Národní hřebčín Kladruby nad Labem hostil zástupce významných evropských hřebčínů

Národní hřebčín Kladruby nad Labem hostil ve dnech 22.-23. 3. 2018 zasedání členů Asociace evropských státních hřebčínů (ESSA). Hlavní zasedání ESSA se koná každoročně v jedné z členských institucí, Národní hřebčín Kladruby nad Labem se těchto zasedání účastní pravidelně. Ústředními tématy letošní konference byla společná snaha o propagaci tradic a kulturněhistorické hodnoty národních hřebčínů a hřebčinců, problematika evropské legislativy, welfare koní, vzdělávací programy a výměnné pobyty. O to více těší závěrečné vyjádření členů ESSA, kteří hodnotí  činnost kladrubského hřebčína jako správný příklad péče a prezentace národního kulturního dědictví.

Národní hřebčín měl díky organizaci letošního zasedání výjimečnou příležitost v rámci doprovodného programu odborníkům z celé Evropy prezentovat starokladrubské koně, rekonstrukci hřebčína z let 2014-2015 a také Krajinu pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní, která byla začátkem letošního roku Českou republikou nominována na Seznam světového dědictví.

Zástupci nejvýznamnějších chovatelských zařízení v Evropě, jakými jsou například Marbach, Redefin a Schwaiganger v Německu, Lipica ve Slovinsku, Bábolna a Mezöhegyes v Maďarsku, Dakovo a Lipik v Chorvatsku, Avenches ve Švýcarsku, Sieraków a Janów Podlaski v Polsku, Piber v Rakousku, Ypäjä Equine College ve Finsku a Cluny ve Francii měli možnost shlédnout krátký program na nádvoří hřebčína s osmispřežím starokladrubských koní. Seznámili se s provozem stájí, byli jim předvedeni plemenní hřebci, absolvovali projížďku v kočárech krajinou Kladrubského Polabí, poslechli si koncert smyčcového kvarteta Pardubické filharmonie v kostele sv. Václava a Leopolda a byly jim představeny expozice Národního hřebčína  v zámeckém areálu, v postrojovně a kočárovně. V pátek byla ještě pro zájemce zorganizována prohlídka hřebčína ve Slatiňanech včetně prezentace vrané varianty starokladrubského koně.

Prezidentka sdružení ESSA a zároveň ředitelka německého hřebčína Marbach Astrid von Velsen-Zerweck na závěr zasedání uvedla: „Česká republika a její obyvatelé mohou být hrdí na toto výjimečné místo, naplněné tradicí, historií a živoucím dědictvím, v němž kůň – starokladrubský kůň – hraje hlavní roli. Propojili jste znalosti, techniku a umění chovu koní, jezdectví a vedení spřežení na mimořádný kulturní poklad.“

Ředitel Národního hřebčína Ing. Jiří Machek tuto akci zhodnotil slovy: „Byla to pro nás velká čest, hostit toto zasedání, které se České republice konalo vůbec poprvé. Kolegové z ostatních hřebčínů ocenili i celostní přístup k ochraně a obnově kladrubského hřebčína včetně jeho celé krajiny“.

 

FOTOGALERIE

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.