Ochutnávka z Jezdectví: Balon a koně - tragédie, ke které nemuselo dojít

Byl příjemný prázdninový teplý podvečer, lidé posedávali venku na zahrádkách, děti si užívaly poslední osvěžující chvilky v bazénu, psi pobíhali okolo, koně se procházeli ve výběhu u stájí vedle pastvin. Zkrátka letní idylka. Dne 15. 7. 2010 letěl balon velmi nízko nad obcí Rychnovek (těsně nad hromosvody), a to už od obce Doubravice přes Zvoly k Rychnovku na trase Česká Skalice – Jaroměř. Letec sice později tvrdil, že chtěl zrovna přistát, ale k tomu není třeba letět tak dlouho tak nízko... Koně v Rychnovku pobývali ve výběhu spojeném s pastvinou, když se najednou za budovou stájí objevil balon, jenž letěl v minimální výšce a blízkosti – asi do 50 m od koní. V této situaci letec pustil hořáky ke stoupání a tento hluk vyděsil nejen koně. Ti se rozběhli průhonem na pastvinu, kde se na opačném konci pastviny nacházel druhý balon. A jak to dopadlo již, bohužel, víme...

 

ochutnávka

 

Celý článek najdete v říjnovém Jezdectví!

Říjen

Říjnové číslo Jezdectví nabízí svým čtenářům hned několik témat, kolem nichž jsme zvyklí chodit jako kolem horké kaše. Například lifestylové téma měsíce s názvem Na koni vstříc ubývajícím kilogramům se nevyhne zamyšlení, zda je tento sport skutečně pro „metráčky“ a speciál o volbě správného udidla pro vašeho koně uvádí nejednu pověru na pravou míru. Pokud by vám to však přišlo stále nedostačující, nalistujte také rozhovor s dědečkem jezdkyně Antonie Sabathilové – ten nám prozradil, proč by do jezdectví už znovu nešel. Abychom se nepohybovali jen v kontroverzních vlnách, odlehčíme atmosféru zajímavou fotoreportáží z ME v Madridu a nechyběli jsme ani při finále Skokového poháru ČP a KMK. Sledovali jsme také nabitý závěr drezurní sezony i ostatních disciplín, navštívili jsme podruhé Onoprienkovi a k tomu hřebčín v Mimoni. Představíme vám překrásné frísany v čele s tím nejkrásnějším – Baronem fan Odingastate a zavzpomínáme na nedávno zesnulého Royal Mouginse. To vše se spoustou dalších zajímavých článků na vás čeká na novinových stáncích od 29. září v říjnovém Jezdectví.

Abychom se ovšem jen neklouzali po tenkém ledě, odlehčíme atmosféru zajímavou fotoreportáží z ME v Madridu a nechyběli jsme ani při finále Skokového poháru ČP a KMK. Sledovali jsme také nabitý závěr drezurní sezony i ostatních disciplín, navštívili podruhé Onoprienkovi (tentokrát ve vlastním!) a hřebčín v Mimoni. Představíme vám překrásné frísany v čele s tím nejkrásnějším – Baronem fan Odingastate a zavzpomínáme na nedávno zesnulého Royal Mouginse. To vše a spoustu dalších zajímavých článků na vás čeká od 29. září v říjnovém Jezdectví.

 

Obsah:

Článek Strana
Kudykam 06
Pavo PJ 07
Společnost 08
VIP čtenář: JUDr. Petr Toman 09
Speciál: Udidlo 10
Krátce z regionů 22
Téma: Kolik (s)nese váš kůň? 24
Fotoudálost: ME ve skákání (Madrid) 30
Rozhovor: Vladimír Strnad by podruhé do jezdectví nešel 32
Profil koně: Royal Mougins 36
Sport: Finále SP ČP, Dande and Jump CJC, Equiservis AT... 40
Sport: drezura (KMK, ČDP, FEI Test) 44
Sport: Všestrannost, vytrvalost 46
Sport: MČR spřežení 47
Sport: skokový Pezinok 48
Čeští pony stylaři 50
Navštívili jsme: Onoprienkovi 52
Představujeme: Hřebčín Mimoň 54
Dostihy krátce 56
Western: MČR v reiningu 58
Western: ME cutting 59
Western: Kdo je kdo (Boogie Boon) 61
Chov: finále KMK 63
Chov: Velký chovatelský den v Písku 64
Chov krátce 65
Zajímavosti: Koně v akci 66
Napsali jste nám 69
Zajímavosti: Kojení klisen pohledem etologa 70
Já, kůň: fríský kůň 72
Jezdecká poradna: dnes radí Sabine Mosen 76
Zajímavosti: Koně a balón 77
Novinky na trhu 82
Přátelé člověka: Pavlin dvůr 84
Z fotoarchivu našich čtenářů 86
Kurýr ČJF 87
Galerie vítězů 88
Inzerce 89
Kupony 97
A jak to vidím já 98

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.