Živé legendy za školními škamny aneb "Dávat koním křídla" a "Obloukem k vítězství"

Dobu, kdy zasedali za školní škamna si připomněli protagonisté knih s dostihovou tématikou, které vyšly na podzim letošního roku. Střední školu dostihového sportu a jezdectví ve Velké Chuchli při příležitosti tiskové konference a besedy s autory a protagonisty navštívili legendy dostihového dění České republiky - Miloslava Hermansdoferová Schulzová – Míla, Ing. Václava Chaloupka spolu s autory knih o jejich osudech Pavlem Fialou a Petrem Feldsteinem.

Na půdě Střední školy dostihového sportu a jezdectví ve Velké Chuchli zodpověděli pestré dotazy z řad publika a vzpomínali na doby nedávno minulé i současné.

V roce 1972 se paní Míla Hermansdorferová Schulzová zvítězila v Derby ve Velké Chuchli v nejvýznamnějším rovinovém dostihu pro tříleté koně, a to s hřebcem Crapomem. Jak sama říká, byl to pro ni nejvýznamnější dostihový zážitek. Stala se tak první ženou u nás a druhou na světě, která vyhrála derby a obdržela modrou stuhu. Jak náhodná a trnitá byla cesta vítězky derby, se dozvíte z velmi poutavého a zajímavého příběhu, který literárně a faktograficky zpracoval pilný autor Pavel Fiala.

První vítězství s Korokem ve „velké“ to přijde na mysl Ing. Václava Chaloupky, když se ho zeptáte na nejvýznamnější dostihový zážitek. Jméno Ing. Václava Chaloupky je dobře známé nejen mezi koňaři, ale i laické veřejnosti. Tento český dostihový jezdec, trenér, chovatel, majitel koní, pořadatel dostihů, organizátor akcí a především první čtyřnásobný vítěz našeho nejslavnějšího dostihu Velké pardubické steeplechase (třikrát s Korokem a jednou s Václavem), které se osmnáctkrát účastnil, toho za život zvládl a zvládá hodně. Z pera Petra Feldsteina přichází příběh člověka, který žil a žije hlubokým vztahem ke koním a láska k těmto krásným, ušlechtilým a vlastně zázračným tvorům mu přinesla své plody.

O tom, že jejich povídání bylo velmi poutavé, svědčí i velmi rychle rozebrané knihy, které si zúčastnění mohli zakoupit. Na závěr konference a besedy proběhla autogramiáda Václava Chaloupky, Míly Hermansdorferové a autorů Petra Feldsteina a Pavla Fialy.

Tedy v knize či na internetu pátrejte po nádherných knihách plných koňařského života, splněných i nesplněných snů, přání a vlajících hřív.

Petr Feldstein: Dávat koním křídla (Splněné a nesplněné sny Václava Chaloupky)

Pavel Fiala: Obloukem k vítězství (o vítězce Československého derby 1972 Míle Hermansdorferové)

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.