Veselý Silvestr s Kaštánkem: Chtěl bys být podkovářem?

Práce podkováře není vůbec jednoduchá. Vyžaduje nejen fyzickou zdatnost a zručnost, ale vysoké požadavky jsou kladeny i na teoretické znalosti. Pokud pravidelně u kování asistuješ, určitě se v základních pojmech vyznáš a dnešní kvíz bude pro tebe úplná hračka!

1 – Podkova se dělí na tyto základní části:
a) přední část a ramena podkovy
b) rozsocha a posedlí
c) přední a chodidlová část

2 – Nejběžnějším typem podkovy je:
a) stihavka
b) zámková podkova
c) pantoflice

3 – Strouhání a kování opakujeme jednou za:
a) 6 – 8 týdnů
b) 6 – 8 měsíců
c) 6 – 8 dní

4 – Jak vypadá „rašple“?
a) zahnutý, ostrý nůž
b) velký pilník
c) zahnutý háček

5 – Součástí podkování „za tepla“ je:
a) zahřátí kopyt před strouháním
b) připalování žhavých podkov na kopyto
c) zahřívání podkováků před samotným přibíjením podkov

ŘEŠENÍ: 1. a), 2. c), 3. a), 4. b), 5. b)

JAK JSI DOPADL?
Za každou správnou otázku si započítej 1 bod. Kolik bodů jsi obdržel celkem?

4 – 5 bodů
V práci podkováře se rozhodně orientuješ!

2 – 3 body
O podkovářství možná něco tušíš, jako jezdec bys ho však měl znát lépe.

0 – 1 bod
O práci podkováře nemáš ani páru, ale, jak se říká, žádný učený z nebe nespadl.

PODOBNÉ ČLÁNKY
Odebírejte Jezdectví.cz Newsletter
Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.
Jezdectví.cz
Časopis je určen jezdcům, chovatelům a milovníkům koní jakož i příznivcům jezdeckého sportu.
© Copyright 2025 - EquiPress s.r.o., Rozkošného 1058, Praha5 - Smíchov, All rights reserved.
Coded by 200solutions