Výstava Kůň zavítá do Lysé poosmnácté

Již za dva týdny se otevřou brány výstaviště v Lysé nad Labem u příležitosti konání 18. ročníku mezinárodní výstavy a veletrhu všeho, co ke koním patří, kterou pořádá společnost In-expo Group. V bohatém programu si najdou své jak odborníci, tak laická veřejnost. Vystaveno zde bude téměř 100 koní zastupující více jak dvacítku plemen z kolekce vybrané mj. ve spolupráci s Asociací svazů chovatelů koní České republiky.

Aktualizace 22. 9. 16:00 HOD: Do Lysé pro předplatné časopisu Jezdectví a kalendář zdarma.

Pokud plánujete zakoupit si předplatné našeho časopisu, využijte speciální výstavní akce! Když při výstavě v Lysé nad Labem navštívíte náš stánek a zakoupíte si na místě předplatné alespoň na jeden rok, získáte od nás kalendář s fotografiemi Ch. Slawik na rok 2012 zcela zdarma. Vaše děti mohou zároveň opět soutěžit ve výtvarné soutěži o kalendáře a trička a to i formou výkresů, které si přinesou z domova.

V příloze pod článkem byla vložena tisková zpráva číslo 5.

Aktualizace 21. 9. 12:30 HOD: Časopis Jezdectví posílá do Síně slávy MVDr. Juraje Hanulaye.

Foto Jiří Gebauer

MVDr. Juraj Hanulay, veterinář, ředitel zoologické zahrady a především uznávaný skokový jezdec a trenér, se narodil v roce 1929. Koně si naplno získali jeho srdce až při vysokoškolských studiích brněnské veteriny. Je spoluzakladatelem JO Slávia VŠV Košice. Od roku 1960 působil v Motěšicích, kde se kromě ježdění věnoval organizaci závodů i tréninku jezdců a neméně úspěšný se stal i jeho syn Ing. J. Hanulay, známý slovenský parkurový reprezentant. Dr. Hanulay se úspěšně účastnil i drezurních závodů,  je několikanásobný mistr Slovenska v parkurovém skákání, vítězem VC Lipska z roku 1966 a účastníkem mistrovství světa 1978. Dodnes se věnuje tréninku, zejména mladých jezdců.

Přidána tisková zpráva č. 4.: Na výstavišti v Lysé nad Labem se představí více než 90 koní, kteří jsou příslušníky téměř tří desítek plemen. Některá z nich jsou skutečnou raritou, jako např. morgan horse, což je nestarší plemeno koní v severní Americe.

Aktualizace 14. 9. 9:50 HOD: Přidána TZ "Kronika kladrubská v Lysé i s podpisem"

V rámci 18. ročníku mezinárodní výstavy a veletrhu všeho, co ke koním patří s názvem Kůň 2011, který se uskuteční 23. – 25. září, se veřejnosti představí zcela žhavá knižní novinka Jiřího Hájka: Kronika kladrubská – Kniha první. Tato publikace je unikátní kronikou kladrubského hřebčína, obce Kladruby nad Labem a významných mezníků českého státu, které měly vliv na vývoj hřebčína. Její první část vydala ve vlastním nákladu někdejší ředitelka Národního hřebčína – Ing. Lenka Gotthardová, CSc.

„První díl, který právě vyšel, zachycuje nejstarší historii Kladrub od 14. do počátku 18. století. Autor kroniky žil dlouhá léta v Kladrubech a byl jimi ve svém mládí tak nadšen a uchvácen, že již ve svých třiceti letech se pustil do zásadního psaní kroniky. Pobídkou mu bylo také 400leté výročí založení hřebčína v roce 1979,“ popisuje Lenka Gotthardová. „Jiří Hájek napsal kroniku do 4 svazků po 400 stranách rukopisu! A nejen to, on ji ještě třikrát ručně opsal! Obsahově je tak zajímavá, že si ji rádi přečtou nejenom příznivci starokladrubských koní, ale i ti, kteří mají vztah k české a evropské historii a mají naši zemi opravdu rádi. Celé psaní je velmi vlastenecky laděno a pravé Čechy pohladí po duši,“ pokračuje vydavatelka knihy.

V kronice ožívají významné osobnosti kladrubských i českých dějin – kladrubští zemané, příslušníci rodu Pernštejnů, Habsburků, Schwarzenbergů či Trattmansdorffů. V prvním díle kroniky je vzpomínán i slavný hřebčín vévody Albrechta z Valdštejna – Smrkovická obora, která byla založena v roce 1623 a po vojevůdcově zavraždění patřila více než sto let pod Kladruby.

V kronice jsou vzpomínáni nejenom panovníci a jejich přínos hřebčínu, ale i nejvyšší štolbové, na jejichž přízni byly Kladruby také hodně závislé. Uváděni jsou však i ředitelé, kontroloři, trenéři a řadoví pracovníci ze stájí. Postavení zaměstnanců v Kladrubech nad Labem bylo velmi privilegované a mnozí císaři sami často dohlíželi na řešení různých záležitostí hřebčína. Kniha je doplněna řadou historických map, portrétů významných osobností a obrazy koní, například od vynikajícího malíře Johanna Georga von Hamiltona.

„Největší rozkvět Kladruby zažily za císaře Karla VI. Příchodem jeho vlády první díl kroniky končí, takže ve druhém se budeme moci těšit na údaje popisující velkou a slavnou dobu první poloviny 18. století,“ prozrazuje Lenka Gotthardová. V plánu je vydání dalších 3. dílů, a to v letech 2012, 2013 a 2014.

Široké veřejnosti bude kronika představena na výstavě Kůň 2011 v Lysé nad Labem, kde ji bude možné také zakoupit za 260,- Kč. V sobotu 24. září od 12.00 hodin bude navíc připravena autogramiáda Jiřího Hájka a Lenky Gotthardové.

 

 

„Vedle zástupců typicky českých plemen jako jsou český teplokrevník, starokladrubský kůň, českomoravský belgik či slezský norik a další, se mohou návštěvníci těšit i na méně tradiční plemena. Zcela jistě zaujmou islandští koně, kteří se vyznačují tzv. töltem, což je zvláštní druh čtyřtaktního klusu, či fjordští koně. Ti jsou norským národním plemenem,“ prozradil ředitel výstavy Ing. Jiří Fechtner.

 

Chovatelské ukázky budou probíhat každý den od 10.00 do 12.00 hodin, odpoledne pak od 14.00 do 17.00 hodin budou moci diváci shlédnout předvedení využití koní pod sedlem, v kočárech i ve volnosti. „K vidění budou různé drezurní ukázky, práce formou přirozené komunikace ze země, několik druhů zápřeží, skokoví koně se předvedou v tzv. Mini-maxi a z netradičních jezdeckých sportů pak bude zastoupeno např. koňské pólo, které předvedou členové Prague Polo Clubu sídlícího v hřebčíně Ostrov u Chlumce nad Cidlinou. V sedle se ukážou i některé z populárních osobností, jako např. herec Václav Vydra. To je však pouhý zlomek z celého programu, který v těchto dnech stále pilujeme,“ uvedl Jiří Fechtner.

Výstava Kůň má také řadu doprovodných aktivit. Z vystavených koníkaždoročně komise hipologických odborníků vybírá nekrásnější zástupce z malých a velkých plemen, kteří budou slavnostně dekorováni v sobotu odpoledne. „Další z tradičních doprovodných akcí je Dvorana slávy, do níž jsou vždy krátce po oficiálním zahájení výstavy v pátek dopoledne uvedeny čtyři osobnosti, jež se něčím významným zasloužily v oblasti chovu koní. Opomenout nemohu ani ocenění Zlatý kůň udílené již od roku 1998. Dříve bylo výhradně pro české výrobky a od roku 2009 je určeno nejlepšímu vystavovanému výrobku z hipologické oblasti vč. zahraničních produktů. Svoji pravidelnou expozici bude mít na výstavišti i turistika na koni, v jejíž rámci se představí poskytovatelé služeb pro milovníky putování v sedle,“ zmiňuje Ing. Fechtner další zajímavosti o blížící se výstavě.

Neméně podstatnou část tvoří veletrh všeho, co ke koním patří. „Zejména odborná část veřejnosti si zvykla na výstavě Kůň nakupovat veškeré jezdecké vybavení. Mnozí vystavovatelé zde totiž nabízejí zajímavé veletržní slevy a navíc i v dnešní době internetových obchodů si nakupující rádi zboží před zakoupením pořádně prohlédnou a tzv. osahají. Pouze jednou za rok je v České republice možnost najít většinu významných prodejců jezdeckých potřeb pod jednou střechou – a to právě na zářijové výstavě Kůň v Lysé nad Labem,“ dodává Jiří Fechtner.

Knabstrupští koně na výstavě v Lysé
Nejen z chovatelského hlediska bude jednou z největších zajímavostí výstavy
představení v Čechách prozatím téměř neznámého barokního plemene „knabstrupský kůň“.
„Konkrétně se bude jednat o chovnou klisnu s ročním hřebečkem, kteří byli začátkem roku
importováni do Čech jako jedni z prvních zástupců tohoto plemene u nás. Oba budou
předváděni v rámci chovatelské přehlídky a klisnu ještě diváci uvidí v odpoledních
ukázkách v dámském sedlovém tandemu,“ prozradila Johana Spáčilová – Moutelíková z
České barokní společnosti, která předvedení těchto koní připravuje.

Knabstrupští koně jsou v podstatě vzdálenými předky appaloos. Dnes, po vystřídání mnoha
koňských generací, jsou tato dvě plemena značně odlišná a mají různou stavbu těla.
„Knabstrup se vyvinul ze starých španělských koní, jejich křížením s frederiksborskými
koňmi,“ uvádí Johana Spáčilová. Knabstrupové jsou označováni za barokní koně, stejně
jako lipicáni, andalusani, koně lusitánští, kladrubští, frederiksborští a další.

V dnešní době jsou knabstrupové chováni ve dvou typech – v barokním a moderním
sportovním. Jsou také chováni v různých velikostech – jako velcí koně, poníci i minikoně.
„Kromě barvy jsou tito koně velmi dobře známí svým jedinečným charakterem. Jsou vysoce
inteligentní, což je předurčuje k výcviku pro show a pro vysokou školu. Pro svůj jedinečný
pohyb, který je velmi silný avšak snadno kontrolovatelný, jsou také využíváni k terapeutické práci,“ popisuje kladné vlastnosti tohoto plemene Johana Spáčilová.

Zástupce České barokní společnosti bude možné vidět také v dalších ukázkách
odpoledního programu. „Stále zvažujeme, zda bude další ukázkou sokolnictví v klasickém
baroku, nebo fantasy souboj dobra a zla v podání bájného Pegase, který jsme loni úspěšně
předvedli při Svatováclavských slavnostech v Hradci Králové. Definitivní rozhodnutí si
necháme pro návštěvníky výstavy jako takové malé překvapení,“ říká Johana Spáčilová.

Česká barokní společnost spojuje divadlo, show s koňmi a tradiční klasické ježdění na
koni. Ačkoliv uskupení nese název barokní, na představeních je možné vidět dokonalou
iluzi různých historických období, a to od drsné gotiky, přes elegantní baroko až po
současnost – elegantní dámy v sedle, ale také drsné rytíře, ukázky spolupráce koní a
dravců nebo dosti nebarokní jízdní lukostřelbu a podobně. „Naše programy lze spatřit na
městských slavnostech, nejrůznějších firemních akcích, Hubertových jízdách či všelikých
výstavách a show a to nejen v České republice. S koňmi se účastníme také reklamních a
filmových projektů. Z těch posledních jmenujme např. Tři mušketýry 3D, kteří měli minulý
týden premiéru v sousedním Německu. Pod naším vedením si také mohou případní
zájemci, v rámci výukových hodin, vyzkoušet jízdu v dámském sedle, lukostřelbu či šerm
na koni a mnoho dalšího,“ dodává Johana Spáčilová.

 

 

Kůň 2011

Pátek 23. až neděle 25. září 2011
- expozice více jak 150 vystavovatelů
- téměř 100 vystavených koní
- dopolední chovatelské ukázky a odpolední volný program na venkovním předvadišti
Připravena je řada doprovodných akcí:
- „Nejkrásnější kůň výstavy“ zvolený komisí hipologických odborníků (sobota odpoledne)
- „Zlatý kůň“ – cena pro nejlepší výrobek na hipologickém trhu
- „Dvorana slávy“ pro čtyři osobnosti za zásluhy v oblasti chovu koní
- „Turistiky na koni“ – doprovodný veletrh pro milovníky putování v sedle
- živé hříbě pro jednoho z návštěvníků výstavy jako hlavní cena soutěže v katalogu
výstavy a další desítky atraktivních dárků


Otevírací doba veletrhu a výstavy:
pátek: 9.00 – 18.00 hod.
sobota: 9.00 – 18.00 hod.
neděle: 9.00 – 17.00 hod.
 

Hlavní program:
10.00 – 12.00 hod.: chovatelské přehlídky
14.00 – 17.00 hod.: ukázky využití koní a jezdeckých disciplín

Vstupné:
Celodenní vstupenka (dospělí): 120 Kč
Celodenní vstupenka (zlevněná): 60 Kč
Katalog výstavy se soutěžním kuponem: 60 Kč

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.