností 160 cm. Zdaleka nejúspěšnějším z nich byl HH Carlos Z (z matky po Voltaire), který výkonností dosaženou v roce 2016 (9. místo na světě) vynesl Chellana na 30. místo žebříčku plemeníků.

Chellano Aplha Z má dva mezinárodní výsledky, na Světovém šampionátu v Lanakenu v roce 2013 byl 219. a 165. ve třídě pětiletých. (pozn. redakce: třetí výsledek CSIYH 1* v databázi FEI se datuje z roku 2014 z Lanakenu – 74. místo). První potomci Chellano Alpha Z se objevili v roce 2013, nyní jich databáze Hippomundo eviduje 94 v soutěžích do úrovně 145 cm.

Air Jordan Z (Argentinus × Matador) byl hvězdou, umístil se mimo jiné druhý ve finále světového poháru v Las Vegas v roce 2007. Jeho klon, narozený 1. 4. 2009, se umístil 13. v soutěži pětiletých v Lanakenu v roce 2014 s Christianem Ahlmannem. Tento klon má v databázích zapsáno 105 potomků.

 

Kapitola Ratina Z

Není překvapivé, že Zangersheide naklonovali i svou hvězdnou klisnu, Ratinu Z (Ramiro × Almé Z). Článek v Z Magazine z června 2015 popisuje související chovatelský záměr.

Ratina Z

 

León Melchior naklonoval klisnu v roce 2008. Následující rok se narodila tři zdravá hříbata, Ratina Alpha Z, Ratina Beta Z a Ratina Gamma Z. Ratina Beta Z zemřela jako dvouletá při nehodě na pastvinách. Další dvě byly využívány jako chovné klisny v Zangersheide.

Ratina Alpha Z byla připuštěna Taloubetem Z. Výsledkem byla Taltina Z. Podle Z Magazinu, „Taltina Z bude oplodněna tento rok (myšleno 2015) spermatem našeho slibného Solid Golda Z (po Stakkato Gold). Ale klisna toto hříbě sama neodnosí; Taltina Z bude tuto zimu ještě obsednuta a pozvolna připravována pro závodní kariéru. Rok po Taltině Z se narodil další potomek Ratiny Alphy Z - Aris­toteles Z. Jeho otcem je velmi kvalitní, výkonnostně stabilní Aktion Pur Z. Společně se svými vrstevníky si Aristoteles ještě užívá hříběcí léta, ale jeho první skákání ve volnosti naznačilo, že by jedna ze stránek příštího katalogu hřebců mohla nést nadpis „Aristoteles Z”. Tento rok se Ratině Alpha Z narodí hříbě po Solid Gold Z, které sama odnosí. Stejně tak jako Ratina Z své první potomky.”

Podle všeho se Aristoteles Z nakonec do výběru pro plemenitbu nedostal; na současném seznamu hřebců Zangersheide nefiguruje. Taltina minulý rok soutěžila a jejím nejlepším výsledkem bylo šesté místo na úrovni 120 v Lanakenu (CSI 1*).

Zpátky k příběhu Z (rok 2015): „Ratina Gamma Z byla oplodněna jako dvouletá Clarissimem Z a ze dvou získaných embryí se narodila dvě hříbata, jedna klisna a jeden hřebec. Hřebec Claritino Z zůstal v Zangersheide a na začátku tohoto roku byl licentován, je tedy nyní k dispozici chovatelům. (Pozn. autora: od roku 2019 na seznamu hřebců Zangersheide nefiguruje). Jméno klisny je Call Me de Muze Z a působí v hřebčíně Jorise de Brabander. Abychom však v Zan­gersheide nepřišli o její geny, narodila se letos z embryo transferu klisna po Levisto Z. Jednotlivé generace po sobě nyní následují velmi rychle, narozením tohoto hříběte se Ratina Gamma Z stává již babičkou v pouhých šesti letech.”

„V roce 2013 dala Ratina Gamma Z tři potomky. Hřebec Libero Z je synem Levista Z a jako by svému otci z oka vypadl; Ceasar Z je velmi pěkný syn Chacco Blue a třetím hříbětem je klisna po Zandor Z jménem Zarina Z, která je zase přesným odrazem své babičky, Ratiny Z.”

„Poslední potomci Ratiny Gamma Z k dnešnímu dni (myšleno rok 2015) jsou narozeni v roce 2014. Zatím jsou to ročci s jasným plánem do následujících let, a to pást se a hrát si, bez jakéhokoliv tlaku. Ačkoliv jedno z těchto hříbat již zaplnilo titulky časopisů. Air Ratina Z je prvním hříbětem, které se narodilo ze dvou klonů skokových koní; jejím otcem je Air Jordan Alpha Z. Mimo pozornost se zatím nacházejí její dva stejně staří poloviční bratři; Action Man Z, syn Aktio­na Pur Z a Captain Sparrow Z, syn velmi slibného Comilfo Plus Z.”

„Čtvrtý klon Ratiny Z, Ratina Delta Z, se narodila 17. 2. 2015 v Texasu a dorazila do Zangersheide před třemi měsíci. Je senzační vidět její podobu s původní Ratinou Z, dává nám velké naděje do budoucnosti!”

 

Drezura a klony

Kariéra klisny Poëtin byla kratší než ta Ratiny, ale stejně pozoruhodná v jiné disciplíně – v drezuře. Klisna (po Sandro Hit z matky po Brentano II) byla super hvězdou. Bohužel její sportovní kariéra skončila předčasně kvůli vleklým sporům mezi spoluvlastníky a nakonec byla vydražena Xavierem Marie pro Haras de Hus. V roce 2007 byla dvakrát naklonována. První klon, Poetin Z, měla čtyři hříbata, dva s Donem Juanem de Hus, jednoho s Rock Foreverem a další s Fürstenballem. Dorian Grey de Hus po Don Juan de Hus se umístil na pátém místě v kategorii pětiletých ve finále Světového poháru mladých koní v Ermelu v roce 2018.

Poëtin


Druhý klon Poetin Z byla více plodná, měla osm potomků, dva s Fidertanzem, a pak vždy po jednom s Dancierem, Totilasem, Danone, Rock Foreverem, Negrem a Donem Juanem de Hus.

Cryoozotech také představil dva klony Rustyho, koně drezurní jezdkyně Ully Salzgeber v červnu roku 2013 – jednoho ve Francii a druhého v USA. Přesně tohle mi ale osobně přijde jako příklad nepromyšleného a zbytečného klonování, do chovu přece nezařazujete neprověřené rodiny a zde není pochyb, že Rustyho původ byl neprověřený, i přes to, že jeho otec Rebus se dostal na první místo WBFSH žebříčku drezurních plemeníků v sezoně 2000/2001. Toto umístění získal jenom na základě nesprávného vzorce pro hodnocení hřebců, který bral v potaz pouze vystoupení na nejvyšších soutěžích, a tak hřebci mohli být a byli hodnoceni jen na základě výkonů jediného potomka. Rusty byl jediným hodnoceným potomkem Rebuse – ojedinělý úspěch, a tedy rozhodně ne kandidát na úspěšného plemeníka. Daleko lepší by bývalo bylo naklonovat Ullu…

Rusty


Klony a všestrannost?

Na scéně všestrannosti se nyní objevil šestiletý hřebec Tomatillo, klon vítěze v Burghley jezdce Williama Fox Pitta. Uvidíme jaký bude tento pokus.

 

Erik Palmer

Měl jsem to štěstí potkat se s Ericem Palmerem a zeptat se ho, jak hodnotí současnou situaci...

 

Kdy jste se rozhodl klonovat koně? Co bylo tím podnětem?

„Poté, co jsme začali používat technologie mraženého spermatu, abychom zvýšili produkci hřebců, přenosy embryí, aby se zvýšila produkce vysoce ceněných klisen, přišlo nám zajímavé zkusit reprodukci koní-šampiónů, kteří byli vykastro­váni a tak vyloučeni z chovného procesu. To bylo podnětem k naklonování Pieraze, E.T. FRH, Calvara V, Gem Twista a Rustyho.

„Nicméně trh se na to díval z jiného úhlu pohledu; majitelé hřebců si poručili klony svých hřebců: Quiadama de Revel, Levista Z, Chellana Z, Jazze, Zandora Z. Majitelé klisen chtěli ty své také zduplikovat, především k reprodukčním účelům: Ratinu Z, Poetin, Famm.”

„Někteří měli zájem ‚duplikovat’ své výkonnostní hvězdy. V Argentině se klonování kvalitních a výkonnostně vyzkoušených koní nejvíce rozvinulo u jezdců póla (zejm. Cambias).”

 

Který váš klon považujete za nej­úspěšnější?

„Z obchodního hlediska Geminiho, klona Gem Twista, který připustil hodně klisen. Na základě hodnocení potomstva jsem pyšný na Pieraze, který produkuje kvalitní koně pro vytrvalost a zejména pak na klon E.T. FRH, z jehož první generace se jedna klisna účastní nejvyšších mezinárodních soutěží (Elliot Brim­belles Z) a hřebec z mého chovu (Et Cetera Z) začíná soutěžit na mezinárodní úrovni s mojí dcerou!”

 

A váš nejúspěšnější klon klisny?

„Ratina měla tři klony a z nich je mnoho potomků.”

 

Co se stalo s klony Rustyho? Lidé z Texasu, kteří jednoho měli, si myslí, že je asi nyní u vás ve Francii?

„Existovaly dva klony Rustyho; já jsem chtěl jednoho nechat ve Státech a jednoho v Evropě. Ten ve Státech se stal velmi obtížně zvladatelným, takže byl vykastrován a vzal jsem ho domů do Evropy. Nyní jsou oba v mých stájích a na obou jezdím (jeden hřebec a jeden valach) v nižších drezurních soutěžích. Pro chov nebyli doposud využiti.”

 

Ještě stále klonujete koně?

„Ne, stále se ale snažím prosazovat hřebce – klony úspěšných valachů a sám mám několik koní z produkce klonů E.T. FRH a Calvara V.”

 

Panují názory, že nejdůležitějším výsledkem vašeho programu klonování nejsou klony samotné, ale vývoj a/nebo vylepšení technik ICSI (introplazmatická injekce spermií) a IVF (in vitro fertilizace) – souhlasíte s tím?

„Běží to paralelně. Ačkoli jsem úspěšně vyprodukoval dvě hříbata metodou IVF, je to stále velice neefektivní. Naproti tomu u metody ICSI došlo k posunu hlavně u jedné společnosti (Avantea), která je leadrem v Evropě a má i několik laboratoří také v USA a v Jižní Americe.”

V jedné oblasti to ale vypadá, že klonování má obrovský úspěch, a to v oblasti polo pony (když nad tím tak přemýšlím, polo pony vlastně vypadali jako klony vždycky – jeden jako druhý). V prosinci 2016 nejlepší světový hráč póla, Adolfo Cambiaso, měl v týmu, který vyhrál prestižní šampionát šest koní a všichni byli klonem jeho slavné klisny Cuartetery.

 

Poprvé zveřejněno v The Horse Magazine

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.