Přes 150 koní na brněnském výstavišti: Doprovodný program v pavilonu F

Letošní výstava koní v Brně je jedna z největších za poslední roky. Co do počtu koní téměř dosáhne rekordu, jaký měly jedny z prvních koňských show na brněnském výstavišti v roce 1999. Právě 20 let od první akce přijedou v květnu oslavit i „legendy“ z řad jezdců a koní, nebude chybět herečka Vanda Hybnerová, která na výstavišti účinkovala poprvé už před 11 lety. Program bude víc než pestrý.

Videa z výstavy najdete na našem facebookovém profilu

 

 

Původní tisková zpráva

Na výstavě se 12.-15.5. sejde přes 150 koní téměř 20 plemen, hlavní program bude probíhat v pavilonu F. Výstava je součástí Národní výstavy hospodářských zvířat a mezinárodního veletrhu pro živočišnou výrobu Animal Tech, kromě koní tedy návštěvníci uvidí i expozice masného a dojného skotu, ovcí, koz, prasat. Současně probíhá i Národní výstava myslivosti. Na veletrhu bude možné zakoupit technologie pro živočišnou výrobu, krmiva, zemědělskou techniku i stájové potřeby, včetně potřeb pro chovatele koní. Prodejci jezdeckých potřeb i uměleckých děl s koňskou tématikou budou přímo v pavilonu F u hlavního kolbiště. Na co se tedy můžeme těšit?

Kromě chovatelských kolekcí to budou jezdecké ukázky fríských koní i koní paso fino colombiano, také drezurní ukázka plemene lusitáno a ukázka soutěže Working Equitation. Ze soutěží se představí i diciplíny westernového ježdění v podání amerických plemen koní, dále Extreme trail a Cowboy Race. Příznivci fjordských koní si užijí pushbal a kdo zavítá na výstavu v úterý odpoledne, má jedinečnou příležitost vidět koňské pólo. Pod sedlem ve čtverylce se ukáží koně Kinští i starokladrubští koně, kteří zavítají přímo z Národního hřebčína Kladruby n. L a uvidíme je i v impozantním čtyřspřeží. Vozatajské ukázky budou mít i plemena welsh pony, shire, hafling či teplokrevníci. V zápřeži a skocích uvidíme také nejmenší minihorse, v dalším využití shetlandy nebo irské koby a samozřejmě se můžeme těšit i na ukázku práce koní chladnokrevných. Nebude chybět voltižní vystoupení TJ Lucky Drásov a ukázky hiporehabilitace a para-sportů v podání sdružení EPONA a ŠEMÍK.

Kdo má rád akční program, neměl by si nechat ujít ukázku Jízdní policie v neděli a v pondělí a také vystoupení skupiny Štvanci ve středu. Koho baví pohádky, pak by neměl propásnout komedii Mrazík na koních v neděli a středu. No a ten, kdo chce potkat své přátele po dvaceti letech, nevynechá nedělní setkání legend o 14 hod, jehož hostem bude i herečka Vanda Hybnerová s dcerou Pepinou Rašilovovou a svými koňmi. A pozor, dorazí i koňské závodní legendy!

Také u kruhové ohrady v pavilonu F bude živo. Připraveny jsou ukázky výcviku koní, komunikace, práce kováře v přímém přenosu a hlavně – svezení dětí na koních. Pro děti jsou u kruhovky k dispozici i šlapací traktůrky John Deere a speciální hrací stůl s modely na dálkové ovládání. V expozici Zemědělství žije se děti mohou přiučit mnoha věcem i kreativně tvořit, stejně tak v zóně kreslení, kde pro ně malířka Soňa Štossová připravila dílničky. Dospělí mají možnost přímo na výstavě absolvovat kurz se Soňou a to zdarma (neděle, úterý). A kdo rád maluje, může se zapojit do soutěže a „vymalovat“ si vstupenky na veletrh zdarma i vyhrát věcné ceny (více na webu). Pořadatelé myslí i na občerstvení, takže přímo v místě bude kavárna Breadway se slanými i sladkými výrobky z kváskového pečiva.

 

Doprovodný program - výstava koní, pavilon F

 

Trojnásobná vítězka Velké Pardubické poctí brněnskou výstavu koní

Tisková zpráva Brno, 1.4.2019

Národní výstava hospodářských zvířat v Brně se letos těší mimořádnému zájmu chovatelů koní. Více než 150 zástupců téměř 20 plemen koní se 12.-15. května  setká na společném předvadišti na brněnském výstavišti v hale F. Mezi nimi budou takové hvězdy, jako například klisna Orphée des Blins, která jako jediná klisna dokázala vyhrát slavný dostih třikrát za sebou v řadě.

Orphée des Blins je francouzského původu, tato hnědka se narodila v roce 2002 a  o deset let později vyhrála svoji první Velkou Pardubickou steeplechase cross country. Toto vítězství zopakovala v roce 2013 i 2014 a stala se tak jedinou trojnásobnou vítězkou slavného dostihu v řadě za sebou. Klisna majitele Jiřího Trávníčka reprezentovala stáj DS Pegas a za svoji kariéru absolvovala 27 startů,  z nichž 12 proměnila ve vítězství a v roce 2014 ukončila svou kariéru s celkovým ziskem   6 838 570 korun! Zajimavostí je, že podle osvědčení o původu není Orphée des Blins anglický plnokrevník, ale  tzv. nízkopodílový angloarab (1,73 % plnokrevné arabské krve) a patří k angloarabské plemenné knize, přesněji do samostatného registru Sekce II. 

Dostihová klisna bude čestným hostem výstavy, jehož nedělním tématem jsou mj. Legendy na výstavišti. Za westernové koně se představí další legendární vítězové, kteří startovali v rychlostních soutěžích dokonce přímo na půdě výstaviště před dvaceti lety. Mezi TOP koně na výstavišti bude patřit také bělouš Ahoto z Portugalska, který je mj. držitel Zlaté medaile a ocenění hřebec roku z Golega. Hřebec úspěšně soutěžil na mezinárodní úrovni Grand Prix v drezuře s Pedro Torresem, ježděn je také v soutěžích Working Equitation.

 Zvláštními hosty výstavy budou i herečka Vanda Hybnerová s dcerou Pepinou Rašilovovou, které přijedou vystupovat i se svými koňmi. Obě byly u jedné z prvních výstav hospodářských zvířat v Brně. Mezi účinkujícími bude i nejvýše postavená česká drezurní jezdkyně ve světovém žebříčku FEI, Pavla Rubíčková.

 Z dalších perel programu jmenujme účast starokladrubských koní Národního hřebčína Kladruby n. L., vystoupení skupiny Štvanci, ukázky jízdní policie, koňského póla, drezury, spřežení, mini horse parkuru, wester ridingu, hiporehabilitace ale také dovednostních soutěží extreme trail a working equitation. Připraven je i pestrý program pro děti, včetně pohádkových vystoupení, kurzů malování či jízdy na traktůrcích a samozřejmě nechybí nabídka jezdeckých potřeb a suvenýrů.

Výstava koní je součástí Národní výstavy hospodářských zvířat, ve které se představí ve svých šampionátech masný a dojný skot, kozy, ovce i prasata. Současně probíhá Mezinárodní veletrh technologií pro živočišnou výrobu Animaltech a Národní výstava myslivosti. Trojice výstav se těší návštěvnosti kolem 40.000 lidí a nabízí jedinečnou přehlídku současného zemědělství, chovatelství i myslivosti. Výstaviště je otevřeno 12.-15. května 2019, nejlevnější vstupné zakoupíte online na www.bvv.cz.

 

Více informací www.bvv.cz

 

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.