Kůň 2016

Ve dnech 23. – 25. září se na výstavišti v Lysé nad Labem koná 23. ročník nejstarší a největší výstavy koní v České republice Kůň 2016. Stejně jako každý rok se vedle všeho, co ke koním patří, představí návštěvníkům pestrý kaleidoskop více jak 20 plemen koní, kterých bývá v Lysé vždy okolo 120. Tím, že pořadatelé vnímají koně stále jako nejdůležitější exponáty výstavy, drží si výstava Kůň vysokou prestiž i v celé centrální Evropě.

Oficiální webové stránky

Česká republika je právě prostřednictvím plemen koní se sousedními státy pevně historicky provázána. Právě plemena koní chovaných na území Čech a Moravy jsou historickým dokladem státoprávního uspořádání Českých zemí v rámci nadnárodního celku - Rakouské monarchie.

Dokládá to nejenom největší hipologický klenot České republiky, pro kterého je již téměř 500 let domovem hřebčín v Kladrubech nad Labem, ale i celá řada dalších plemen. Nejdůležitější je pochopitelně jediné původní české plemeno - Starokladrubský kůň. Ten řadí naší zemi mezi skutečně koňařské státy. V 90. letech minulého století to bylo naštěstí vysvětleno i exekutivní moci. Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem tak dosáhl nejvyšší celospolečenské ochrany a 70 vybraných koní pod jeho střechou také. Snaha hipologických osvícenců byla korunována světově bezprecedentním úspěchem. Jsme jediná země na světě, která na koně hledí jako na živé umělecké dílo a cení si ho jako Národní kulturní památky.

Protože je právě hipologie dokladem společných dějin středoevropských států, na které mělo být v průběhu 20. století z ideologických důvodů zapomenuto, rozhodli se pořadatelé 23. ročníku výstavy Kůň právě tyto kořeny připomenout. I proto budou mít všichni návštěvníci, kteří na výstavu Kůň 2016 v sobotu 24. září dorazí v jakémkoliv kostýmu připomínající Rakousko-uherské mocnářství, vstup zdarma. To, že tuto minulost připomene většina vystavovaných koní je téměř jisté.

Kromě nové haly probíhá vždy po celé tři dny bohatý celodenní program. Na venkovních plochách a v hale B můžete využít výstavní nabídky více než stovky prodejců jezdeckého a souvisejícího sortimentu.

Večerní koňská show

Velmi oblíbenou součástí Koně v Lysé nad Labem je páteční a sobotní noční show, při níž se hala ponoří do světel a zvuků a předvede koně v nejrozmanitějších podobách. Program vám v tuto chvíli samozřejmě prozradit nemůžeme, abychom vás nepřipravili o překvapení, nicméně máme přislíbenou účast velkých hvězd  - jen pro představu – Marian Roden se svým koněm plemene Hispano Lusitano, Národní hřebčín Kladruby nad Labem, Zemský hřebčinec Písek a Tlumačov a mnoho dalších.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.