Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Pouhých dvanáct dní po předchozím pardubickém dostihovém dnu mohou diváci znovu zavítat na východočeské závodiště. V sobotu 20. května totiž odstartuje seriál kvalifikačních dostihů pro Velkou pardubickou. První kvalifikace bývá pravidelně kvalitně obsazena. Vždyť od roku 2017 platí, že v ní vždy startoval budoucí vítěz Velké pardubické. Pokračování této série by nebylo překvapením, protože letos míří na start hned několik elitních krosařů.

Z jedenáctky účastníků Ceny města Pardubic – I. kvalifikace na 133. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou si na prvním místě zaslouží jmenovat Mr Spex. Svěřenec Luboše Urbánka je totiž vítězem loňské Velké pardubické, v níž o rok dříve obsadil třetí místo. O jeho kvalitách tedy netřeba pochybovat, ale přeci jen vstupy do sezóny mívá vlažnější. První kvalifikace se totiž zúčastnil i v přechozích dvou letech, přičemž obsadil sedmé a osmé místo. V dostihu ho teprve podruhé povede úřadující překážkový šampión Jan Odložil.

Výraznou pozornost poutá také Evžen, který loňskou sezónu pro zranění vynechal. V přechozích letech ovšem svěřenec Štěpánky Myškové posbíral řadu úspěchů. Vždyť třikrát zvítězil na mítinku Velké pardubické. Předloni pak poprvé zamířil do našeho nejbohatšího dostihu a po boji skončil druhý. V jeho sedle nemůže chybět manžel trenérky Jaroslav. 

Medailistou z Velké pardubické je rovněž Player (ž. Novák). Svěřenec Lenky Kvapilové v ní totiž v roce 2020 skončil druhý. Dobře si vedl rovněž loni, kdy ovládl srpnovou kvalifikaci a ve vrcholu sezóny obsadil čtvrtou příčku. Hned za ním se tehdy do cíle dostal ve Velké pardubické debutující Argano. Ten pod svým trenérem Martinem Liškou už absolvoval letošní premiéru. V lysolabské Prvomájové steeplechase mu jeho tradičně silná koncovka zajistila třetí příčku. Stanislavem Popelkou připravovaný Lombargini (ž. Faltejsek) v loňské Velké pardubické z šestého místa ztrácel výrazněji, ovšem předloni zazářil vítězstvím v srpnové kvalifikaci.

Do pořadí na předních místech se bude snažit promluvit i dvojice sedmiletých koní. Zvlášť Josefem Váňou starším připravovaný Chelmsford (ž. Kratochvíl) platí za velký talent, když po dvou vítězstvích na mítinku Velké pardubické loni jen o hlavu prohrál v Ceně Labe. Kvalifikaci si každopádně vyzkouší poprvé. To Godfrey (Vyhnálek) už startoval v loňské závěrečné kvalifikaci, ale ta pro něj v podstatě skončila zastavením na malých zahrádkách. Na mítinku Velké pardubické ovšem svěřenec Dalibora Töröka složil reparát vítězstvím v trojkovém handicapu.

Zbylá čtveřice může především překvapit. Slovenský Kaiserwalzer nicméně předloni zvítězil v poslední kvalifikaci. V dostihu ho po bezmála dvouleté pauze povede sám trenér Jaroslav Brečka. Od našich východních sousedů přicestuje také Paris Eiffel (ž. Cagáň). Ten už letos zvítězil v Šuranech, ale v Pardubicích se mu tolik nedaří. Dulcar de Sivola (Borč) se už čtyřikrát dostal do cíle Velké pardubické, přičemž loni své maximum vylepšil sedmým místem. String (ž. Stromský) sbíral úspěchy v menších krosech. Loňskou sezónu vynechal a při vstupu do té letošní na své nejlepší výkony nenavázal.

Z rámcových dostihů největší pozornost zasluhuje Cena společnosti Tipsport. V ní se totiž letos poprvé utká elita specialistů na krátké krosy, přičemž na start míří všichni medailisté z loňského Poplerova memoriálu. Jeho vítěz Lianel (ž. Myška) navíc v tomto dostihu triumfoval před rokem. V říjnu na něj každopádně mnoho neztráceli slovenský Mr Zuru (ž. Odložil), který s krosy začal teprve loni, ani stálice mezi „sprinterkou“ elitou Medic (ž. Novák).

Zajímavou podávanou slibují rovněž startovní listiny dalších čtyř krosů i jediná klasická steeplechase. V Cena Služeb města Pardubic (III. kat., 3500 m) se totiž diváci mohou těšit na soubor dvojice Hola Que Tal (ž. Myška) – Naarden (ž. Kratochvíl), tedy koní, kteří už letos získali v Pardubicích suverénní vítězství. 

První dostih odstartuje ve 13 hodin, a kdo se nedostane přímo na závodiště, může vše podstatné sledovat prostřednictvím přímého přenosu na programu ČT sport. Jeho začátek je plánován na 14 hodin.



Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.