ZELENÝ JEČMEN - Hydroponická krmiva budoucnosti

PR / Při galavečeru jezdectví Koně na Žofíně čekalo v předsálí honosného paláce na hosty malé překvapení v podobě zeleného pažitu - jednalo se o naklíčenou pšenici. Novinku v krmení nám představil Martin Baran ze společnosti B. H. T. Bio Hydroponic Technology, SE, která tuto ojedinělou technologii přivádí v život v České republice.

Prosím, vysvětlíte nám pojem hydroponické krmivo?

Hydroponické krmivo je ve své podstatě vyklíčená obilovina, která je podávaná hospodářským zvířatům jako krmivo. Klíčky necháváme klíčit do 15-20 cm, kdy rostlina dosahuje nejvyšší možné nutriční hodnoty z celé fáze svého růstu. Hydroponické krmivo je dnes velice populární, pěstování krmiva v našich systémech nevyžaduje žádná hnojiva, chemické postřiky ani půdu. Jediný přídavek v klíčení je pouze čistá voda.

Takže klíčit je možné všechno – ječmen, oves, pšenici?

Ano, v našem modulu je možné vyklíčit ječmen, oves i pšenici.

Jaké jsou výhody naklíčeného jádra oproti zkrmování klasického, třeba mačkaného zrna?

Je řada výhod oproti klasickému zkrmování neaktivního zrna. Naklíčené jádro obsahuje množství vitaminů a minerálů. Tělo tyto látky při užívání naklíčeného jádra přijímá v přirozené podobě, a ne synteticky vyrobené. Obsahuje vitaminy A, B1, B2, B6, C, D, E, kyselinu pantotenovou, nikotinamid, biotin, inositol, kyselinu listovou atd. Dále obsahuje řadu aminokyselin, včetně esenciálních, které si tělo vyrobit samo neumí a musí je přijímat v potravě. Suché obilí je příliš tvrdé a tělo je nevyužije beze zbytku. V porovnání se suchým zrnem má naklíčené zrno asi dvojnásobný obsah dusíkatých látek a o jednu třetinu nižší energetickou hodnotu. Je cenným zdrojem enzymů, hlavně proteolytických a amylolytických. Má velice pozitivní vliv na laktaci a množství mléka. Je to dietetické krmivo, které působí pozitivně na trávení. Obsahuje také chlorofyl, což je unikátní zelené barvivo, pomocí kterého získávají rostliny energii ze slunečního záření a dále ji využívají. Naklíčené jádro obsahuje vysokou koncentraci tohoto zeleného barviva. Chlorofyl je silný antioxidant, který pomáhá chránit tělo před volnými radikály. V neposlední řadě přispívá k normální funkci žlučníku a jater.

Pro koho je naklíčení zrno vhodné?

Naše krmivo má široké spektrum využitelnosti u různých druhů zvířat, tj. skot, koně, drůbež atd. Krmivo dodává zvířatům všechny potřebné minerály, vitaminy a veškeré nezbytné látky pro zdravý vývoj a lepší produkci.

Mění se chuťově?

Na chuti je nepatrný rozdíl vůči konvenčně pěstovaným krmivu. Každá vypěstovaná obilovina na poli má ve směsi jinou chuť. V pěstování na poli hraje roli široká škála faktorů, které mohou změnit chuť obiloviny, např. hnojivo, postřiky, kyselý déšť, smog, toxicita půdy atd., tyto faktory se mění iregionálně. Naše krmivo má velkou výhodu vůči konvenčně pěstovaným krmivům vtom, že jediným přídavkem je čistá voda, a tak chuť není ničím ovlivněna. Hydroponické krmivo má permanentně stejnou chuť a dovolím si tvrdit, že chuť našich krmiv je nejblíže k přírodní chuti a je zvířaty dobře přijímáno.

Má naklíčené zrno ještě další pozitivní dopady?

Ano, naklíčené zrno v našich modulech má řadu výhod. Díky izolaci od okolního prostředí naše rostliny nenapadají žádní parazité, nepůsobí na ně žádné povětrnostní podmínky, tj. netrpí suchem, přemokřením ani mrazíkem, nepůsobí na ně kyselý déšť, toxicita půdy atd. Z důvodu izolování a absence hnojiv či postřiků dosahují hydroponická krmiva daleko vyšší nutriční hodnoty, než rostliny vypěstované konvenčním způsobem. Vysoké a kvalitní nutriční hodnoty mají velice pozitivní dopad na zvířata. Např. u hospodářských zvířat se zvyšuje dojivost o 10-15 %, zvyšuje se obsah tuku v mléce o20-25 %, zvyšuje se kvalita masa, zvířata nabírají hmotnost rychleji a kvalitněji, produktivní věk zvířete se navyšuje, zvýšená je i plodnost o15-20 %, výrazně se posiluje i imunitní schopnost. U koní se výrazně snižuje riziko onemocnění, jako je laminitida, kolika a vředy. Díky antioxidační vlastnosti vitaminu E se ukoní také zvyšuje vytrvalost a zlepšuje svalová aktivita, což je mimochodem velká výhoda pro sportovní koně. Viditelné je i zlepšení kůže, srsti a rohoviny u koní, klisny mají vyšší produkci mléka a použití přináší i mnoho dalších výhod.

Popíšete nám proces klíčení? Předpokládám, že k tomu bude potřeba složité zařízení?

Celý klíčící cyklus probíhá v průběhu 7 dní. 1-3 dny semeno klíčí, 3-5 dnů výhonky rostou, 5.-7. den jsou klíčky připraveny ke spotřebě. Naši zkušení inženýři vyvinuli a implementovali technologii výstavby autonomních komplexů. Tyto jsou plně automatizované, snadno udržovatelné a vhodné i pro vícenásobnou přepravu. Na hydroponických systémech pracujeme od roku 2012, navrhujeme a vyrábíme hydroponické systémy různých stupňů, výkonu a provozu, neustále je zdokonalujeme. V případě stavby budovy existuji různé možnosti. Takže na vaši druhou otázku bych dokázal odpovědět ano, je to složité, respektive bylo to velice složité. Hydroponické moduly jsme vyvíjeli 4 roky a zamezili jsme nesčetně problémům, které BIO pěstování obnáší. Naše moduly jsou schopny fungovat s minimálním lidským zásahem a velice ekonomickým způsobem. Dovolím si říci, že s naším modulem se už finančně nevyplatí pěstovat krmiva na poli anebo je dokonce kupovat. Z pohledu vývoje hydroponického komplexu se jednalo o složitý proces, který se však klientů žádným způsobem nedotýká. Klient, který si modul pořídí, jenom zmáčkne tlačítko a vše ostatní už zařídí modul sám.

Co udržení kvality naklíčeného zrna? Pro koně je důležité kvalitní krmivo bez plísní a hnilobných procesů, jinak jim hrozí zdravotní komplikace. Jak dlouho vydrží produkt v dobré kondici?

Ano, souhlasím. Kvalitní krmiva bez plísní a hnilobných procesů jsou z našeho hlediska více než důležitá. Z toho důvodů jsou naše moduly speciálně chráněné, aby plísně a hniloby neměly žádnou šanci. Voda a vzduch prochází speciální filtrací a uvnitř modulu panují přísné, předem nastavené podmínky. Moduly si samy dle nastavení regulují optimální podmínky, tj. přítok, odtok a teplotu vody, teplotu a vlhkost vzduchu atd. Technologie se nyní dobře uplatňuje v chovech produkčních hospodářských zvířat.

Máte připravenou verzi pro chovy koní?

Naše technologie je univerzální. Zelené krmivo je vhodné jak pro zvířata na farmách, tak pro zvířata pro sportovní účely. Výchozí produkt je čistý a nezávadný v EKO a BIO kvalitě.

A co pro fanoušky zdravé výživy?

Připravujete také verzi pro domácí užití? Samozřejmě, myslíme i na fanoušky zdravé výživy, pro které máme připravenou extrahovanou šťávu z mladého ječmene. Extrahovaná šťáva má blahodárné účinky pro lidský organismus a je právem označována superpotravinou 21. století. Vstup na trh s potravinami pro lidskou spotřebu plánujeme ke konci roku 2019.

 

Děkuji za rozhovor.

 

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.