Terénní parkur zpestřil Cenu města Pardubice

Na první zářijovou sobotu připravilo dostihové závodiště skokové soutěže, jejichž součástí bude i atraktivní terénní parkur. Ten se jako novinka letošní sezony objevil na rozpisu soutěží už v květnu a byl diváky i závodníky přijat s nadšením.

Aktualizace 2. 9. 10 HOD: Terénní parkur zpestřil Cenu města Pardubice

Dostihové závodiště hostilo parkurové závody „Cena města Pardubice“. Ve čtyřech skokových soutěžích nastoupilo na osmdesát koní a návštěvníci závodů se měli na co dívat. Výborné výkony koní a jezdců pozvedl i divácky atraktivní terenní parkur, který je novinkou letošní sezony.

Jana Pecháčková. Foto Šárka Bělohlavová

Klasická skoková soutěž stupně Z, tedy základní do výšky překážek 100 cm, byla obsazena dvaatřiceti soutěžními páry koní a jezdců. Do následného rozeskakování postoupilo hned osmnáct závodníků, kteří v základním kole neudělali žádnou chybu a nezaznamenali tak žádný trestný bod. První pětka pak patřila ženám. Délku dráhy 470 metrů v základním kole a 290 metrů v rozeskakování nejrychleji zvládla Petra Poláčková s Minelou z Hradeckého jezdeckého klubu, která se stejným koněm nastoupila i do soutěže stupně ZL (do 110 cm). Tady jim ovšem prvenství nepatřilo. To vybojovala Jana Höcková s koněm Mapali z Jezdeckého oddílu Albert Stolany, a to v konkurenci 38 účastníků.

Jana Pecháčková a Eskamotor. Foto J. Bělohlav

Klasická skoková soutěže stupně L* (do 120 cm) patřila mužům, kteří obsadili první tři místa. To první vybojoval Jan Šimon z Jezdeckého klubu Pablo Slatiňany s koněm West 1.

Terénní parkur stupně ZL byl naplánován až v závěru dne. Na start se sice postavily pouze čtyři dvojice, ale to  nic neubralo na atraktivitě soutěže. Závodníci absolvovali část tratě na kolbišti, část v terénu v jeho okolí. Oproti minulým závodům stavitelé obtížnost tratě zvýšili, závodníci si s ní ale poradili bez větších problémů. Bez trestných bodů trať absolvovaly Jana Pecháčková s Eskamotérem (SC Speranza) a Jana Höcková s Ostricem (JO Albert Stolany). Se čtyřmi trestnými body pak skončily opět Jana Höcková, tentokrát s Dračicí a Šárka Votavová s koněm Teddy Ready (Stáj J+J Votava).

Jana Höcková.

„Parkur byl postavený jinak než minule. Měli jsme možnost volit kratší cestu, ale o to pak bylo složitější skočit skok. Koník ale skákal skvěle,“ pochvalovala si Jana Pecháčková. „Myslím, že popularita terénních parkurů stoupá, což potvrzují i některé moje kolegyně. Terénní parkur je určitou alternativou military, ale je finančně i časově méně náročný,“ dodala Pecháčková. Co však Janu mrzelo, byla nižší účast: „Asi to bylo počasím, škrtů bylo dost i v klasických soutěžích. Je to škoda, protože parkur byl skutečně postaven moc dobře, nápaditě a korektně.“

Fanoušci skokových soutěží se dalších závodů na pardubickém závodišti dočkají už za týden. V rámci mezinárodní výstavy Koně v akci se koná hned několik parkurů, včetně finále Ligy zemědělských škol. Výstava se koná od 7. do 9. září.


VÝSLEDKY:

Skoková soutěž stupně Z
1. Petra Poláčková         MINELA           Hradecký jezdecký klub
2. Gabriela Radová        TOYOTA          Czechglobal, s.r.o.
3. Leona Málková          ČAMUKO          Jezdecká stáj Dolní Jelení
4. Radka Křikavová        COMTI-K         Jezdecký klub Miletín o.s.
5. Vanda Tmějová         DANIKA Taurus  JK Hřebčín Suchá


Skoková soutěž stupně ZL
1. Jana Höcková          MAPALI         JO Albert Stolany
2. Jan Šimon               WEST 1         JK Pablo Slatiňany
3. Lucie Šrámková        HELA H         JK Černá
4. Ondřej Málek            A OK            Sportovní stáj Málek
5. Pavla Benešová        DONELY         Jezdecký klub Vysoké Mýto


Skoková soutěž stupně L*
1. Jan Šimon             WEST 1          JK Pablo Slatiňany
2. Ondřej Málek         A OK              Sportovní stáj Málek
3. Martin Forman        WENDY 3        SK Olympia
4. Markéta Váňová     VIST              Sportovní stáj Váňa Moravice
5. Ondřej Málek        COLLIE            Sportovní stáj Málek


Terénní parkur stupně ZL
1. Jana Pecháčková    ESKMOTÉR       SC. Speranza
1. Jana Höcková        OSTRICO         JO Albert Stolany
3. Jana Höcková        DRAČICE          JO Albert Stolany
4. Šárka Votavová     TEDDY READY    Stáj J+J Votava

Původní článek:

V sobotu 1. září se na travnatém kolbišti pardubického závodiště uskuteční hned tři skokové soutěže obtížností Z, ZL a L* (tedy skoky ve výšce 100 cm, 110 cm a 120 cm) a následně terénní parkur stupně obtížnosti ZL; vše pro koně a jezdce bez omezení.

Začátek je v 9:00 hod. Zahajuje se skokovou soutěží stupně Z, další soutěže budou navazovat podle počtu účastníků. Terénní parkur sobotní závody uzavře.
 
Rozpis parkurových závodů je k dispozici zde.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.