Veletrh FOR HORSE rozbuší srdce všech milovníků koní

Ve dnech 4. až 7. dubna 2019 se PVA EXPO PRAHA v Letňanech rozduní pod kopyty koní. Všem milovníkům těchto ušlechtilých zvířat se totiž už podruhé v řadě otevřou brány veletrhu FOR HORSE.

Druhý ročník veletrhu potřeb pro koně, chovatele a milovníky koní FOR HORSE se v PVA EXPO PRAHA uskuteční v rámci souběhu veletrhů pro rodinu a volný čas FOR FAMILY. Vedle FOR HORSE budou moci návštěvníci zavítat i na veletrhy FOR KIDS a FOR PETS.
Vrcholem celé akce je pak páteční a sobotní večerní koňská FOR HORSE SHOW, na které návštěvníci zhlédnou fantastická vystoupení v podání předních tuzemských drezérů a jejich koní.

 

Vše pro nejkrásnější zvíře světa

Specializovaný odborný veletrh FOR HORSE je příležitostí pro představení novinek na trhu v oblasti krmiv, veterinárních, minerálních a kosmetických přípravků, technických pomůcek, transportních zařízení, kompletního jezdeckého vybavení a potřeb. Pod jednou střechou se tu ve dnech 4. až 7. dubna 2019 sejdou tuzemští a zahraniční vystavovatelé, výrobci i obchodníci. Pokud tedy patříte mezi majitele, chovatele a milovníky koní a jezdecké kultury, rozhodně byste do letňanské veletržní stáje měli zavítat.

Nedílnou součástí akce bude také doprovodný program, který návštěvníkům nabídne celou řadu vystoupení. Každý den se v denním programu představí mini poníci, oslíci, ale i fríští koně nebo jízdní oddíl Policie ČR. Dále se seznámíte s hipoterapií a tep vám zvedne třeba i westernová show a rychlostní soutěže. Nebudou chybět ani plemenné přehlídky a ukázka koňského póla. Přijmout pozvání na velkou večerní FOR HORSE SHOW pak budete moci prostřednictvím ukázek samotných účinkujících.

 

Večerní koňská show

Zlatým hřebem veletrhu FOR HORSE bude páteční a sobotní večerní koňská FOR HORSE SHOW. Na tu si návštěvníci musí zajistit samostatnou vstupenku, její program ale určitě stojí za podívanou. Během dvou nabitých večerů se svým fantasy vystoupením blýskne Michal Bednář a jeho Haraldos Stunt Brothers, westernové rodeo rozjede David Provazník se svým koněm Star Go To Impress a organizace Asaltee předvede výcvik španělských koní. 

O ukázky klasické drezury a jízdy bez sedla a uzdečky se postará Petra Zemanová a Diablo.

Celý doprovodný program veletrhu FOR HORSE i večerní FOR HORSE SHOW zahájí ukázka koní Jízdy králů Kunovice, tradiční události, která je od roku 2011 zapsaná na seznamu kulturního dědictví lidstva UNESCO.

 

Podívejte se na celý program koňské show a vyrazte se svými blízkými na jedinečný soubor veletrhů pro rodinu a volný čas do PVA EXPO PRAHA. Více informací na www.forhorse.cz.

 

Jízda králů

Kdo se může stát tzv. „letnicovým králem“? Proč je král oblečen v ženských šatech, obličej mu zakrývají pentle a v ústech má růži? Jakou funkci má jeho doprovod? Odkud tento krajový obyčej pochází? Odpovědi nejen na tyto otázky, ale i na mnoho dalších získáte při návštěvě letošního veletrhu FOR HORSE, kde bude tento tradiční lidový obyčej exkluzivně představen širší veřejnosti Kunovickým banderiem. Více se dozvíte zde.

 

Heraldos

Přitahuje vás elegance, vznešenost a krása španělských koní? Chtěli byste na vlastní oči vidět skvělé jezdecké i kaskadérské výkony ve spojení s nádhernou hudbou a úžasnými kostýmy? Pak vás srdečně zveme na dubnový veletrh FOR HORSE, kde se vám nejen během denního doprovodného programu, ale hlavně v rámci noční show představí věhlasná skupina Haraldos Stunt Brothers ve velkolepé „FANTASY SHOW“. Podrobnosti v tiskové zprávě.

 

Je libo špetka adrenalinu?

„V závodní aréně to hučí jako v úle. Tribuny jsou do posledního místa zaplněny a diváci netrpělivě očekávají další závodní dvojici. V aréně jsou rozestavěny tři výrazně zbarvené ocelové sudy. Půlka startovního pole má již první rozjížďku za sebou. Publikum je natěšené a čeká, kdy se v aréně objeví další jezdec. Ten se pomalu blíží. Ještě před vstupem do arény jezdec svého koně pobídne. Kůň ochotně nacválá, nabírá rychlost a blíží se k prvnímu barelu. Oba fungují jako dobře namazané soukolí. Jezdec udává směr a kůň běží a „loví“ barely. Noha jezdce se v oblouku lehce otře o barel, ale ten stojí na svém místě. Diváci hlasitě fandí a ženou dvojici k dalšímu barelu. Kůň se kolem něj ladně otočí a míří k tomu nejvzdálenějšímu. Dav fandí ještě hlasitěji. Ani u třetího barelu kůň nechybuje a nyní se řítí do cíle. Diváci koně i jezdce v cílové rovince mohutně povzbuzují. Dvojice protíná cílovou čáru a dav propuká v jásot, neboť zajeli skvělý čas.“

Velmi podobnou atmosféru budou letos moci návštěvníci veletrhu FOR HORSE zažít na vlastní kůži, a to při prezentaci westernových rychlostních disciplín. Tento pohled do westernového světa divákům zprostředkuje pan David Provazník s klisnou Star go to Impress z ProFi Ranche v Děčíně. Více v tiskové zprávě.

 

Hana Vášáryová

„Drezura je vrcholem harmonie mezi koněm a jezdcem. Každý krůček je podmíněn cílevědomou prací, trpělivostí a pokorou.“

Těmito slovy se řídí přední česká drezurní jezdkyně paní Hana Vašáryová (Pelikánová), která již od svých dětských let tíhne ke koním, a pro kterou se její hobby stalo celoživotním posláním. Zájem o drezuru v ní vzbudila paní Vlasta Kadlecová (mistryně sportu, držitelka Zlatého odznaku ČJF , dvaadvacetinásobná mistryně ČR). Svoji první drezurní úlohu paní Hana absolvovala v roce 1996 (Z1). Od té doby uplynulo již více jak 20 let, během nichž získala mnoho cenných zkušeností doma i v zahraničí a řadu sportovních úspěchů, založila rodinu, společně s manželem vybudovala vlastní sportovní středisko, kde se s podporou svého týmu věnuje tomu, co ji v životě baví nejvíce. S paní Hanou se uvidíme na dubnovém veletrhu FOR HORSE. Abychom se o ní dozvěděli více, položili jsme jí několik otázek. Více v tiskové zprávě.

 

V rytmu ohnivého flamenka

Flamenkový tanec představuje fascinující prožitek plný vášně, něhy a půvabu, ale i nenávisti a vzdoru. Může být na jedné straně jak symfonií rytmu a čisté radosti ze života, tak se na druhé straně může stát studnou té nejhlubší melancholie. Je vlastně směsicí všech myslitelných lidských emocí. Prolínají se v něm tanec a zpěv s virtuózní hrou na kytaru a odráží se v něm bohatá historie Iberského poloostrova.

Flamenko je pevnou součástí iberské kultury stejně jako španělští koně. Jedno od druhého nelze oddělit. Určitě není náhoda, že rytmus flamenka skvěle odpovídá rytmu dobrého kroku a dobrého cvalu španělského koně. Návštěvníci letošního veletrhu FOR HORSE si díky společnosti ASALTEE budou moci vychutnat tuto jedinečnou podívanou při společném vystoupení věhlasné flamenkové tanečnice paní Denisy de Gregori, která v současné době ztvárnila roli Carmen ve Slovenském národním divadle v Bratislavě, a čtyř koní plemene Pura Raza Espanola, předváděných dámami Veronikou Živnovou a Eliškou Šmedkovou, Pavlou Sokolovou a panem Jiřím Sokolem. Společně nám zprostředkují nádhernou atmosféru typických španělských slavností, kde ženy a dívky oblečené v pestrobarevných šatech se širokými volány a ozdobené květinou ve vlasech tančí v ulicích a svou radostí ze života a spontánností jsou schopné očarovat a podmanit si každého diváka. Věříme, že obdobný prožitek si z návštěvy veletrhu odnesete i Vy.

 

Veletrhem FOR HORSE se bude letos rozléhat také oslí hýkání

Všechna oslí plemena na světě používají pro vzájemné dorozumívání se stejný „jazyk“. Jejich charakteristické hýkání je doprovázeno ještě dalšími chraplavými zvuky a vzdechy a jeho hlasitost a intenzita může neznalé zaskočit až vyděsit, zvláště v případě, kdy se k sólovému výstupu připojí více oslích „zpěváků“ a celý sbor koncertuje společně.

Početná a pestrá kolekce oslíků různých plemen bude velmi atraktivní zejména pro dětské návštěvníky veletrhu FOR HORSE, kteří většinou znají tento živočišný druh pouze z pohádek a filmů. Nyní si na vlastní oči budou moci prohlédnout jak zástupce těch největších oslích plemen na světě, tak i těch nejmenších. Premiérově zde bude představen také reprezentant nejmenšího oslího plemene na světě – miniaturního středozemního osla – roční hřebeček EROS, narozený na Lamafarmě v Malé Veleni, jehož KVH v dospělosti nepřekročí 91,44 cm. Původní domovinou miniaturních oslíků byla Sardinie a Sicílie, ale tam bychom je dnes už těžko hledali. Ve třicátých letech minulého století došlo k masivnímu vývozu miniaturních oslíků do USA, kde se postupem času stalo toto plemeno velmi populární a v současné době tvoří zdejší chovy nejsilnější část populace v rámci celého světa.

Jeden z prvních amerických chovatelů popsal charakter těchto malých krasavců takto: „Miniaturní osel je laskavý jako novofundlandský pes, odevzdaný jako kráva, vytrvalý jako mula, odvážný jako tygr a inteligentní jen o něco méně než muž.“ O pravdivosti těchto slov se budou moci návštěvníci veletrhu přesvědčit sami. Nejen hřebeček Eros, ale i s celá desetičlenná kolekce oslíků, kterou pro letošní veletrh připravili členové Svazu oslích specialistů, bude divákům během denního programu předvedena jak v chovatelské kolekci, tak v ukázce jejich využití. Na viděnou se s dětmi těší: Aladin, Coba de Ezel, Merel, Pepíček, Severka, Mikuláš, Barro, Eros, Amigo a Bobík.

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.